Jerusalem Quartet

Sjostakovitsj door veelbekroond kwartet

Jerusalem Quartet

Sjostakovitsj door veelbekroond kwartet

  • Maandag 22 april 2013
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Maandag 22 april 2013
  • start of event
  • (Times are subject to change)

Sjostakovitsj: Strijkkwartet nr. 1 in C op. 49 / Sjostakovitsj: Strijkkwartet nr. 8 in c op. 110 / Sjostakovitsj: Strijkkwartet nr. 15 in es op. 144

Inleiding om 19:00

Er is voorafgaand aan dit concert een inleiding door Paul van Reijen. Deuren gaan om 18.45 uur open. Reserveren verplicht, bel de kassa op 050-3680368.

“Bij het Jerusalem Quartet vergeet je bijna dat er vier musici spelen. Als één organisme zingt het kwartet met een prachtig sonore klank en uitgebalanceerde frasen. Voorbeeldiger teamwork is nauwelijks denkbaar.” (NRC)

Veelbekroond kwartet speelt Sjostakovitsj
Het gevecht dat Sjostakovitsj met het leven voerde, klinkt het duidelijkst door in zijn strijkkwartetten. Vijftien schreef hij er, het een nog mooier dan het ander. In het eerste is de sfeer nog “lenteachtig”, zoals de Rus het zelf omschreef. Het intieme ‘Strijkkwartet nr. 8’ schreef Sjostakovitsj in het doorbombardementen verwoeste Dresden. Het ‘Strijkkwartet nr. 15’, zijn laatste, stamt uit 1974. Hoewel niet alle delen even tragisch klinken, hoor je ook hier een onderliggende dreiging. Maar dramatisch of niet, het zijn meesterwerken die iedere muziekliefhebber zou moeten horen. Het Jerusalem Quartet, een van de weinige ensembles dat twee keer kort achter elkaar werd bekroond met een BBC Music Magazine Award, speelt de kwartetten met slechts spotjes op de lessenaars in een verder verduisterde zaal: spannend en wonderschoon.

 

Sjostakovitsj: Strijkkwartet nr. 1 in C op. 49
Sjostakovitsj: Strijkkwartet nr. 8 in c op. 110
Sjostakovitsj: Strijkkwartet nr. 15 in es op. 144

Alexander Pavlovsky, eerste viool
Sergei Bresler, tweede viool
Ori Kam, altviool
Kyril Zlotnikov, cello