De Emigrant / Romke Toering – Pier21

De Emigrant / Romke Toering – Pier21

Freark Smink, Theo Smedes

De Emigrant / Romke Toering – Pier21

Freark Smink, Theo Smedes

  • Woensdag 10 april 2013
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Woensdag 10 april 2013
  • start of event
  • (Times are subject to change)

Op zoek naar een nieuwe wereld
Het Friestalige ‘De Emigrant’ vertelt het verhaal van Sybolt de Haas, die vijftig jaar geleden naar Canada vertrok. Ondanks dat hij het als landverhuizer niet gemakkelijk had, lukte het hem een goedlopend boerenbedrijf op te bouwen. De Haas is nooit naar zijn vaderland teruggekeerd, maar na zijn pensionering bekruipt hem een gevoel van heimwee. Hij besluit om een bezoek te brengen aan Nederland. Het wordt een in veel opzichten confronterende reis. Bovendien wacht De Haas bij thuiskomst in Canada nog een andere verrassing: de wens van zijn zoon om terug te keren naar zijn roots.

“It is Freark Smink en Romke Toering slagge om mei alle komyske oerdriuwingen in minske fan fleis en bloed del te setten dyt men yn jins hert slút. (…) De skriuwer berikt dat troch it byldhoude – mei Ingelske wurden krûde – Frysk fan fyftich jier lyn dat er Sybolt yn e mûle leit; de toanielspiler troch de selskeazen rûgens fan Sybolt mei gefoel del te setten.(…) Theo Smedes spilet de fjouwer rollen dy’t ‘er yn De emigrant spilet op in suver tsjinstbere wize.” (Leeuwarder Courant)

“Freark Smink is in rasferteller. (…) It is krekt as sitte jo by him oan e keukenstafel. Hy fertelt, jo harkje, laitsje en litte no en dan in trien.” (Friesch Dagblad) 

 

regie: Romke Toering, spel: Freark Smink en Theo Smedes