Cappella Amsterdam

Cappella Amsterdam

Arvo Pärt – Kanon Pokajanen

Cappella Amsterdam

Arvo Pärt – Kanon Pokajanen

  • Zondag 13 maart 2022
  • SPOT/De Oosterpoort, Kleine zaal / Trompsingel 27
  • 20:15 start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)

Arvo Pärt is al jaren op rij de meest uitgevoerde levende componist ter wereld. Maar zijn monumentale Kanon Pokajanen (1997) voor vierstemmig koor hoorde je maar zelden – totdat Daniel Reuss en Cappella Amsterdam zich over het meesterwerk ontfermden. “Een betoverend prachtwerk”, kopte de Volkskrant boven een vijfsterrenrecensie over de cd-opname.

Een eerdere uitvoering in het Muziekgebouw in 2015 was een groot succes en de internationaal bejubelde cd werd bekroond met vijfsterrenrecensies en een Edison Klassiek. Pärt goot zijn diepgelovige vraag naar vergiffenis uit in schitterende muziek, die gemaakt lijkt voor de gouden kelen van Cappella Amsterdam.

Met ogenschijnlijk simpele middelen creëert Pärt in Kanon Pokajanen een grote rijkdom aan klankmogelijkheden, van de daverende opening tot eenstemmige recitatieven en voluptueuze akkoorden. Pärt schreef zijn canon van boetedoening en berouw voor het 750-jarig bestaan van de Keulse Dom en droeg het op aan Tõnu Kaljuste en het Ests Filharmonisch Kamerkoor, die het in 1998 in de Dom in première brachten. Cappella Amsterdam wil een nieuwe traditie starten door jaarlijks de Kanon pokajanen uit te voeren.

Beluister hier de Spotify playlist die Cappella maakte van deze opname.

“Serene stemmen, peinzende stemmen, bedreigde stemmen (…) Een betoverend prachtwerk.”
– de Volkskrant ★★★★★