De Kersentuin / Anton Tsjechov

De Kersentuin / Anton Tsjechov

Carine Crutzen, Paul R. Kooij e.a.

De Kersentuin / Anton Tsjechov

Carine Crutzen, Paul R. Kooij e.a.

  • Vrijdag 19 april 2013
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Vrijdag 19 april 2013
  • start of event
  • (Times are subject to change)

Slot van Tsjechov drieluik

‘De Kersentuin’ is het slotstuk van een drietal ensceneringen van klassiekers van de Russische meesterschrijver Anton Tsjechov. Na het prima ontvangen ‘De Meeuw’ kreeg ook ‘Oom Wanja’ afgelopen seizoen lovende reacties en werd zelfs genomineerd voor de de Toneel Publieksprijs (en is daarmee één van de tien best gewaardeerde toneelstukken van het seizoen). “Gewaagd, maar waarachtig”, schreef de Volkskrant. ‘De Kersentuin’ heeft een indrukwekkende cast met onder anderen Carine Crutzen die vorig seizoen nog genomineerd werd voor de Theo d’Or (prijs voor beste vrouwelijke hoofdrol). ‘De Kersentuin’ vertelt het verhaal van de weduwe Ljoebov, die de zomer doorbrengt bij haar broer op het landgoed, dat verkocht moet worden uit financiële nood. Ljoebov weigert de realiteit echter onder ogen te zien.

 

“Zijn nieuwste regie is opnieuw consequent, helder: binnen de grenzen van wat een breed publiek moet aanspreken, zoekt Rijnders die grenzen zo nu en dan ook op. (…) De Ljoebov van Crutzen is nou eens geen breekbaar poppetje, maar een kloeke madam die het grote gebaar niet schuwt en die zich tegelijk kan gedragen als een klein kind. Ze is grappig en hartverwarmend het ene moment, tot ergerlijk onhandig en deerniswekkend het volgende. Hein van der Heijden maakt met kleine gebaren een mooi portret van Ljoebov. (…) Kooij speelt zijn Lopachin meesterlijk.”

★★★ De Volkskrant

“De kerstentuin (…) is het slot van het drieluik ‘Tsechov 3’. En een sprankelend hoogtepunt. Wat een speelsheid danst er van het podium de zaal in. In taal, spel en tempo. Het is of wij allemaal worden meegesleurd met de lichtzinnigheid van Ljoebov.”

★★★★ Trouw

“Rijnders regisseert deze klassieker afwisselend als een klucht en als een tragikomedie en biedt daarin zijn spelers volop de ruimte om te schitteren. (…) Zo is De kersentuin met zijn excellerende cast een prettige, luchtige en zelfs behoorlijk optimistische Tsjechov.”

★★★★ De theaterkrant

regie: Gerardjan Rijnders · spel: Carine Crutzen, Paul R. Kooij, Hein van der Heijden, Reinier Bulder, Eline ten Camp, David Lucieer, Saskia Temmink, Thomas de Bres, Jules Croiset e.a.