Blind Date 3: BOUTA -Marjolijn vHeemstra

Blind Date 3: BOUTA -Marjolijn vHeemstra

Tjon Rockon,Anoek Nuyens/ Prod.huis Rdam

Blind Date 3: BOUTA -Marjolijn vHeemstra

Tjon Rockon,Anoek Nuyens/ Prod.huis Rdam

  • Dinsdag 22 januari 2013
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Dinsdag 22 januari 2013
  • start of event
  • (Times are subject to change)

*/

Op 13 oktober 1945 wordt in een dorp niet ver van Paramaribo Desi Bouterse geboren. Het is precies dertig jaar voor de onafhankelijkheid van Suriname. Terwijl Bouterse opgroeit verandert de verhouding tussen Nederland en haar kolonie. Als Suriname uiteindelijk onafhankelijk wordt, ontpopt de zwijgzame sergeant zich tot een spil in de politieke chaos. De militair groeit uit tot de machtigste man van Suriname, maar ook tot de meest controversiële. Als hoofdverdachte van de Decembermoorden en huidige president van Suriname confronteert hij Nederland keer op keer met haar eigen positie ten opzichte van haar voormalige kolonie. Ingrijpen of niet? Veroordelen of niet?

Na grondig onderzoek en gesprekken met vrienden, vijanden en betrokkenen ontvouwen Tjon Rockon, Anoek Nuyens en Marjolijn van Heemstra in Bouta een verhaal over het leven van Bouterse. Als nazaten van een Hollandse gouverneur, een missionaris en een Surinaamse sergeant onderzoeken ze hoe hun eigen verleden hun kijk op het heden beïnvloedt.

De voorstelling Bouta gaat in première op 8 december 2012, precies 30 jaar na de Decembermoorden.

‘Tide, tamara, we stre go moro fara’ (Vandaag, morgen, we gaan door met de strijd)

Regie, concept, spel: Tjon Rockon, Marjolijn van Heemstra, Anoek Nuyens Eindregie: Sanne van Rijn Dramaturgie: Liet Lenshoek Vormgeving: Wikke van Houwelingen
Productie:
Productiehuis Rotterdam (Rotterdamse Schouwburg)