GOOV

GOOV

Jacques J.

GOOV

Jacques J.

  • Woensdag 3 januari 2018
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Woensdag 3 januari 2018
  • start of event
  • (Times are subject to change)

Wegens succes extra voorstellingen!

Wegens succes speelt GOOV Muziektheater opnieuw de musical Jacques J. in de Stadsschouwburg Groningen. De première op 14 september, de vooravond van de 80ste verjaardag van Jacques d’Ancona, was een feest.

We hebben research gepleegd, de nodige literatuur er op nageslagen en interviews gehouden met familie, collega’s en andere betrokkenen, tot de brillenmaker aan toe. In een geraffineerde mix van historische waarheden en journalistieke bevindingen  blijft de waarheid tussen de regels en noten hangen en is de research gebruikt als inspiratiemateriaal en niet als een verzameling onwrikbare feiten. We vertellen het verhaal van een man die met mooie woorden en prachtige zinnen de ketel beschrijft waar de hete brij van de emotionaliteit in moet zitten.

We zien de zieke Jacques J. d’Ancona die vlak na de oorlog voet aan de grond probeert te krijgen als voetballer maar eindigt als scheidsrechter. En dat hij niet alleen fluitend door het leven gaat maar zich staande moet houden, tussen ziekenhuis- en schouwburgbezoek door. We zijn getuige van de halfbakken coming-out tegenover zijn ouders en de wijze waarop hij carrière maakt bij de krant. Hoe Jacques zich groot houdt nauwelijks emotie toont bij het verlies van zijn vriend. En hoe hij om te overleven in Aalsmeer de rol van azijnpisser aan moet nemen en uitgroeit tot bekende Nederlander. Een Jacques die weifelt tussen de oprechtheid van de journalist en showmanschap van de presentator en wegvlucht in zijn beroemdheid en zijn werk. Uiteindelijk treffen we Jacques aan als de man die we nu kennen. Een kleine, wat ijdele man met wit haar, goed gekleed en nog steeds hartstikke scherp. Een man die nooit terug zal kijken naar het verleden maar wel naar zijn agenda.

Voor de makers is deze musical, behalve een zeer vrije biografie, ook een ode aan onze stad, met z’n puin en z’n oproer, z’n vrolijkheid en levenslust en z’n duisternis.

 

In een uitbundige scène worden vanuit de zaal talloze voetballen het toneel op zijn geschoten en zingt het hele koor van GOOV Muziektheater in een spetterende groepschoreografie een heerlijk lied. (…) Zwarte pakjes, een zee aan rode en gele kaarten; het ziet er allemaal prachtig uit

Recensie: Luuk Verpaalen (Theaterkrant)

★★★ UITBUNDIGE DIT-IS-UW-LEVEN-SHOW

‘Dan toch maar de verbeelding. Om vervolgens te constateren dat GOOV Muziektheater een prestatie van formaat geleverd heeft.’
‘Het is waarschijnlijk de grootste dit-is-uw-leven-show die er ooit in Nederland voor iemand is gemaakt.’

Theaterkrant

Artistieke leiding en regisseur: Jack Nieborg
Script en liedteksten: Jan Veldman
Onderzoek en interviews: Harm van den Berg
Componist en arrangeur: Jan Meiborg
Muzikale leiding: Piet Roorda
Choreografie: Carla van Zanten
Decorontwerp: Janco van Barneveld
Kostuumontwerp: Margot van der Kamp
Co-arrangeur en koordirigent: Robert Ramaker
Grime: Marjan van den Hof
Licht: Hans Boven
Geluid: Bart Hof