Eerste namen TakeRoot 2022

Eerste namen TakeRoot 2022

Nieuws

Op zaterdag 5 november vindt in De Oosterpoort in Groningen de 24e editie van TakeRoot plaats, het festival for past, present and upcoming American music. De eerste namen zijn bekend, een ijzersterk elftal met als headliners Gregory Alan Isakov, Courtney Barnett en het al eerder aangekondigde Band of Horses.

TakeRoot wordt georganiseerde door SPOT Groningen en het festival keert dit jaar dus weer terug naar thuishaven De Oosterpoort. Kaarten gaan vanaf aanstaande vrijdag 11.00 uur in de verkoop www.takeroot.nl.

1080-x-1350-TakeRoot-2022-posterbeeld

Band Of Horses
Band Of Horses debuteerde in 2006 met een van de mooiste gitaarpopplaten van dat jaar: Everything All The Time. In maart verscheen Things Are Great, waarop frontman Ben Bridwell en zijn mannen terugkeren naar de pure Band Of Horses-sound uit de beginjaren: een meeslepende mix van countryrock en americana, met ook nu weer een paar meeslepende slow burners waar ze de grote zaal van De Oosterpoort mee gaan platspelen.

Gregory Alan Isakov
Ook Gregory Alan Isakov is op voorhand een van de grote smaakmakers van deze editie van TakeRoot. De in Zuid-Afrika geboren, maar in Amerika opgegroeide singer-songwriter is een van de opvallendste namen binnen de drukbevolkte indiefolk. Zijn muziek laat zich omschrijven als ingetogen indiefolk, aangekleed met zacht getokkel op gitaar en mandoline, ingekleurd met warme strijkers en daaroverheen Isamovs kalme, aangename stemgeluid.

Courtney Barnett
De Australische Courtney Barnett debuteerde in 2015 met het uitstekend ontvangen Sometimes I Sit and Think, and Sometimes I Just Sit. De combinatie van stekelige rocksongs en rammelende garage-folk en haar luie manier van vertel-zingen sloeg in als een bom. Het in 2021 verschenen Things Take Time, Take Time is meer ingetogen. “Mooie en intieme gitaarsongs, die misschien de scherpe randjes missen, maar die nog steeds het unieke stempel van Courtney Barnett bevatten.” (Krenten uit de Pop)

Charley Crockett
De muziek van Charley Crockett is een mix aan zuidelijke smaken. Traditionele country, blues, cajun en een vleugje soul vormen de ingrediënten van wat hij zelf omschrijft als Gulf & country. In april verschijnt de opvolger van Music City USA uit 2021, Jukebox Charley, waarop hij een aantal minder verkende hoeken uit het klassieke countrysongbook verkent.

Chris Thile
Singer-songwriter Chris Thile is een fenomeen op de mandoline en bekend van het akoestische trio Nickel Creek en de bluegrassband Punch Brothers. Maar behalve een snarenvirtuoos is Thile een origineel componist die bruggen slaat tussen traditionele bluegrass, indiefolk, jazz, pop en klassiek. Vorig jaar verscheen zijn soloalbum Laysongs opgenomen tijdens de pandemie in een verlaten kerk.

Cowboy Junkies
Het Canadese Cowboy Junkies zette zich in 1988 internationaal op de kaart met het album The Trinity Session. Op het onlangs verschenen Songs of the Recollection tovert de groep nummers van onder anderen Neil Young, David Bowie, Gram Parsons, Bob Dylan, The Rolling Stones en The Cure om in onweerstaanbare country, folk, indiepop en blues.

Shakey Graves
In 2018 trakteerde Shakey Graves de bezoekers van TakeRoot op een aanstekelijke, licht-psychedelische mix van blues, folk, country en rock-‘n-roll. In november staat de tegen die tijd 35-jarige Texaan opnieuw naar Groningen en dat is natuurlijk niet voor niets. Vorig jaar vierde hij het tienjarig jubileum van zijn debuutalbum met een prachtige heruitgave: Roll The Bones X.

Anaïs Mitchell
Anaïs Mitchell liet haar fans tien jaar wachten op de opvolger van het prachtige Young Man In America uit 2012. In de tussentijd vierde ze successen op Broadway, maakte ze deel uit van folktrio Bonny Light Horseman en vertolkte ze een glansrol als gastzangeres bij Big Red Machine. In januari verscheen haar nieuwe, titelloze album. “Wonderschoon gearrangeerde liedjes die zich begeven tussen folk, country en pop.” (de Volkskrant ****).

Aoife O’Donovan
Aoife O’Donovan is een Amerikaanse singer-songwriter met, zoals haar naam al doet vermoeden, Ierse roots. In januari verscheen Age of Apathy, haar derde soloalbum, vol met dromerige, verfijnde en tegelijk krachtige folkpopsongs. Americana- en countryliefhebbers kennen haar wellicht als frontvrouw van folk- en bluegrassband Crooked Still of van het met een Grammy Award bekroonde trio I’m With Her.

Riley Downing
Riley Downing is een van de leden van het uit New Orleans afkomstige The Deslondes, waarmee hij in 2017 het veelgeprezen Hurry Home uitbracht. In 2021 verscheen zijn eerste soloalbum: Start It Over. Geruggesteund door John James Tourville (eveneens The Deslondes) en topproducer Andrija Tokic (Alabama Shakes) verpakt Downing zijn verhalen in een mix van country, folk, blues, r&b, bluegrass, rock, honky-tonk en soul.

S.G. Goodman
Wie had er twee jaar geleden gehoord van S.G. Goodman? In 2020 dook de uit Kentucky afkomstige singer-songwriter vanuit het niets op met het ijzersterke debuutalbum Old Time Feeling, waarmee ze zich met een daverende klap op de kaart zette als een van de smaakmakers binnen de roots en americana. Een ontdekking die we maar wat graag op TakeRoot met je delen.

Over TakeRoot
TakeRoot volgt de ontwikkelingen in Nashville op de voet, biedt grote namen uit het genre een podium en introduceert de nieuwe generatie in Nederland én Europa. Daarmee heeft het festival zich zowel landelijk als internationaal op de kaart gezet. Voor Europese muziekprogrammeurs is het festival een belangrijke plek om nieuwe namen te ontdekken.

Ook deze 24e editie borduurt voort op het succesverhaal dat TakeRoot al sinds 1998 is: een muzikale tijdreis door Noord-Amerika, bakermat van blues, country, folk, soul, rock en noem maar op. Een reis die je na het downtown-avontuur van de vorige editie weer gewoon kan maken op de plek waar het festival volgens het beste tot zijn recht komt: De Oosterpoort in Groningen.

Meer namen worden later bekend gemaakt. Kijk voor alle informatie op www.takeroot.nl.