Ben van Gelder

Ben van Gelder

Paradís

Ben van Gelder

Paradís

  • Woensdag 4 december 2019
  • SPOT/De Oosterpoort, Kleine zaal / Trompsingel 27
  • 20:30 start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)

Het lyrische spel van de in New York geschoolde altsaxofonist Ben van Gelder (1988) wordt vergeleken met dat van zijn leermeester – en legende – Lee Konitz. Van Gelder is leider van een kwartet met musici die hij ontmoette in New York. Daarnaast vorm hij een duo met gitarist Reinier Baas en werkt hij met regelmaat samen met ICP-drummer Han Bennink.

Ook als componist wordt de dertiger alom gewaardeerd: zo schreef hij in 2017 al een compositie in opdracht van de Jazz Gallery in New York: Among Verticals. De composities die hij schreef werden gearrangeerd en uitgevoerd door verschillende grote ensembles in binnen- en buitenland waaronder het Metropole Orkest. Zijn stijl van componeren sluit naadloos aan bij zijn spel: lyrisch en melancholisch, met doordachte structuren en harmonieën, soms abstract, soms verhalend. Voor het BIMHUIS dus reden te over om de eerste compositieopdracht aan Van Gelder toe te kennen!

Jazz and Beyond

Jazz and Beyond

Bekijk hier het gehele jazz-aanbod van dit seizoen.

Van Gelder studeerde naast muziek ook kunstgeschiedenis. Beelden vormen een belangrijke inspiratiebron voor zijn werk. De nieuwe compositie is dan ook gebaseerd op een kunstwerk van Chagall met de gelijknamige titel Paradís. Het schilderij beeldt op geheel eigenzinnige wijze het paradijs uit:

‘Het werk van Chagall is poëtisch, surreëel en heeft een geheel eigen vocabulaire. Als toeschouwer word je uitgenodigd om zijn wereld te betreden. Het idee van het paradijs als ommuurde tuin is iets wat erg tot mijn verbeelding spreekt en uiting geeft aan een basaal en tijdloos idee. Het representeert de scheidslijn tussen orde en chaos: dat idee is in directe zin te betrekken op het schrijfproces en improvisatie in het algemeen maar in bredere zin op het leven, dat soms kan voelen als een balanceeract.’ aldus Van Gelder over Paradís.

Line-up

Ben van Gelder: altsax

Wanja Slavin: altsax

Joris Roelofs: basklarinet

Gideon van Gelder: piano

Clemens van der Feen: contrabas

Jamie Peet: drums

Alto saxophonist Ben van Gelder (1988), from Groningen, broke through three years ago, with his album ‘Reprise’: “His second album is of great beauty. He is hitting the mark – straight to the root of the matter – with every note, every motif, every theme,” according to national newspaper Volkskrant. He brings his standard quintet to this concert in De Oosterpoort.