Humanitas Maatjes op bezoek in De Oosterpoort

Humanitas Maatjes op bezoek in De Oosterpoort

Blog

Theater- en concertbezoek maakt een mens gelukkig, zo blijkt uit Brits onderzoek. Een bezoek aan een voorstelling of concert zou dus voor iedereen mogelijk moeten zijn, maar in de praktijk is dat helaas anders. Dankzij Koop een kaartje voor een ander kun je bij SPOT een donatie geven om theater- en concertbezoek ook voor anderen mogelijk te maken.

Bij Humanitas Maatjes worden vrijwilligers gekoppeld aan mensen boven de achttien die om wat voor reden dan ook sociaal geïsoleerd zijn. Door deelnemers samen met hun maatje activiteiten te laten ondernemen, komen ze uit hun isolement: ergens koffie drinken, fietsen, wandelen, naar een museum gaan of een theatervoorstelling of concert bezoeken. Met behulp van Koop een kaartje voor een ander brachten al zo’n dertig koppels een bezoek aan SPOT. Hieronder lees je twee enthousiaste ervaringsverhalen:

Avondje uit

“Woensdagavond 14 februari ontmoetten Mina en ik, Janneke, elkaar in de hal van De Oosterpoort. In opperbeste stemming, want wij hadden een mooi cadeau gekregen van Humanitas en SPOT Groningen: twee kaarten voor de Vespers van Rachmaninov. Een avond samen uit, in een totaal andere setting en rol dan normaliter bij Humanitas als deelnemer en taalcoach.

Voor Mina was het de eerste keer dat ze in De Oosterpoort kwam. Ter verhoging van de feestvreugde namen we, mooi uitgedost, vooraf een glaasje wijn. Het concert was volledig uitverkocht, maar in de bomvolle Kleine Zaal konden we gelukkig een prima plek bemachtigen waar we alles goed konden zien en horen. Het koor, Cappella Amsterdam onder leiding van Daniël Reuss, bewees z’n goeie naam: er werd prachtig gezongen en de zaal was al snel in een gewijde stemming en bleef een uurlang doodstil. De ontlading: een lang en klaterend applaus.

Na afloop, met een drankje, daalden we langzaam weer terug op aarde. We waren het erover eens: het was een indrukwekkend concert. Het had van Mina zelfs nog wel wat langer mogen duren. Extra leuk was dat dit ‘avondje samen-uit’ ons ruimte gaf voor mooie gesprekken op een ander niveau dan normaliter in het Humanitas-leskamertje.

Kortom, namens ons beiden zeer dank voor dit cadeau!”

Samen naar het theater

“Wat is een mooier onderdeel van het inburgeren in de maatschappij dan samen met je maatje naar een zelfgekozen theateravond te gaan in de Schouwburg of de Oosterpoort. SPOT stelde kaarten beschikbaar voor de maatjeskoppels van Humanitas.

Op zondag 18 februari was het voor ons zover. Samen met m’n maatje Mohamed gingen we naar het concert van de Koerdische zangeres Aynur. SPOT beschreef haar muziek als volgt: “Aynur vermengt traditionele Koerdische volksmuziek met de hedendaagse gevoeligheid van westerse muziek.” Dat leek ons een mooie keus met het beste van 2 werelden. We luisterden naar bezielde Koerdische zang, samen met Nederlandse begeleiding waarin we duidelijk zwierige jazz herkenden.

Ook Wim was er met maatje Amer. We zaten naast elkaar in een zaal met vooral Koerdische en Nederlandse mensen. Het concert eindigde met vuur en plezier! Er werd gedanst, mensen stonden op en gingen spontaan mee klappen, dansen, meezingen en lieten de Koerdische vlag zien. Voor mij was het een geweldige avond waarin je verschillen zag, maar juist koesterde omdat je op deze manier samen plezier hebt en viert. Muziek gaat over grenzen heen…het verbindt mensen.

Na afloop liepen we naar de foyer. Een DJ bracht er de stemming in en we dronken een biertje.  En … natuurlijk napraten en samen op de foto!”