Our Latin Thing

Our Latin Thing

Nieuws

Met een knipoog naar de bekende documentaire over salsa in de jaren ’70 in New York, ‘Nuestra Cosa Latina/Our Latin Thing’, doen we op vrijdagavond 19 april óns Latin ding, in De Oosterpoort. Een avond vol opzwepende Latin muziek, om heerlijk bij weg te dromen richting Latijns-Amerika, of een dansje te wagen!

De mannen van Tromboranga (Barcelona), de belichaming van salsa dura, laten het podium trillen met hun opzwepende trombones en krachtige percussie. De Groninger Cubaanse son band Ache Cubano gaan los met hun unieke fusie van traditionele son en moderne invloeden. Tussen de optredens door voorzien DJ Caramelo en El Gran DJ Juanz je van hun dansbare mix aan salsa, merengue, bachata en meer. Jorge Gomez van dansschool El Son Cubano (Groningen) trakteert ons op een dansshow, en zelf je (eerste?) danspassen zetten kan tijdens de salsaworkshop van Juan Carlos Gonzalez, van dansschool Salsa Juan Carlos (Groningen).

We vroegen drie Groningse Latin muziekkenners naar hún Latin ding, en naar waarom jij Our Latin Thing zeker niet mag missen. Inclusief luistertip!

“Latin muziek brengt mij terug naar mijn roots”, zegt Kamiel Piek, beter bekend als DJ Caramelo. “Mijn band met Latin begint eigenlijk bij mijn adoptie. Ik ben geboren in Peru. Toen ik voor het eerst een terugreis naar mijn geboorteland maakte, was dat meteen een indrukwekkende kennismaking met Latin muziek en dans. Eenmaal terug in Groningen begon ik meteen met salsales, en van daaruit rolde ik automatisch in het draaien van muziek. Latin muziek maakt dingen los, het verduidelijkt gevoelens, en in mijn geval, brengt het me ook terug naar Zuid-Amerika. Vooral tijdens een Latin live show voel je de muziek en de verhalen binnenkomen, het enthousiasme van de band, de energie. Bijna een soort trance. Ik vind het geweldig dat Latin muziek een plek heeft in Groningen, in De Oosterpoort. Het is belangrijk om het met een groot publiek te kunnen delen.”

Ook Groninger Ommis Bonet Diaz, zanger bij Ache Cubano, kan meepraten over de persoonlijke relatie met Latin muziek en dans. Gevraagd naar zijn Latin ding, vertelt hij:

“Ik ben geboren in een muziekfamilie, in Holguin, Cuba. Van kleins af aan zag ik mijn opa en oma instrumenten bespelen, mijn vader is percussionist. Muziek in huis, muziek op straat… Omgeven zijn door muziek is alles wat ik ken.” Niet gek dus dat Ommis zich ook ontwikkelde tot muzikant. “Optreden in Groningen voor een publiek vol Latin enthousiastelingen voelt als een thuiswedstrijd, en dat bedoel ik heel positief. Het is juist de plek waar we willen  delen wat we in al die jaren met de band hebben opgebouwd, en waar we ons nieuwe repertoire willen presenteren. Nuestra cosa Latina betekent voor mij onze eigen plek. We gaan ervoor, tot ziens op 19 april!”

El Gran DJ Juanz (Johanz Westerman) sluit af:

“Latin is voor mij vooral verbonden met muziek en dans. Dat gaat gepaard met vrolijkheid, openheid en gewenste intimiteit. Het gaat over liefde en positieve energie. De trance van syncopie en polyritmiek. Vervoering, losmaken en reconnecten, met jezelf en de mensen om je heen.”

Sluit je aan bij Our Latin Thing, en kom luisteren, genieten, proosten en dansen op 19 april in De Oosterpoort. A gozar!

Luistertip van DJ Caramelo:

Palo Pa La Campana – Tromboranga