Eerste namen voor Rockit 2023 bekend!

Eerste namen voor Rockit 2023 bekend!

Nieuws

Het avontuurlijke en grensoverschrijdende jazzfestival kondigt de eerste namen aan voor de vijfde editie! Opnieuw slaan SPOT Groningen en North Sea Jazz de handen ineen en presenteren op zaterdag 11 november 2023 een mix van jazz, experimentele pop, alternative music, funk en elektronische muziek. De eerste klinkende namen zijn Marcus Miller, DOMi & JD Beck + Metropole Orkest, Theo Croker, Cécile McLorin Salvant, Bushman’s Revenge, Dave Douglas Gifts Trio, Linda Fredriksson, Mammal Hands, Sun-Mi Hong Quintet en Tijn Wybenga & AM.OK.

Verwacht een spannende mix van rising stars tot gevestigde namen die allemaal de grenzen van jazz opzoeken. Luister naar invloedrijke jazzhelden en ontdek de nieuwe generatie jazzartiesten die nieuwe wegen inslaan en daarbij niet schuwen om te putten uit allerlei stijlen, van experimentele pop en alternative music tot funk en elektronische muziek.

Rockit is de perfecte plek voor jazz- en festival-liefhebbers die nieuwe geluiden willen ontdekken, oftewel a journey into jazz and beyond.

Op zes podia van De Oosterpoort presenteren SPOT Groningen en North Sea Jazz zowel gevestigde namen als de ‘rising stars’ uit de jazzscene en aanverwante stijlen. Wat de artiesten met elkaar verbindt, is de avontuurlijke, progressieve manier waarop ze andere stijlen in hun muziek incorporeren.

Zo is er Marcus Miller, één van de meest invloedrijke artiesten van deze tijd. De avontuurlijke bassist maakte begin jaren ’80 naam in één van de beroemde jazz-rock formaties van Miles Davis, voor wie hij later ook produceerde. Met zijn karakteristieke groovy stijl en virtuose slapping bass techniek staat hij al meer dan 30 jaar aan de internationale muziektop.

Tijdens Rockit komen de werelden van DOMi & JD Beck en het Metropole Orkest met Jules Buckley samen in een explosie van adembenemende grooves, gloednieuwe arrangementen en bovenal een orkestraal overweldigend geluid.

 

Trompettist Theo Croker is een avontuurlijke jazzmuzikant die bekend staat om zijn kosmisch  georiënteerde, spiritueel verlichte kijk op post-bop, funk en fusion.

Componist, zangeres en kunstenaar Cécile McLorin Salvant weet een meesterlijke balans te vinden tussen traditie en moderniteit. Met haar steevast geweldig ontvangen albums bevestigt ze keer op keer dat ze een van de grootste jazztalenten van deze tijd is.

Het Noorse Bushman’s Revenge mengt de vuige energie van rock met de vrijheid van jazz op een explosieve manier. Denk aan Coltrane, maar dan gespeeld door Cream.

Op Rockit presenteert trompettist en componist Dave Douglas een nieuw project: Gifts Trio, met Rafiq Bhatia en Ian Chang. Geïnspireerd door het leven en de muziek van Charles Lloyd (1938) reflecteert het drietal op innovatieve wijze op de wijsheid en visie van de Amerikaanse componist, saxofonist en fluitist. Met name Lloyds fascinatie voor de muziek van Billy Strayhorn wordt verkend.

Het Sun-Mi Hong Quintet is een opkomende toevoeging aan de Europese scene van hedendaagse jazz en geïmproviseerde muziek. Het kwintet bewandelt de grens tussen uitgebreide composities en het grote onbekende van improvisaties.

De muziek van het uit Norwich afkomstige Mammal Hands wordt vaak vergeleken met die van voormalig labelgenoot GoGo Penguin. Met het eind maart verschenen Gift from the Trees leveren ze volgens Written in Music “hun mooiste album tot nu toe” af.

Linda Fredriksson was een van de grote verrassingen van North Sea Jazz 2022. “De frêle Finse saxofonist gaf met haar kwartet een sensationeel concert. Ergens tussen indiepop en jazz. Heel mooi, heel intens. Dat is er zo een waarvan je over tien jaar zegt: die heb ik toen ze nog onbekend was in 2022 op North Sea gezien”, schreef Trouw.

Tijn Wybenga & AM.OK brengen een afspiegeling van het huidige Nederlandse jazzgeluid and beyond. Hun muziek kent geen label; chunky grooves, meeslepende ballads, wilde solo’s en spacey soundscapes – alles is mogelijk.

Rockit is een co-productie van SPOT Groningen en North Sea Jazz. Kaarten voor het festival zijn te koop vanaf donderdag 6 april, 11:00 uur. De komende maanden zullen meer namen bevestigd worden.

Nieuwsgierig? Check de aftermovie van vorig jaar!