Het Debuut

Het Debuut

De winnaars van het iT's-Festival

Het Debuut

De winnaars van het iT's-Festival

  • Vrijdag 10 oktober 2014
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Vrijdag 10 oktober 2014
  • start of event
  • (Times are subject to change)

Toptheatermakers van morgen
Het Debuut toont de drie beste korte voorstellingen van afstuderende theatermakers op één avond. Met columnist Oscar Kocken als host en een ‘meet en greet’ met alle makers na afloop. Voor het publiek dé kans om als eerste kennis te maken met het toptalent van morgen.

NXT LVL-  Nick Bos, Mathieu Wijdeven en Jip van den Dool (Toneelacademie Toneelacademie Maastricht)
Bos, Wijdeven en van den Dool hebben met NXT LVL een jongensdroom gerealiseerd; ze zijn personages geworden in hun eigen computergame. In een universeel verhaal over goed en kwaad zetten ze alles in; absurde humor, fysiek ijzersterk spel, een strakke vormgeving en meesterlijke animatie. De drie acteurs creëren een magische wereld en spelen vol overgave.

Rhythm of the night – Marijn Brussaard (MIME opleiding van de Amsterdams de Theaterschool)
Rhythm of the night is een ingetogen en ontroerende mimesolo van Marijn Brussaard. Een verstild juweeltje. We zien een jongen, en in hem een generatie twintigers, in muziek en dans op zoek naar overgave. Opgesloten in een boksring worstelt hij met verwachtingen, driften en het leven zoals het is. Uiteindelijk opent Marijn zijn hart en mogen we naar binnen kijken.

Methamorphosen – Greet Jacobs, Linda Lugtenborg en Femke Stallaert (Erasmushogeschool Brussel, RITS School of Arts)
Met het klassieke meesterwerk Metamorphosen van Ovidius in de ene hand en Metallica, Mozart en Matisse in de ander, wordt het publiek meegezogen in korte beeldende sprookjes die de geschiedenis van de wereld en van de mens vertellen. Hier staan drie jonge actrices die met tekst wel raad weten en de magie die theater is tot in hun vingertoppen beheersen. De voorstelling is een theatraal feest, visueel overweldigend en met veel lef en plezier gespeeld.

“Duidelijk is wel dat de deelnemers aan Het debuut deel uitmaken van een talentvolle en interessante generatie jonge theatermakers. Als zij met zo weinig middelen al zoveel aantrekkelijk visueel geweld op het toneel weten neer te zetten, dan staan ons nog mooie theatertijden te wachten”.

Over NXT LVL: “Oogstrelende videogame “.

“Een oogstrelende videogame, een ongemakkelijk schokkend lichaam, een spookachtig verlichte chaos van aarde en bomen. Het visuele vormt telkens de hoofdmoot in Het Debuut, het fijn afwisselende drieluik van afstudeervoorstellingen dat door productiebureau Rudolphi Producties op tournee wordt gestuurd “.

 

★★★ Theaterkrant

“Hier staan hopelijk, zoals de flyer van Het Debuut belooft, de acteertalenten van de toekomst”.

Over Rhythm of the Night: “Een onwaarschijnlijke prestatie; Eerst brengt hij je in verwarring, daarna breekt hij je hart “.

Over Metamorphosen: “De losse vorm werkt een aanstekelijk soort spelplezier in de hand “.

★★★★ Volkskrant

Over NXTLVL: Een ijzersterke live videogame van drie acteurs die afstudeerden aan de Toneelacademie Maastricht”.

Over Metamorphosen: “Ze kunnen perfect omgaan met de vlotte, poëtische en hier en daar platte taal van Bejamin Verdoncks bewerking”.

Over Rhythm of the Night: “De solo Rhythm of the night is het opvallendst. De vorm die de acteur koos is kwetsbaar en alles behalve ‘af’. Het publiek kijkt toe, maar wordt gene deelgenoot. Hierdoor is de voorstelling moeizaam en toch toont Brussards hartverscheurende poging tot overgave een zeldzaam fascinerende performer”.

★★★ NRC

“Het Debuut brengt een nieuwe, brutale, ongeremde generatie theatermakers” (..)  “drie hele inspirerende, fantasievolle voorstellingen die samen een contrastrijke avond vormen”.

Over Metamorphosen: “De deels Vlaamse actrices weten de teksten gebaseerd op Metamorphosen van Ovidius om te toveren tot een heerlijk fysieke voorstelling met een prachtige muzikale tekstbehandeling. Zonder enige gêne brengen zij de oude verhalen en mythen tot leven door middel van mooie beelden en veel humor. De actrices zijn erg goed op elkaar afgestemd en met een groot zelfrelativerend vermogen en een vette knipoog spelen zij de verschillende personages”.

Toneel.blog

“Drie levensechte winnaars op één avond: GAME ON. (..) Niet alleen het talent, maar ook de originaliteit is van hoog kaliber”.

Over NXT LVL: “Het is ongelofelijk goed wat je voor ogen krijgt”.

Over Metamorphosen: “De timing van de meiden is ook uitermate goed, waarmee de voorstelling zijn portie humor absoluut bevat”.

8weekly

“Spetterende presentatie jonge theatermakers: Al met al een mooie avond, waarin elk eventueel pessimisme over de toekomst van het theater wordt gelogenstraft”.

Over NXT LVL: “Heel erg knap uitgevoerd, fysiek sterk, absurdistisch, vol taalgrapjes en visuele effecten en een geweldige vaart “.

Over Metamorphosen: “Geestig, gedurfd en mooi uitgevoerd. Het spelplezier spat er vanaf”.

Haarlems Dagblad

Over NXT LVL: “Uitstekend spel, absurde humor en perfect ontworpen animaties maken NXT LVL een spektakel om naar te kijken”.

CultuurBewust.nl

artistiek coach: Peer van den Berg ∙ spel: winnaars ITs Festival 2014 ∙ presentatie: Oscar Kocken