Zelf creëren is het allerleukste dat er is

Zelf creëren is het allerleukste dat er is

Nieuws

Welke rol speelt kunst en cultuur in uw leven? In een serie portretten, met prachtige foto’s van Ronald Lowijs, vertellen Groningers in deze Agenda wat theater, muziek, poëzie, een bezoek aan hun favoriete festival of een dagje museum voor hen betekent. En hoe het coronavirus ook hun leven soms totaal overhoop gooit.

Monique Scholing, student Academie Minerva

“Ik heb vier jaar grafische vormgeving gestudeerd aan Academie Minerva. Harstikke leuk, maar ik wist ook al snel dat ik dit niet mijn hele leven wilde doen. Ik had al eens eerder voor de klas gestaan, als onderwijsassistent. Dat miste ik op een gegeven moment wel een beetje. Dus heb ik er na mijn afstuderen nog een tweejarige opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving aan vastgeplakt. Ik zit nu in mijn laatste jaar en loop drie dagen per week stage bij CSG Augustinus. Daarnaast heb ik een bijbaantje bij de kiosk bij het station. Tijdens de eerste lockdown zijn we een aantal weken dicht geweest, maar ik heb gelukkig wel al mijn contracturen uitbetaald gekregen. Ik was dus niet zo’n student die ineens de huur niet meer kon betalen. In ruil daarvoor maakte ik af en toe winkelmandjes schoon bij Albert Heijn. Zo help je elkaar een beetje uit de brand.

Of ik ook naar illegale feestjes ga? Hahaha, nee echt niet! Er was inderdaad nogal wat kritiek op jongeren die zich nergens wat van aan zouden trekken, maar als ik in mijn eigen kringetje rondkijk, vind ik dat iedereen zich netjes aan de regels houdt. Nou ja, misschien iets minder dan tijdens de begindagen in maart en april, maar ik let er nog steeds goed op. Al die boomers kunnen wel roepen dat studenten nergens rekening mee houden, maar kom op. Ik studeer, ik loop stage, ik heb een bijbaan, ik heb vrienden; dan is je wereld misschien inderdaad wat groter dan als je thuis vanachter je laptop je werk kunt doen. Maar moet ik dan mijn stage opzeggen? Stoppen met werken? Dan gooi ik mijn eigen glazen in. Of neem afgelopen zomer: voor veel jongeren is het festivalseizoen zo’n beetje het hoogtepunt van

het jaar. Ik weet het, er zijn ergere dingen, maar het was toch balen toen dat allemaal niet doorging. Ik ben ook niet op vakantie geweest en als je dan de hele zomer thuis bent, nodig je wel eens iemand uit voor een barbecue of zo. Maar het is echt niet zo dat er massaal feestjes werden gevierd, niet in mijn vriendenkring in ieder geval. Dat vind ik ook echt onverantwoord in deze tijd.

Ik ben niet echt opgevoed met kunst en cultuur, het is een wereld die ik zelf langzaam heb moeten ontdekken. En nog steeds aan het ontdekken ben, want er is zo veel moois. Al moet ik eerlijk toegeven dat ik niet de deuren van de theaters en musea platloop. In de zomermaanden ga ik naar festivals als Mysteryland, Dreamfields, Freshtival en Intents.

Het laatste festival waar ik ben geweest? Dat was Dediqated, het twintigjarig verjaardagsfeestje van Q-dance afgelopen februari in het Arnhemse GelreDome. Cabaret vind ik ook leuk. Ik ben in september naar Patrick Laureij geweest in Martiniplaza en ik zou in oktober naar Daniël Arends gaan, maar die voorstelling is verplaatst naar mei. O ja en ik ga bijna ieder jaar naar het Shakespeare Theater in eh… hoe heet dat ook alweer?… Diever. Ik heb daar hele leuke voorstellingen gezien. En sinds het Groninger Forum vorig jaar haar deuren heeft geopend, weet ik dat daar mooie exposities te zien zijn. Maar wat ik eigenlijk het allerleukst vind, is zelf iets creëren. Waarom ik dan toch voor het onderwijs heb gekozen? Om als kunstenaar je geld te verdienen moet je ontzettend goed zijn en moet je jezelf echt heel goed kunnen verkopen. Ik geloof niet dat daar mijn kwaliteiten liggen. Voor de klas mijn passie overbrengen past veel beter bij mij.”

Bekijk ook de andere portretten: