Groninger Mozart Ensemble

Groninger Mozart Ensemble

Groninger Mozart Ensemble

  • Zondag 26 april 2015
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Zondag 26 april 2015
  • start of event
  • (Times are subject to change)

Uniek, gecombineerd optreden van het Groninger Mozart Ensemble (koor, orkest) en de Kammersinfonie Oldenburg (orkest) in een aantrekkelijk zondagmiddagconcert in de kleine zaal van de Oosterpoort op zondag 26 april, te 15.00 uur. Kaarten à € 17,50, kinderen / CJP /65+ € 12,50.

Uit het niets ontstond in de zomer van 2013 bij het Groninger Mozart Ensemble en de Kammersinfonie Oldenburg het plan om in 2015 een groots gezamenlijk concert te organiseren. Voor de praktische uitvoering moesten de nodige organisatorische   hobbels genomen worden. Zo repeteerden de ensembles zowel apart, als halverwege tussen Oldenburg en Groningen samen in een concertboerderij in Driever, bij Leer, net over de grens in Duitsland.

Op voorstel van de Kammersinfonie is gekozen voor het thema: water, als leidraad in het concert.
Geopend wordt er met de ouverture Die Hebriden, van Felix Mendelssohn, gevolgd door delen van de onvoltooide opera Die Loreley, eveneens van Mendelssohn, door koor en orkest van het GME, waarin de sopraan Ellen Klopstra soleert.
Dirigent Olaf Wiegmann neemt met de KSO voor de pauze letterlijk het stokje over van Marinus Verkuil, en rondt het programma vóór de pauze af met Vier Norwegische Tänze van Edvard Grieg.
Na de pauze keert de KSO terug naar het thema water met het sinfonisch gedicht Die Moldau van Bedřich Smetana. Vervolgens kunnen koor en orkest van het GME samen met de KSO het echt onbedaarlijk laten stormen in Der Sturm van Joseph Haydn. Het concert wordt, eveneens door allen tezamen, afgesloten met het onverwoestbare “An der schönen blauen Donau” van Johann Strauss Jr., met nog een verassende toegift.