Het Nationale Toneel & NTGent

Het Nationale Toneel & NTGent

De ideale man

Het Nationale Toneel & NTGent

De ideale man

  • Zaterdag 14 december 2013
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Zaterdag 14 december 2013
  • start of event
  • (Times are subject to change)

Theater of waar gebeurd?
Het Nationale Toneel brengt in coproductie met NTGent ‘De ideale man’ Van Oscar Wilde. In 2011 bewerkte Nobelprijswinnaar Elfriede Jelinek deze boosaardige komedie uit 1895 over publieke moraal en maakte er een niet mis te verstaan statement over onze tijd van. Sir Robert Chiltern is staatssecretaris van Buitenlandse Zaken en lijkt de ideale man. Zijn vrouw draagt hem op handen en weet niets – of ogenschijnlijk niets – van zijn duistere kanten. Sir Robert werd steenrijk door geheime staatsinformatie te verkopen. Niemand vermoedt iets, tot hij gechanteerd wordt om politieke steun te geven voor een waanzinnig beleggingsproject.

Inleiding om 19:15

Inleiding om 19:15

Voorafgaand aan deze voorstelling is een gratis inleiding. Bram Douwes geeft de inleiding en interviewt Katja Herbers.
Deuren gaan om 19.00 uur open. Reserveren verplicht via internet bij de bestelling of bel de kassa op 050-3680368.

‘Mark Rietman en Ariane Schluter vormen een voorbeeldig stel partners in crime; beiden laten hier hogeschool komedie-acteren zien. Rietman flemend, mompelend, af en toe oprecht ontdaan, dan weer manipulatief, worstelend en ten slotte bovenkomend. Schluter is schitterend onderkoeld, geraffineerd en ijzingwekkend laconiek…’ Lees hier de volledige recensie.

★★★★ Volkskrantdoor
Hein Janssen

‘Het spel van de acteurs kruipt knus tegen de karikatuur en de klucht aan, maar de personages blijven menselijk en herkenbaar.’ Lees hier de volledige recensie.

★★★ Trouwdoor
J. Robert van Heuven

‘Het moment dat Rietman financieel advies geeft aan de zaal, is een hilarisch hoogtepunt.’ Lees hier de volledige recensie.

★★★ NRCdoor
Herien Wensink

‘Middenin een totale politieke en persoonlijke puinhoop, poseren Robert en zijn vrouw nog glimlachend als het ideale staatsieportret voor het stemvee in de zaal.’ Lees hier de volledige recensie.

★★★ Theaterkrant.nldoor
Joke Beeckmans

‘Met veel slapstickvertoon laat Boermans zien hoe je een inktzwarte waarheid weer wit kunt kleuren. Zo toont hij humoristisch en scherp de arrogantie van de politieke macht. Het maakt De ideale man behalve geestig ook verontrustend.’ Lees hier de volledige recensie.

★★★★ Het Parooldoor
Joukje Akveld

‘Boermans weet met zijn topbezetting te scoren. Mede dankzij Schluter en Rietman, die wederom tonen dat zij als acteurs aan elkaar gewaad zijn: hij speelt een overtuigende opportunist met een opgeblazen ego, zij zet een heerlijk doortrapt kreng neer.’

★★★★ De Telegraafdoor
Marco Weijers

‘In deze versie van De ideale man komen de wijsheden van Wilde briljant samen met het hedendaags politiek bedrog.’

★★★★ AD

tekst: Oscar Wilde · regie: Theu Boermans · spel: Mark Rietman, Anniek Pheifer, Katja Herbers, Ariane Schluter, Jaap Spijkers, Steven Van Watermeulen, Chris Wijs en Frank Focketyn