Het Toneelhuis & Ro Theater
Bezonken rood
Ontroerende, harde en poëtische vertelling
Ontroerende, harde en poëtische vertelling
“Soms is toneel hallucinerend. Een trip, een droom die je weghaalt uit je schouwburgstoel.” Woorden schoten de Volkskrant in 2005 te kort na het zien van ’Bezonken rood’, een fascinerende bewerking van Jeroen Brouwers’ gelijknamige roman uit 1981. De ontroerende, harde en poëtische vertelling staat inmiddels al twaalf jaar op het repertoire van Toneelhuis en Ro Theater. In 1943 werd de driejarige Jeroen Brouwers samen met zijn zusje, moeder en grootmoeder opgesloten in een jappenkamp. De schrijver vertelt in zijn boek hoe daar de relatie met zijn moeder voor de rest van zijn leven werd beschadigd.
“In alle opzichten opmerkelijk. Guy Cassiers ontbindt hier alle duivels van zijn multimediale theater. En de geweldige acteur Dirk Roofthooft daalt hier af in het hart van de menselijke duisternis. Onthutsend.” (Le Monde in 2015)
Extra informatie
Deze voorstelling maakt onderdeel uit van de Internationale Selectie: voorstellingen van internationaal befaamde theater- en dansmakers waarmee u zich in een andere wereld waant. Kijk hier voor alle voorstellingen uit de Internationale Selectie.
Rojo Reposado, Sunken Red, Rouge décanté: sinds zijn première in 2004 heeft ‘Bezonken rood’ zowat de hele wereld rondgereisd. Dirk Roofthooft speelde de monoloog in het Nederlands, Frans, Engels en Spaans in België, Nederland, Zwitserland, Frankrijk, Canada, de Verenigde Staten, Polen, Spanje, Italië, Turkije, Luxemburg, Duitsland, Tsjechië en Taiwan.
“Soms is toneel hallucinerend. Een trip, een droom die je weghaalt uit je schouwburgstoel. Zoiets gebeurt zelden. (…) Hier heb je het gevoel dat dit verhaal alleen aan jou wordt verteld.”
de Volkskrant (2005)
“Guy Cassiers ontbindt hier alle duivels van zijn multimediale theater. En de geweldige acteur Dirk Roofthooft daalt af in het hart van de menselijke duisternis. Onthutsend.”
Le Monde (2005)
“Fascinerend. Het is of deze voorstelling het enige, juiste antwoord is op de strijd tussen literaire verbeelding en de eis trouw te zijn aan de werkelijkheid.”
NRC Handelsblad (2005)
tekst: Jeroen Brouwers, bewerking: Guy Cassiers, Corien Baart en Dirk Roofthooft, regie: Guy Cassiers, spel: Dirk Roofthooft, decor-, video- en lichtontwerp: Peter Missotten