Krisztina de Chatel

Krisztina de Chatel

Scala &Limited

Krisztina de Chatel

Scala &Limited

  • Vrijdag 11 november 2022
  • SPOT/Stadsschouwburg, Turfsingel 86
  • 20:15 start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)

Krisztina de Châtel is al decennia de grande dame van de Nederlandse moderne dans. De van oorsprong Hongaarse choreograaf maakte ruim zeventig choreografieën en drie dansfilms.

Een tweeluik over gevangenschap

De restricties van het afgelopen anderhalf jaar maakten de eeuwige strijd van de mens met zijn beperkingen – een terugkerend thema in de choreografieën van De Châtel – ineens heel actueel en concreet. Maar de gebeurtenissen rond Covid-19 versterkten een nog veel groter probleem: het gevoel existentieel gevangen te zitten, als man, als vrouw, als witte, als zwarte, als mens. Onze speelruimte, in tijd en ruimte, lijkt steeds kleiner. In dit tweeluik geeft De Châtel uitdrukking aan deze gevangenschap. In Scala zoeken vijf vrouwen houvast op een ronddraaiende wenteltrap; in Limited zoekt een mannelijke danser zijn bewegingsmogelijkheden, opgesloten in een glazen buis.

“Het is De Châtel ten voeten uit: strijdbare vrouwen die in volle concentratie minimalistische patronen uitvoeren. Het is ook De Châtel anno nu: evenzeer geïnspireerd door ruimtelijke uitdagingen als maatschappelijke en geopolitieke ontwikkelingen.”

– NRC Handelsblad ★★★★ over Scala

 

“Het is prachtig hoe De Châtel werkt met tegenstellingen: mens-machine, licht-donker, gevoelig-hard. De trap is als oorlogstuig, eenmaal op gang gebracht is er geen houden meer aan.”

– Trouw ★★★★ over Scala

Scala & Limited

“Het is van belang dat er een reactie komt op deze tijd, waarin er artistiek zoveel beperkingen zijn geweest. Niet om zielig te doen, maar om niet te vergeten. Het is onze taak als kunstenaars om te reflecteren op deze moeilijke tijd, die nog niet voorbij is, voor het publiek, maar ook voor onszelf als makers. Wie weet wat de toekomst brengt?

Mijn programma Scala & Limited is een artistieke reactie, voor het publiek en voor de sector. Het plexiglas van de buis van Limited bevindt zich dicht op de huid van de danser. Je ziet de uitzonderlijke mogelijkheden van het menselijk lichaam, dat immers wordt geconfronteerd met deze materie. Het niet uit kunnen breken is een voldongen feit. Het menselijk lichaam kronkelt en manoeuvreert, wordt fel en onderzoekt de minimale ruimte die nog tot zijn beschikking staat.

In Scala vormen de verschillende breedtes en hoogtes van de treden en de beweging van de trap een groot gevaar dat de vrouwen gezamenlijk proberen te trotseren.”

– Krisztina de Châtel

choreografie: Krisztina de Châtel | dans ‘Scala’: Marina Bilterijst, Alina Fejzo, Alice Gioria, Martina Orlandi, Federica Panariello, Julia Drittij | danser ‘Limited’: Ivan Montis | compositie: J.S. Bach en Han Otten