Festival de Nederlandse Dansdagen

Festival de Nederlandse Dansdagen

Up Stage Right: Highlights 2016

Festival de Nederlandse Dansdagen

Up Stage Right: Highlights 2016

  • Vrijdag 17 februari 2017
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Vrijdag 17 februari 2017
  • start of event
  • (Times are subject to change)

Dans in al haar fraaie verschijningsvormen
De Nederlandse Dansdagen in Maastricht zijn sinds 1998 hét festival van de Nederlandse dans. Elk jaar presenteert het festival een tiental spraakmakende en opvallende voorstellingen van toonaangevende dansgezelschappen en jong choreografietalent en worden de Zwanen, de belangrijkste dansprijzen van ons land, uitgereikt. Het rondreizende minifestival Up Stage Right laat de hoogtepunten van de afgelopen editie zien, zoals korte performances van talentvolle choreografen en singer-songwriters tijdens ‘Distinguished Dreams’ en de nieuwe multimedia voorstelling ‘Hashtag’ van de prijswinnende choreograaf Loïc Perela. En er is nog veel meer; op allerlei locaties in de Stadsschouwburg wordt dans in al haar rijkdom gepresenteerd.

Programma:
HASHTAG
Door zijn unieke benadering van dans, won aanstormend choreograaf Loïc Perela de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 2015. In de voorstelling HASHTAG, die afgelopen oktober tijdens het festival in première ging, speelt Perela met de fysieke ervaring van zijn toeschouwers. Hij tast de grens af tussen ergens naar kijken, iets in je opnemen of ergens in verdwijnen. Virtuele beelden en dagelijkse realiteit raken met elkaar verweven.

Distinguished Dreams #3
Dans ontmoet in de bejubelde derde editie van Distinguished Dreams de kunstdiscipline popmuziek. De Nederlandse Dansdagen werkt hiervoor samen met het Rotterdamse Motel Mozaïque Festival en het Maastrichtse poppodium de Muziekgieterij. Aanstormende en bekende singer-songwriters, Marike Jager, Dichter en Chai Blaq delen het podium met de nieuwe generatie Nederlandse choreografen Shailesh Bahoran, Hilde Elbers en Jesús de Vega. Met zes verrassende dans-popsongs creëren zij een intieme performance op onverwachte locaties door heel het theater.

In Focus: Loïc Perela
Een interview met choreograaf Loïc Perela over zijn manier van werken, inspiratiebronnen en waar zijn liefde voor dans vandaan komt. Ook is er de mogelijkheid om die vraag te stellen waarop je altijd al een antwoord verlangde.

One Minute Dance/Doorlopende dansfilms
De Nederlandse Dansdagen toont dans op vele manieren. Ook dansfilms zijn altijd onderdeel van het gevarieerde festivalprogramma. Tijdens Up Stage Right mogen ze daarom niet ontbreken. In het samenwerkingsproject One Minute Dance werkte De Nederlandse Dansdagen samen met het dansfilmfestival Cinedans. Binnen 60 seconden kun je al één van deze korte dansfilmpjes bekijken. Of blijf zitten en bekijk ze allemaal!

Dans door Andermans Ogen/doorlopende expositie
Al 35 jaar werkt de geroemde Hans Gerritsen als ballet- en dansfotograaf. Een grote diversiteit aan dansdisciplines heeft een plaats in zijn oeuvre en in zijn nieuwste fotoboek Photocall. Zijn archief is in de werkelijke betekenis van het woord uniek te noemen vanwege zijn uitgebreidheid en historische betekenis. Speciaal voor de Nederlandse Dansdagen maakte hij een selectie van de meest bijzondere foto’s van Nederlandse dansvoorstellingen.

Feel Like Dancing Party
Geen festival zonder feestje en de mogelijkheid om zelf met de voetjes van de vloer te gaan. Daarom nemen de Nederlandse Dansdagen ook de befaamde Feel Like Dancing Party mee op tour. De funky beats van muzikant en dj Chai Blaq transformeert binnen no time het theater tot een zinderende dance club en creëert de perfecte ruimte voor jouw eigen moves. Twist and shout!

Een parel was ‘Distinguished Dreams’, korte intense duetten tussen aanstormende
singer-songwriters en choreografen… Marike Jager en Shailesh Bahoran zijn een gouden combinatie: ze versmelten tot een vrij en vrolijk wezen dat jongleert met stem en ledematen.

de Volkskrant

Dance in all its fine forms
The Dutch Dance Days in Maastricht have been the major Dutch festival of dance since 1998. Every year the festival presents a dozen much talked about and striking performances by leading dance companies and young, talented choreographers. Also, the Swans, the most important dance awards in our country, are rewarded. The travelling mini festival Up Stage Right presents the highlights of the previous edition, as short performances of talented choreographers and singer-songwriters, and the surprising new performance of award-winning choreographer Loïc Perela. And there is much more; on various locations in the Stadsschouwburg dance is presented in all its fine forms.