Het Nationale Theater

Het Nationale Theater

Melancholia

Het Nationale Theater

Melancholia

  • Vrijdag 8 december 2023
  • SPOT/Stadsschouwburg, Turfsingel 86
  • 20:15 start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)

Na de hitvoorstelling De Jaren regisseert Eline Arbo nu Melancholia, het sciencefiction-meesterwerk van filmregisseur Lars von Trier. Een visueel en muzikaal overrompelende voorstelling, voor het eerst te zien in de Nederlandse theaters!

Eline Arbo regisseert het meesterwerk van filmregisseur Lars von Trier

Melancholia begint met een feest, waarbij je als publiek te gast bent. Justine trouwt met haar droomman in het prachtige landhuis van haar zus Claire. Maar op de avond van haar perfecte bruiloft valt ze stilletjes uit elkaar. Claire ontfermt zich als enige over haar zus, maar kan niet voorkomen dat het uitbundige feest al snel uitloopt op een onvermijdelijk fiasco.

Terwijl Justine met haar depressie worstelt, wordt ze aangetrokken tot een schijnbaar onschuldige ster aan de hemel. Het blijkt de mysterieuze planeet Melancholia, die op ramkoers ligt met de aarde. De confrontatie met de dreigende ondergang, verandert de relatie tussen de twee zussen. Justine bloeit op, terwijl Claire steeds meer in paniek raakt. Hoe ga je om met het gevoel van machteloosheid? Hoe leef je als je weet dat het einde eraan komt? Melancholia is een dystopische en existentiële voorstelling vol muziek, sterke personages en theatrale verbeelding.

Inleiding

Voorafgaand aan deze voorstelling is er een inleiding om 19.15 uur. Deuren gaan om 19.00 uur open. Kaarten à € 3,50 kun je meebestellen bij je bestelling of apart wanneer je al kaarten hebt.

Regisseur Eline Arbo over Melancholia

“Melancholia is een prachtig verhaal over de leugens die wij onszelf vertellen: dat onze systemen werken, dat wij perfecte huwelijken nodig hebben en dat de aarde niet aan het sterven is. Lars von Trier weet op geniale wijze een persoonlijk en intiem menselijk portret te combineren met het allergrootste en belangrijkste thema van nu: het einde van de wereld.” – Regisseur Eline Arbo

Naar de film van Lars von Trier / Regie en bewerking Eline Arbo / Cast Mariana Aparicio, Bram Coopmans, Teun Donders, Hein van der Heijden, Antoinette Jelgersma, Fjodor Jozefzoon, Yela de Koning en Mike Zanting / Muziek Thijs van Vuure / Decor Juul Dekker / Kostuums Rebekka Wörmann / Licht Varja Klosse / Dramaturgie Willemijn Barelds / Regieassistentie Ludy Golstein