Het Zuidelijk Toneel

Het Zuidelijk Toneel

Julius Caesar / William Shakespeare

Het Zuidelijk Toneel

Julius Caesar / William Shakespeare

  • Vrijdag 11 april 2014
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Vrijdag 11 april 2014
  • start of event
  • (Times are subject to change)

Politiek drama van Shakespeare
‘Julius Caesar’, de eerste van Shakespeare’s vijf grote tragedies. Caesar dreigt van Rome een monarchie te maken, om zo alle macht in handen te krijgen. Een aantal senatoren vreest te worden buitengesloten. Een complot wordt gesmeed om Caesar te doden en zo de republiek te redden. Brutus, de meest gerespecteerde en gewetensvolle politicus, zal echter aan hun kant moeten staan, zodat het volk niet in opstand komt. Meeslepend portretteert Shakespeare een groep mensen die niet langer willen toekijken. Naast de acteurs spelen drummer van Crescendo uit Stadskanaal en leerlingen van muziekschool Groningen-Zuid een belangrijke rol in dit politieke drama.

Inleiding om 19:15

Inleiding om 19:15

Voorafgaand aan deze voorstelling is een gratis inleiding. Bram Douwes geeft de inleiding en interivewt de acteurs Justus van Dillen en Xander van Vledder.
Deuren gaan om 19.00 uur open. Reserveren verplicht via internet bij de bestelling of bel de kassa op 050-3680368.

Mirjam Koen vervangt Matthijs Rümke

Mirjam Koen vervangt Matthijs Rümke

Mirjam Koen vervangt wegens ziekte Matthijs Rümke als regisseur van Julius Caesar.
Mirjam Koen is regisseur van toneelvoorstellingen, opera en muziektheater. Vanaf 1984 tot 2013 maakte ze deel uit van de artistieke leiding van Onafhankelijk Toneel. Ze regisseerde stukken uit het wereldrepertoire van onder anderen Ibsen, Tsjechov en Albee.

“Het volk van Rome wordt verklankt door leden van de plaatselijke fanfare – een lokale band van elke stad die de voorstelling tijdens haar tournee aandoet. Een mooie vondst.” (…) “Enerverend moment is altijd de gewiekste afscheidsrede van Marcus Antonius bij de dood van zijn geliefde Caesar. Guy Clemens houdt zijn speech als een volleerd politicus, knap met de klemtonen, mooi de zaal in, duidelijk in zijn boodschappen.”

★★★ Volkskrant door Karin Veraart

“Het is een interessant dilemma. Pleeg je verraad aan een vriendschap om je land, de gedachte van de republiek te reden? In Shakespeare’s handen wordt dat doorgetrokken tot een thema, dat aan actualiteit alles behalve heeft ingeboed.”
Trouw prijst het toneelbeeld van Marc Warning: “Fraaie metafoor.” (…) “Een in elkaar gevlochten geraamte dat eerst als kroon in de lucht hangt, later als paleis naar beneden daalt en tenslotte in elkaar zakt als een verloren ideaal.”

★★ Trouw door Hanny Alkema

tekst: William Shakespeare · vertaling: · Tom Kleijn · regie: Mirjam Koen · spel: Guy Clemens, Justus van Dillen, Cas Enklaar, Han Kerckhoffs, José Kuijpers, Saar Vandenberghe, Mattias Van de Vijver, Xander van Vledder, Abel de Vries
mmv: Muziekvereniging Crescendo uit Stadskanaal en leerlingen van Muziekschool Groningen-Zuid.