Alexandre Tharaud

Alexandre Tharaud

Schubert, Liszt, Chopin

Alexandre Tharaud

Schubert, Liszt, Chopin

  • Zondag 17 april 2022
  • SPOT/De Oosterpoort, Kleine zaal / Trompsingel 27
  • 15:00 start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)

Alexandre Tharaud wordt door velen gezien als een van de grootste pianisten van onze tijd, maar een doorsnee klassiek concertpianist is hij allesbehalve. Van Franse barok tot gloednieuw hedendaags repertoire: in zijn uitgebreide discografie kom je het allemaal tegen.

Zo keerde Tharaud op zijn in 2019 verschenen cd Versailles terug naar de muziek die klonk aan het Franse hof in de zeventiende en achttiende eeuw. Twee jaar daarvoor was er een album met muziek van de Franse chansonnière Barbara en eerder nog was er de ode aan de Parijse cabaretkroeg Le Boeuf sur le Toit, in de jaren twintig van de vorige eeuw een verzamelplek van wereldberoemde kunstenaars. Bioscoopgangers kennen Tharaud wellicht van de film Amour, waarin hij naast Isabelle Huppert en kleine rol vertolkt.

In 2020 verscheen het album Le Poète Du Piano, die cd’s met voor de helft een selectie uit zijn zeer gevarieerde discografie, aangevuld met nieuwe opnames. Voor wie nog wat Tharaud-schade moet inhalen… Ook tijdens dit solorecital toont het Franse pianofenomeen zijn klasse en veelzijdigheid, beginnend met Schubert. Vervolgens brengt Liszt met Funérailles het eerbetoon aan zijn vrienden die in 1849 in de Hongaarse opstand tegen de Habsburgers waren omgekomen. Daarna is het nog maar een klein stapje naar Chopins Pianosonate nr. 2 – met de beroemde Marche Funèbre, een stuk dat menig begrafenis begeleidde, ook die van Chopin zelf.

Programma
Schubert/Tharaud: Rosamunde
Schubert: Impromptus op. 90
Liszt: Funérailles
Chopin: Sonate nr. 2 ‘Funèbre’