Eens moet de eerste keer zijn

Eens moet de eerste keer zijn

Nieuws

Welke rol speelt kunst en cultuur in uw leven? In een serie portretten, met prachtige foto’s van Ronald Lowijs, vertellen Groningers in deze Agenda wat theater, muziek, poëzie, een bezoek aan hun favoriete festival of een dagje museum voor hen betekent. En hoe het coronavirus ook hun leven soms totaal overhoop gooit.

Nasim Abida, havo leerling en kassamedewerker bij Albert Heijn

“Ik zit in havo 5 op het CSG Augustinus Groningen en doe eind dit jaar examen. Ik heb eerst vmbo gedaan en wil misschien nog
doorstromen naar het vwo. Naast school heb ik een baantje bij Albert Heijn. Ik ben begonnen als vakkenvuller in Selwerd, inmiddels werk ik alweer negen maanden bij het filiaal in Paddepoel, meestal achter de kassa. Veel dingen gaan anders in deze tijd. Klanten en medewerkers moeten een mondkapje dragen, bij de kassa hangen spatschermen, mensen moeten zelf hun bon uit het apparaat pakken en omdat iedereen verplicht met een kar moet winkelen, lijken de rijen soms langer. Over het algemeen reageren klanten begripvol, maar soms is er irritatie. Bijvoorbeeld omdat iemand vindt dat een ander te dicht bij staat. Of er wordt gemopperd omdat er geen extra kassa opengaat. Maar ’s avonds en op zondag is er in ons filiaal nou eenmaal maar één kassa open. Ik leg dat dan rustig uit, ik snap de frustratie soms ook wel.

Ook op school is het een gek jaar. Toen we alleen online les hadden, vond ik het moeilijk om gemotiveerd te blijven. Dan kwam ik mijn bed uit, zette mijn laptop aan en viel vervolgens soms weer in slaap. Wat dat betreft is het beter als de scholen gewoon openblijven, dan heb je een stok achter de deur. Ik houd er ook niet van om de hele dag thuis te zitten. Ik woon samen met mijn ouders en twee zussen, dan zit je al snel op elkaars lip. Aan de andere kant zag je dat na de zomer de cijfers omhoogschoten. Ook op school zijn er besmettingen, zowel onder leerlingen als onder docenten.

Vorig jaar heeft onze CKV-docente ons uitgenodigd mee te gaan naar de voorstelling Allemaal Mensen van Toneelgroep Oostpool in De Oosterpoort. Ik was nog nooit in het theater geweest, maar dacht: eens moet de eerste keer zijn. Het is voor mij echt out of the box, ik zou normaal gesproken nooit met vrienden naar een toneelvoorstelling gaan. Toch was het leuk en interessant. Ik heb op school ook gevraagd of we zoiets vaker kunnen organiseren. Ik wil graag nieuwe ervaringen opdoen, af en toe uit mijn comfortzone stappen. Ik heb een bucketlist met dingen die ik wil uitproberen. Ik wil bijvoorbeeld leren coderen, ik wil leren hoe je iemands haar knipt, ik wil op een vechtsport en ik wil piano leren spelen. Met dat laatste ben ik vorig jaar begonnen. Gewoon via YouTube zoeken op ‘How to play keyboard’. Dan vind je filmpjes over hoe je moet zitten, hoe je je handen moet houden en kun je noten leren lezen.

Ik luister vrijwel dagelijks naar muziek. Ik ben niet van één bepaald genre, ik hou wel van een beetje variatie. Als ik huiswerk maak, heb ik meestal instrumentale muziek op, anders ga ik zitten meezingen en raak ik afgeleid. Arabische muziek vind ik ook mooi, maar meestal is het toch wel rap en dan vooral Engelstalige. Ik luister ook veel naar afspeellijsten van vrienden, zo pik ik ook weer nieuwe dingen op. Of ik ook naar concerten ga? Ik ben weleens naar het Bevrijdingsfestival geweest inhet Stadspark. En tijdens een vakantie in Marokko ben ik met mijn zus naar een concert van een Marokkaanse zanger geweest. We waren toevallig in de stad waar hij optrad, zagen een affiche en hebben kaartjes gekocht. Naar een concert gaan is iets dat ik wel vaker zou willen doen als het straks weer kan.”

Bekijk ook de andere portretten: