Cross-linx met o.a.

Cross-linx met o.a.

Lamb en Patrick Watson

Cross-linx met o.a.

Lamb en Patrick Watson

  • Maandag 4 maart 2013
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Maandag 4 maart 2013
  • start of event
  • (Times are subject to change)

Kaartverkoop: kassa (ma t/m za van 12.00 – 18.00 uur: 050 368 0 368) en website De Oosterpoort, Plato, Free Record Shop, Ticketlijn: 0900-3001250 (€ 0,45 p/min) en www.ticketservice.nl

Check hier de app van Cross-linx, handig om even snel het blokkenschema op je smartphone te checken.
Tip: laad het schema thuis alvast op je telefoon.

Indie-classical en avant-garde popmuziek

In 2013 reist het Cross-linx festival met muzikanten en crew langs vijf steden en laat het uitdagende en verrassende combinaties zien van indie-classical muziek (avant-garde pop en nieuwe muziek). Naast Patrick Watson zal ook het triphopduo LAMB op de Cross-linx podia te zien zijn. Lamb speelt om 20.00 uur, Patrick Watson om 21.45 uur. Samen met Nils Frahm, The Dodos, Brandt Brauer Frick feat. Om’Mas Keith, Hauschka ft Samuli Kosminen (Mum), Rachel Grimes en een flink aantal Music Mining acts touren Watson en Lamb van 28 februari tot 4 maart 2013 langs Utrecht, Eindhoven, Amsterdam, Rotterdam en Groningen. Met het bekendmaken van deze namen is het Cross-linx programma 2013 compleet.

Patrick Watson
De muziek van Patrick Watson wordt vaak omschreven als een mix van indierock en klassieke muziek en wordt vaak vergeleken met artiesten als Rufus Wainwright, Andrew Bird en Jeff Buckley. In opdracht van Cross-linx ontwikkelt Patrick Watson een programma van circa zestig minuten waarvoor hij nieuw werk schrijft. Dit werk zal mede worden gearrangeerd door de Engelse dirigent (o.a. Metropole Orkest) en arrangeur Jules Buckley. Deze nieuwe muziek van Patrick Watson wordt afgewisseld met diens favoriete klassieke muziek. Tijdens het Cross-linx staat Watson – inclusief zijn band met zangeres – samen met twintig strijkers van Amsterdam Sinfonietta op het podium.

LAMB
Het is niet voor niets dat LAMB op Cross-linx staat, want hun grootste hit Gorecki is geïnspireerd op de meeslepende Symfonie nr 3 van de gelijknamige Poolse componist. LAMB verzorgt een optreden met vijftien strijkers van het Amsterdam Sinfonietta. De set bestaat uit een sfeervolle mix van hun grootste hits, hun laatste cd ‘5’ en daarnaast ook nieuw werk.

Amsterdam Sinfonietta
Amsterdam Sinfonietta is al zo’n 25 jaar het enige professionele strijkorkest in Nederland en treedt op over de hele wereld. Het repertoire omvat uiteenlopende muzikale stijlen, van barok tot hedendaags. Het orkest heeft een rijke traditie in programma’s die worden gebracht onder de noemer ‘Breder dan Klassiek’.

Nils Frahm
Niet minimalistisch, maar eerder melancholisch en romantisch: zo omschrijven kenners de muziek van de steeds populairder wordende Nils Frahm. Als leerling van Nahum Brodski, de laatste protegé van Tschaikowski, leerde hij al op vroege leeftijd de fijne kneepjes van het vak. Veel invloed van klassieke grootheden is echter niet terug te horen in zijn composities: Met een liefde voor elektronische muziek en oude instrumenten maakte de 29-jarige al vier albums.

Rachel Grimes
Het werk van de Amerikaanse pianiste Rachel Grimes is melancholisch, intens en hypnotiserend. Zij was in de jaren ’90 de spilvrouw van de cultband Rachel’s, door Pitchfork beschreven als one of indie’s best chamber music ensembles. Grimes’ grote inspiratiebron is Michael Nyman en zijn invloed schemert ook door op haar solo album Book of leaves. Haar volgende album verschijnt voorjaar 2013 bij 130701, thuisbasis van ook bijvoorbeeld Jóhann Jóhannsson. Tijdens Cross-linx komt zij met een strijktrio. Naast werk van haar nieuw album spelen ze ook stukken van Rachel’s populaire tweede cd Music for Egon Schiele. 

The Dodos
Deze indierockband, bestaande  uit het duo Meric Long (gitaar en zang) en Logan Kroeber (drums en percussie) wordt vaak vergeleken met Animal Collective. Live zorgt deze band uit San Francisco voor een uitbundige sfeer, doeltreffend voortgebracht door hun ophitsende composities met popriffs en eigenzinnige drumpartijen. Hun laatste plaat – No Color- dateert van 2011 en onlangs waren zij met Calexico op tour.

Brandt Brauer Frick
Dit Duitse trio bestaat uit drie musici – één klassiek geschoold, twee met een jazzachtergrond – met een grote liefde voor techno. Hun doel: akoestische dancemuziek maken, oftewel: techno zonder computers. Met hun muziek brengen zij de cross-over naar een nieuw niveau. Zelf noemen ze het: ‘muziek die klinkt alsof men Steve Reich en Theo Parrish onder één noemer heeft gebracht’. Tijdens hun optreden heeft Brandt Brauer Frick Om’Mas Keith als special guest bij zich. Als zanger timmert hij nog niet zo lang aan de weg, maar als producer is hij zeker niet een van de minsten. Zo werkte hij met Erykah Badu, John Legend, Jay-Z en Kanye West en Jamie Woon.

Hauschka feat Samuli Kosminen (Mum)
In Duitsland is Hauschka al jaren een bekende pianist. Hier was hij al te zien o.a. tijdens Into The Great Wide Open en –jawel- Noorderslag. Tijdens dit festival wist hij het rumoerige poppubliek met zijn moderne klassieke muziek muisstil te krijgen. De muziek van Hauschka is toegankelijk,  ritmisch en vernieuwend en hij wordt dan ook vergeleken met Eric Satie, John Cage én Steve Reich. Hij komt dit jaar samen met de Ijslandse drummer Samuli Kosminen (mum) naar Cross-linx. 

Music Mining
Onmisbaar element van Cross-linx is Music Mining: een festival in een festival. Onder begeleiding van de Music Miners – te herkennen aan de gekleurde helmen – wordt het publiek naar het optreden gebracht. De intieme concerten vinden plaats op ongebruikelijke plekken zoals ondergrondse gangen en kelders. Dit keer staan op het programma: Kate Moore & Simon Calixo (3x3x3), Alvaret Ensemble, Gleen Orlando Mardenborough en Onno Govaert (3x3x3), Cecilia Moisio en Marlon Penn (3x3x3), Katharina Gross en Aart Strootman’s Temko.