Helmert Woudenberg
Landverrader
Woudenberg speelt familiegeschiedenis
Helmert Woudenberg speelt zijn grootvader Hendrik Jan, die tijdens de bezetting door de Duitsers werd benoemd tot leider van het Nederlandse Arbeidsfront. ‘Landverrader’ gaat over hoe hij als bemiddelaar optrad tussen kopstukken als Rost van Tonningen en Mussert en over zijn levenslange controverse met broer Kees, de socialistische voorman. En we zien hoe Hendrik Jan ten slotte opzij werd gezet door de Duitsers, die met ijzeren hand regeerden vanuit een verdorven, haatdragende politiek. Een politiek die in het Europa van nu de kop weer op lijkt te steken.
Theater na de Dam
Deze voorstelling maakt deel uit van Theater Na de Dam. In het hele land, van Groningen tot Maastricht, van Den Haag tot Enschede, vinden na de Nationale Dodenherdenking om 21 uur tegelijkertijd voorstellingen plaats over de Tweede Wereldoorlog.
“In mijn detentie ben ik er naar aan toe geweest. Gehaat, belasterd, gehoond en verguisd, dreigde ik in het niets te blijven steken. Ik ben er doorgekomen en heb kunnen ervaren dat de smart, de ellende, de hekel, het bloed en de vernedering de mens het vermogen geven zichzelf van alle schijn ontdaan, in alle naaktheid terug te vinden.”
“Op een raadselachtige, knappe manier laat Woudenberg de overtuiging van onschuld zodanig ontsporen, dat er sprake gaat zijn van schuld, verraad en zelfs vernietiging”.
★★★★ NRC
“Vanuit zijn naoorlogse cel kijkt de oude Woudenberg terug op zijn leven. Netjes chronologisch: van de confrontaties met zijn vader tot zijn snelle politieke carrière, dankzij een welwillende houding tegenover het nationaal-socialisme”.
★★★ de Volkskrant
“De kleinzoon maakt in de sterke solovoorstelling Landverrader invoelbaar hoe een goedbedoelend mens zó fout terecht kan komen.”
★★★★ Theaterkrant
“Prachtig dit nationaal-socialistische familiedram. (…) In ‘Landverrader’ laat Helmert Woudenberg overtuigend zien hoe zijn grootvaders politieke ideologie ontspoorde.”
Vrij Nederland
“Helmert Woudenberg hecht Landverrader aan de registratie van de houding en de ervaringen van zijn grootvader Hendrik Jan, die ‘verkeerd’ was en goed viel bij de Duitse bezetter. Woudenberg neemt het niet op voor zijn opa, hij is evenmin diens criticus. Hij analyseert meer.”
Jacques J. D’Ancona
★★★ Dagblad van het Noorden
Helmert Woudenberg vertelt spelenderwijs in een reconstructie hoe zijn grootvader destijds die keuzes maakte, maar ook hoe keuzes voor hem werden gemaakt. (…) Woudenberg, die eerder opvallende personen schetste als Pim Fortuyn of pastoor Joep Haffmans, weet ook nu door zijn ingetogen en tegelijkertijd uitgesproken wijze van spelen teboeien. Méér nog dan te boeien.
Friesch Dagblad