Het Nationale Toneel

Het Nationale Toneel

Solness

Het Nationale Toneel

Solness

  • Vrijdag 9 oktober 2015
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Vrijdag 9 oktober 2015
  • start of event
  • (Times are subject to change)

Autobiografisch stuk van Noorse grootmeester
In 1892 is Henrik Ibsen 64 jaar oud en op de toppen van zijn kunnen. Zijn stukken ‘Nora’ en ‘Hedda Gabler’ zijn ingeslagen als een bom. Dan ontmoet hij de achttienjarige Weense studente Emilie Bardach, met wie hij een korte en heftige relatie heeft. Datzelfde jaar verschijnt het autobiografische ‘Bouwmeester Solness’. Halvard Solness is een succesvol architect en projectontwikkelaar. Lang was hij tevreden, maar nu slaat bij de autoritaire vijftiger de twijfel toe: heeft hij de juiste keuzes gemaakt? Dan staat plotseling de jonge Hilde voor de deur. Ze weet hem ervan te overtuigen nog één keer iets groots te bouwen.

Inleiding om 19:15

Inleiding om 19:15

Voorafgaand aan deze voorstelling is er een gratis inleiding welke wordt verzorgd door Wouter Bakker om 19.15 uur. In deze inleiding zal hij de acteurs Marijn Claes en Vincent Linthorst interviewen. Deuren gaan om 19.00 uur open. Reserveren verplicht via internet bij de bestelling of bel de kassa op 050-3680368.

“Rietman is een perfecte Solness: dominant maar kwetsbaar, charismatisch maar gekweld, strijdbaar en tegelijk berustend: de demonen in zijn kop hebben al gewonnen.”

★★★★ Het Parool

“Theu Boermans laat in Solness nog eens zien waarom hij tot de beste spelregisseurs behoort.”

★★★★ Scenes

“Met haar redeloze passie en huilbuien toont Anna Raadsveld, voor het eerst bij het Nationale Toneel, een groot dramatisch potentieel (…)”

★★★ NRC

“Anna Raadsveld vervult haar rol met bewonderenswaardige energie.”

★★★ de Volkskrant

“Dat Solness als een blok valt voor de jonge Hilde is dan wel weer heel voorstelbaar, zo fascinerend wordt ze gespeeld door Anna Raadsveld. Ze laat haar Hilde – met bungelende benen over een tafelrand – kinderlijk naïef over luchtkastelen dromen, om daarna weer volwassen en berekenend die volwassen man precies daar te krijgen waar ze hem wil hebben”.

★★★ Theaterkrant

“De rol lijkt hem [red. Mark Rietman] op het lijf geschreven. Zijn spel oogt nonchalant en naturel, maar is scherp en trefzeker.“

★★★★ Telegraaf

tekst: Henrik Ibsen · regie: Theu Boermans · spel: Mark Rietman, Betty Schuurman, Jappe Claes, Vincent Linthorst, Anna Raadsveld, Marit Meijeren en Marijn Claes