Blind Date 6: De Laatste dans

Blind Date 6: De Laatste dans

TG Ilay

Blind Date 6: De Laatste dans

TG Ilay

  • Vrijdag 26 april 2013
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Vrijdag 26 april 2013
  • start of event
  • (Times are subject to change)

“Zonder de liefde ooit met één woord te verdedigen, zonder dat het ooit nodig is om de liefde te verklaren, begin ik te begrijpen dat deze liefde waarachtig, groot, waar en onaantastbaar is. Een stad zonder stadsmuren. Een land zonder veiligheidshek. Hoe zeker moeten de mensen die daar wonen wel niet zijn? Hoe machtig zullen ze wel niet zijn?”

 

Precies 65 jaar geleden werd de staat Israël geboren: Het Beloofde Land. Het land waar iedereen in vrede en zonder complexiteit zou kunnen wonen. Vijf jaar geleden begon de Nederlands/Israëlische theatermaker Ilay den Boer met de zesdelige reeks Het Beloofde Feest. In iedere voorstelling kijkt hij vanuit het perspectief van een van zijn familieleden kritisch naar zijn geboorteland. Om met zijn theater een steentje bij te dragen aan die belofte. En misschien uiteindelijk te kunnen vieren dat Israël het mooiste land op aarde is, waar iedereen zijn plek heeft gevonden.

Maar die belofte werd niet ingelost. Het beloofde feest is nooit gevierd. En dat steekt. Daarom creëert Ilay in het slotstuk De laatste dans zijn eigen feest. Zijn huwelijksfeest. Laten we dansen, drinken en proosten. Op een nieuw begin. Op het einde van de complexiteit.

“Mooi hoe de tekeningen op de zijflappen associaties oproepen met de foto’s uit de bus van ‘Janken en schieten’.”

★★★ Trouw

“Dat Den Boer de tragiek van die verscheurdheid doorzet naar een nieuwe generatie is bijzonder.”

★★★★ Volkskrant

“knap hoe deze jonge theatermaker zichzelf kritisch tegen het licht houdt”

★★★★ Het Parool

“Het feest van de berusting kan beginnen.”

★★★★ Theaterkrant

“Meest memorabel is de rare ceremoniemeester Sven, gespeeld door Matthijs IJgosse, die met zijn morsige grapjes en verstolen liefdesverklaring aan Bien de show steelt.”

★★★ NRC Handelsblad

“Den Boer heeft zijn wanhoop over de status en toekomst van het huidige Israël prachtig vormgegeven.”

★★★ Theaterjournaal

Regie en concept: Ilay den Boer, Dramaturgie: Maya van den Heuvel-Arad, Tekst: Joeri Vos, Spel: Tim Murck, Jack Vecht, Sofie Joan
Wouters, Lucien Rentmeester en Matthijs IJgosse, Vormgeving: Wikke van Houwelingen

fotografie: Jochem Jurgens.