Amsterdam Sinfonietta & Rufus Wainwright

Amsterdam Sinfonietta & Rufus Wainwright

Amsterdam Sinfonietta & Rufus Wainwright

  • Vrijdag 6 januari 2023
  • SPOT/De Oosterpoort, Grote zaal / Trompsingel 27
  • 17.00 uur: Restaurant Muze open
  • 20.15 uur: Aanvang concert
  • 21.45 uur: Einde concert
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Vrijdag 6 januari 2023
  • SPOT/De Oosterpoort, Grote zaal / Trompsingel 27
  • 20:15 start of event
  • (Times are subject to change)

Rufus Wainwright is een van de belangrijkste singer-songwriters van deze tijd. Zijn briljante mix van pop, vaudeville, jazz en folk maken hem uniek en tijdloos. Daarnaast slaat hij regelmatig een brug naar de wereld van de klassieke muziek. Begin dit jaar zou hij voor de tweede keer met Amsterdam Sinfonietta naar Groningen komen. Omikron gooide roet in het eten, maar vrijdag 6 januari 2023 gaat het alsnog gebeuren! 

Onze traditionele nieuwjaarstournee kijkt over de grenzen van de klassieke muziek heen. Na het succes in 2017 keert de prins van de kamerpop Rufus Wainwright met Amsterdam Sinfonietta terug op de Nederlandse podia.

In januari 2023 bundelen Rufus Wainwright en Amsterdam Sinfonietta opnieuw hun krachten in een nieuw spectaculair programma: een 90 minuten durende reis Devils and Angels met stukken en songs geïnspireerd door Liefde en Haat. Naast nummers van Rufus zoals Devils and Angels en Westside Waltz, zullen er covers te horen zijn van o.a. Prince, Paul Simon en Woodkid. Klassieke stukken die zich verweven met popsongs; Wagners Tristan en Isolde met Wainwrights Early Morning Madness, of de naadloze overgang van een aria van Gluck in Devils and Angels.

Meester in het schrijven van melodieën
In 2020 leverde Wainwright met Unfollow the Rules een van zijn allerbeste albums af, een muzikale reis met een tot de verbeelding sprekend verhaal omlijst door prachtige melodieën en dat prachtige, uit duizenden herkenbare stemgeluid. “Wainwright is een meester in het schrijven van melodieën die in de lucht leken te hangen, voorbestemd er door hem te worden uitgeplukt, om ze vervolgens te laten klinken alsof ze er altijd al waren.” (OOR)

Breder dan klassiek
De Breder dan klassiek-concerten van Amsterdam Sinfonietta met artiesten uit de pop, jazz of wereldmuziek zijn ieder jaar weer een groot succes. Naast Rufus Wainwrigt werkte het orkest al samen met artiesten als Typhoon, Wende, Patrick Watson, Bobby McFerrin, De Dijk, Blaudzun en Jonathan Jeremiah.

“Wainwright is in topvorm op Unfollow The Rules, een heerlijke plaat die je meeneemt en even optilt.”
OOR

Podcast: Discover the Classics

Podcast: Discover the Classics

Meer achtergrondinformatie? Luister dan ook naar onze podcast over verschillende periodes van de klassieke muziek door Yvonne van den Berg, oud-programmeur Klassiek van Spot Groningen. Meer informatie

Four years ago, American-Canadian singer-songwriter Rufus Wainwright made his debut with Amsterdam Sinfonietta in their Beyond classical (Meer dan klassiek) tour, resulting in an adventurous and mind-blowing mix of classical music and pop. In January 2023, the ‘Prince of Chamber Pop’ will again join forces with the Amsterdam string orchestra and grace our Groningen stage.

Rufus Wainwright is one of the most influential singer-songwriters of our time. His brilliant mixture of theatrical pop, vaudeville, jazz and folk make him timeless and unique. Wainwright is no stranger to classical music, though. He even wrote two operas! With Amsterdam Sinfonietta Wainwright will be performing his own work and those of his personal musical heroes.