Stadsprogramma MENA IS HERE

Stadsprogramma MENA IS HERE

Nieuws

Kleurrijk. Wonderschoon. Fascinerend. Van 11 tot en met 20 mei 2023 viert Groningen de rijkheid en diversiteit van kunst en cultuur uit de MENA-regio, het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Met het tiendaags stadsprogramma MENA IS HERE – met theater, muziek, film, verhalen, literatuur en eten – nodigen we je uit om de schoonheid van deze kunst en cultuur te bekijken.

De MENA-regio is een culturele mozaïek. Verschillende etnische groepen, culturen en talen bestaan naast elkaar. Een samenleving met een eeuwenoude geschiedenis en een immens rijk cultuurgebied. MENA is kleurrijk en fascinerend, toegankelijk en ontroerend. Het programma van MENA IS HERE nodigt uit om te luisteren naar de verhalen van de mensen uit deze regio en hoe zij het leven hier en nu ervaren.

Samenwerking
MENA IS HERE is een tiendaags stadsprogramma met culturele activiteiten, artiesten, musici, makers, verhalen en gesprekken. Het is de eerste grootschalige samenwerking tussen de Groningse culturele instellingen SPOT Groningen, NITE (Noord Nederlands Toneel + Club Guy & Roni), NNO (Noord Nederlands Orkest), De Wijk De Wereld en Forum Groningen.

MENA IS HERE gaat ook over de aanwezigheid van de regio in Nederland. De regio voelt voor sommigen ver weg; voor anderen juist heel dichtbij. MENA ís onderdeel van onze samenleving. Daarmee verdient het een blijvende plek op de podia. MENA IS HERE gaat over culturele elementen die hier naartoe werden meegenomen. Over samenleven en samen leven. Over herkenning en nieuwsgierigheid. Over verbindingen maken en bruggen bouwen. Verschillende perspectieven en werelden komen samen.

Ambassadeurs
Nothing about us without us. Bij de organisatie en invulling van MENA IS HERE is een groep ambassadeurs betrokken. Zij wonen in Groningen en omgeving en hebben roots in landen uit de MENA-regio. Ze zijn inspiratiebronnen, kritische meedenkers, klankborden en bewakers van identiteiten. MENA IS HERE wordt voor, door, maar vooral mét hen ontwikkeld. De ambassadeurs van MENA IS HERE zijn bovendien het gezicht van het stadsprogramma en zij delen in de aanloop naar, hun favorieten, voorkeuren en fascinaties uit de programmering.

Programmering
Iedere culturele instelling stelt een programma samen dat invulling geeft aan het thema MENA. Dit is te zien in De Oosterpoort, de Stadsschouwburg, de Machinefabriek, Forum Groningen, op straat en in de wijken.

De eerste contouren van de programmering zijn inmiddels zichtbaar. Zo verzorgt het NNO met een concert in De Oosterpoort de opening van MENA IS HERE. In de Stadsschouwburg neemt NITE het publiek met de musical Yara’s Wedding mee in hoe onze opvattingen over ‘het Oosten’ en ‘het Westen’ onze blik op de wereld bepalen. In de Machinefabriek ontvangt de Iraanse toneelschrijver Nassim Soleimanpour elke avond een andere gast op het podium en brengt Mouna Laroussi haar nieuwste theatershow. In De Oosterpoort is er veel ruimte voor muziek, met o.a. met het Anouar Brahem Quartet, Jean-Guihen Queyras, Mahsa Vahdat, Souad Massi, het Amsterdams Andalusisch Orkest en het dubbelconcert Young Women at Mena.

Bekijk het programma