Laura Jansen – We Saw A Light

Laura Jansen – We Saw A Light

Blog

Een aangrijpend muzikaal verslag over haar ervaringen in een vluchtelingenkamp

In 2015, toen de vluchtelingencrisis Europa bereikte, vertrok singersongwriter Laura Jansen naar het Griekse eiland Lesbos, waar vele boten met vluchtelingen aankwamen die de oversteek maakten vanuit Turkije. Ze was aanvankelijk van plan om een dag of tien te gaan helpen, maar ze bleef uiteindelijk bijna drie jaar; een periode in haar leven die diepe sporen heeft nagelaten en waarvan ze lange tijd heeft moeten herstellen. Momenteel staat ze in de Nederlandse theaters met haar soloprogramma We Saw A Light, een aangrijpend muzikaal verslag van haar ervaringen.

Laura Jansen wordt in 1977 geboren in Breda, als dochter van een Amerikaanse moeder en een Nederlandse vader. Na de scheiding van haar ouders verhuist ze met haar moeder en haar broer naar Connecticut in de Verenigde Staten, waar ze een groot deel van haar jeugd doorbrengt. Wanneer blijkt dat ze haar draai niet kan vinden op de Amerikaanse highschool besluit het drietal terug te keren naar Nederland, waar Laura de middelbare school afmaakt en vervolgens gaat studeren aan het conservatorium in Rotterdam; ze speelt al sinds haar vroege jeugd piano en ambieert een carrière in de muziek. Na haar studie vertrekt ze opnieuw naar de VS. Ze volgt een opleiding aan het Berklee College of Music in Boston en komt via Nashville in Los Angeles terecht, waar ze deel uitmaakt van de muziekscene rond de club Hotel Café, waar ook John Mayer en Jason Mraz toe behoren. In 2009 komt ze in contact met John Ewbank en dit leidt haar muzikale carrière weer terug naar Nederland. Ze maakt grote indruk met een optreden in De Wereld Draait Door en tekent een contract bij platenlabel Universal. Ze bereikt platina met het album Bells en bestormt met haar vertolking van Use Somebody van Kings of Leon wereldwijd de hitlijsten. Er volgen grote tours naar de VS en China en in 2012 neemt ze met Keane-frontman Tom Chaplin het nummer Same Heart op; de eerste single van haar tweede album Elba.

Lesbos
In 2015, nadat ze twee jaar over de wereld heeft getourd met dj Armin van Buuren, neemt haar leven een onverwachte wending. Op een avond besluit ze op Amsterdam Centraal vluchtelingen op te vangen, die mede als gevolg van de aanhoudende oorlog in Syrië in groten getale naar Europa komen. Ze wil iets doen, niet lijdzaam toekijken. Haar engagement brengt haar naar Lesbos, waar ze samen met o.a. Johnny de Mol en vastgoedhandelaar Adil Izemrane de ngo Movement On The Ground opricht en het gezinskamp Kara Tepe opzet. Ze helpen duizenden mensen veilig aan land te komen; totaal ontredderde mensen, veelal gewond en onderkoeld, sommige met dode baby’s in hun armen, gestorven tijdens de overtocht.

Ze kunnen veel doen, ze bieden onderdak, verstrekken kleding en medische hulp, delen eten uit en spelen met de kinderen, maar de groeiende wanhoop en de frustratie omtrent de politiek die het laat afweten, beginnen haar na verloop van tijd op te breken. De kampen raken overvol, de vluchtelingen kunnen geen kant meer op, de situatie is uitzichtloos. Het keiharde werken en het voortdurende vechten tegen de bierkaai eisen hun tol, ook lichamelijk. Ze krijgt ontstekingen in haar nieren, valt af en is doodmoe. Wanneer ze er even tussenuit gaat en een campertocht maakt langs de westkust van Spanje, vindt ze zichzelf op een dag op een klif boven de zee, met de angstaanjagende gedachte: als ik nu een stap naar voren zet, ben ik van die afschuwelijke onrust af. Ze beseft op dat moment dat het teveel is geweest en dat ze Lesbos moet verlaten, terug naar de ‘gewone’ wereld.

Berlijn
In 2018 komt ze aan in Berlijn en huurt een eenkamerappartement, waar ze een jaar lang nauwelijks haar bed uitkomt. Ze wordt gediagnosticeerd met complexe PTSS – een posttraumatische stressstoornis – maar blijkt veerkrachtig en komt met behulp van EMDR-therapie haar nachtmerries en paniek te boven. Ze vindt zichzelf terug, evenals haar liefde voor woorden en muziek. Over haar ervaringen schrijft ze een boek: Wij zagen een licht. De titel is een verwijzing naar de vele nachten waarin ze over de zee tuurde, op zoek naar lichtjes die erop wezen dat er een boot aankwam. Het boek verschijnt in mei 2021, tegelijk met het album We Saw A Light. Een van de aangrijpendste nummers is Lara, over een baby van negen maanden oud die verdronk in de zee; haar vader dacht dat hij haar in zijn armen had toen de boot omsloeg, maar het bleek een rugzak te zijn.

Theatertour

Het uitbrengen van We Saw A Light betekent tevens haar terugkeer naar het podium. In de gelijknamige theatertour laat Laura Jansen zien dat ze niet alleen een geweldige zangeres is, maar ook een inspirerende verteller. Het theater is de ideale plek om in een intieme sfeer haar muziek te laten horen en haar verhaal over te brengen. Een verhaal over wreedheid en verschrikkingen, maar vooral een verhaal over liefde, medemenselijkheid en hoop.

Laura Jansen staat op 23 november in de Kleine Zaal van De Oosterpoort.
> Meer informatie en tickets

 

Interview door Yvon van Apeldoorn en foto Anne Dokter