Theater is tweerichtingsverkeer

Theater is tweerichtingsverkeer

Blog

Welke rol speelt kunst en cultuur in uw leven? In een serie portretten, met prachtige foto’s van Ronald Lowijs, vertellen Groningers in deze Agenda wat theater, muziek, poëzie, een bezoek aan hun favoriete festival of een dagje museum voor hen betekent. En hoe het coronavirus ook hun leven soms totaal overhoop gooit.

Portret 1: Anna Bontekoe, chef-kok bij restaurant De Groene Stoel

“Het is op z’n zachts gezegd een bijzonder jaar. In april, midden in de eerste lockdown, hebben we bij restaurant De Groene Stoel ons eenjarig bestaan gevierd. Een bitterzoet feestje, want hoewel we het naar omstandigheden ook toen goed deden was het natuurlijk jammer om het niet voluit te kunnen vieren met al onze vaste gasten. Ons grootste probleem was misschien nog wel dat onze functie als leerbedrijf in de knel kwam. Ieder jaar bieden wij zes statushouders – vluchtelingen die een tijdelijke verblijfsvergunning voor vijf jaar hebben – de kans werkervaring op te doen. Deze nieuwe Groningers volgen bij het Noorderpoort een opleiding tot horeca-assistent en lopen gelijktijdig bij ons een stage van zestien uur per week. De één staat in de keuken, de ander loopt in de bediening, net waar de voorkeur van de mensen naar uitgaat. Ons doel is om ze klaar te stomen voor een baan in de horeca. Dus leren we ze niet alleen het vak, maar helpen we ook met de Nederlandse taal en kleine cultuurverschillen waar ze mee te maken krijgen. De vluchtelingen die bij ons stage lopen zijn afkomstig uit allerlei verschillende landen en culturen. Dat is ontzettend leuk en ook voor ons heel leerzaam. Wat dat betreft is het tweerichtingsverkeer. En het is natuurlijk prachtig om te zien hoe mensen langzaam hun plek vinden en hun zelfvertrouwen herwinnen. Afgelopen voorjaar viel dat allemaal weg. In de zomer zijn we er vol goede moed tegenaan gegaan, maar nu staat alles weer stil.

Voordat ik de koksopleiding ging doen heb ik een theateropleiding gevolgd aan het Noorderpoort. Ik heb een tijdlang als trainingsactrice gewerkt bij De Steeg en was lid van Jonge Sla, waarmee we eigentijdse versies brachten van de grote toneelklassiekers, Shakespeare, Tsjechov, dat werk. Daarna heb ik een aantal zomers als performer op Ibiza gewerkt en hielp ik in Groningen mee met het organiseren van theaterdiners op een boot. Maar op een gegeven moment merkte ik dat mijn passie veel meer bij het koken lag. Ik vond het als kind al leuk om te doen. Bij De Groene Stoel heb ik als chef-kok alle vrijheid en kan ik al mijn creativiteit in de keuken kwijt.

In mijn vrije tijd ga ik graag naar het theater of naar een concert. Vooral uit muziek haal ik enorm veel plezier en energie. Begin dit jaar zijn we naar The Bootleg Beatles in De Oosterpoort geweest, echt geweldig. En we hadden kaarten voor de Hella Mega Tour in juni in het Stadspark, met Green Day, Fall Out Boy en Weezer. Allemaal bands uit mijn middelbareschooltijd, dus lekker nostalgisch. Maar dat festival is verplaatst naar volgend jaar. Ook thuis staat er vaak muziek op. Mijn vriend en ik hebben een platenspeler en een stuk of tweehonderd lp’s. Zo’n album van begin tot eind luisteren is zo veel leuker dan losse nummers op Spotify. Je doet echt je best om wat leuks uit te kiezen.
Daarnaast ga ik graag naar het museum. Afgelopen jaar is dat er bij ingeschoten, maar een tijdje geleden was er een prachtige expositie over Aletta Jacobs in het Universiteitsmuseum. En ik ben drie keer naar de Bowie-tentoonstelling in het Groninger Museum geweest, ik ben echt een groot fan van hem.

Het is te triest voor woorden dat artiesten die met hart en ziel hun werk doen op dit moment amper de kans krijgen voor publiek te spelen. Je kiest niet voor een bestaan als artiest om rijk te worden, maar omdat het je passie is. Ik weet hoe belangrijk de wisselwerking met het publiek is, hoe je als acteur de energie en het enthousiasme in de zaal meeneemt in je spel. Maar ik weet ook hoe het voelt om die energie te moeten missen. Ook in het theater geldt tweerichtingsverkeer.”

Wil je meer weten over De Groene Stoel? Kijk op degroenestoel.nl

Bekijk ook de andere portretten: