De Salon: Matangi, Artvark, Pitou

De Salon: Matangi, Artvark, Pitou

met Coen Verbraak, Hedy d’Ancona en Frank Groothof

De Salon: Matangi, Artvark, Pitou

met Coen Verbraak, Hedy d’Ancona en Frank Groothof

  • Zondag 24 april 2022
  • SPOT/De Oosterpoort, Grote zaal / Trompsingel 27
  • 15.00 uur: Aanvang programma
  • 15.55 uur: Pauze
  • 16.15 uur: Aanvang tweede deel
  • 17.30 uur: Restaurant The Mix open
  • (Tijden onder voorbehoud)

De Salon is een nieuwe serie van SPOT Groningen. Twee uur lang (plus pauze) vertolken gerenommeerde musici in een ontspannen setting de mooiste klassieke werken en gaat meesterinterviewer Coen Verbraak in gesprek met boeiende gasten. De grote zaal van De Oosterpoort wordt volledig omgetoverd tot een reusachtige, sfeervol ingerichte huiskamer, waar je geniet van een huiskamerconcert en talkshow ineen. 

Zodra je de zaal binnenkomt, voel je je thuis. Je krijgt een drankje bij de bar en nestelt je in een van de gemakkelijke fauteuils of op de banken. Schoenen uit? Ach, waarom ook niet? Vervolgens luister hoe meesterinterviewer Coen Verbraak de diepte in duikt met zijn vooraanstaande gasten. Met Hedy d’Ancona en Frank Groothof. Maar eerst is er muziek! Voor, tussen en na de gesprekken spelen het Matangi Quartet en Artvark Saxophone Quartet afwisselend en samen de verrukkelijkste werken van Arvo Pärt, Duke Ellington en Philip Glass. Ook zangeres Pitou geeft acte de présence.

 

Picknickmand

Picknickmand

Bij een ontspannen middag hoort uiteraard een lekkere borrel met hapjes. Geniet tijdens de interviews van een gezellig mandje met lekkernijen, zoals een vers brood met hummus en tapenade, eventueel aangevuld met fuet en heerlijke oude kaas. Kies daarnaast uit je favoriete speciaalbiertje of een flesje wijn.

Klik hier om te bestellen.

Coen Verbraak
Coen Verbraak is programmamaker voor radio en tv en prijswinnend interviewer. Sinds 2011 is hij verbonden aan NRC Handelsblad, waarvoor hij grote, portretterende interviews maakt. Voor de NTR maakte hij tussen 2009 en 2018 de bekroonde serie Kijken in de ziel. Sinds 2019 maakt hij voor de NTR de serie In de Beste Families. Daarnaast publiceert Verbraak regelmatig boeken. In mei 2021 verscheen zijn boek De Molukkers.

Matangi Quartet
Het Matangi Quartet is al ruim twintig jaar een graag geziene gast op Nederlandse en internationale podia. De vier leden laten zich niet in een hokje plaatsen en wagen zich aan diverse muziekstijlen; van klassiek tot dance en van jazz tot pop. Het meermaals met prestigieuze prijzen bekroonde viertal speelt met klassieke topmusici, maar maakte ook baanbrekende uitstapjes met jazztrompettist Eric Vloeimans, en jazzpianist Michiel Braam en cabaretiers als Herman van Veen en Youp van ’t Hek.

Artvark Saxophone Quartet
Artvark is een saxofoonkwartet waar het stof vanaf geklopt is. Weg met de stoeltjes! Weg met de lessenaars! Artvark beweegt! Artvark meandert door muzikale tradities en beweegt zich over het podium volgens een geïmproviseerde choreografie. Artvark staat voor vernieuwende eigen composities, eigenzinnige solisten en de avontuurlijke groove van vier saxofoons. Artvark ontroert, stinkt, gromt en suist.

Pitou
Pitou maakt melancholieke folk, geïnspireerd door de melodieën van Joni Mitchell, de mooie droefheid van Sparklehorse en de koorzang van Le Mystere des Voix Bulgares. De Amsterdamse singer-songwriter brak in 2016 door met haar debuut-EP ‘Pitou’. Vanaf dat moment ging het hard: zo speelde ze op toonaangevende festivals als The Great Escape, Best Kept Secret, Into The Great Wide Open en gooide hoge ogen op haar Eurosonic Noorderslag-debuut.

Hedy d’Ancona
Hedy d’Ancona was docent sociale geografie en planologie voordat ze full-time politicus werd. Ze was respectievelijk Staatssecretaris Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur, lid van de Eerste Kamer voor de PvdA en het Europees Parlement. Daarnaast was zij aanstichtster van de tweede Feministische Golf en oprichtster van OPZIJ. Momenteel is Hedy bestuurder van een aantal culturele instellingen, schreef ze een boek over vrolijk oud worden en zet ze zich in voor breedmaatschappelijke kwesties.

Frank Groothof
Frank Groothof doorliep het conservatorium, waarna hij zijn carrière begon bij de musical Godspell en bij Het Werktheater. Generaties groeiden op met Frank in Sesamstraat, waar hij eerst een ondeugende jongen speelde, en zijn rol vervolgens veranderde in dat van een vriendelijke oom. In Het Klokhuis konden we genieten van zijn avonturen als Boy Zonderman. Groothofs liefde voor opera en klassiek heeft hij verwerkt in een aantal voorstellingen waarin hij kinderen spelenderwijs laat kennismaken met deze genre.

De Salon is een concept van violist Rosanne Philippens en in samenspraak met haar ontwikkeld door Yoram Ish-Hurwitz, programmeur klassieke muziek bij SPOT Groningen en artistiek directeur van Oranjewoud Festival, en Jantien Kurpershoek, theaterprogrammeur bij SPOT.