Donderdag Verwonderdag

Donderdag Verwonderdag

Nieuws

Door de coronacrisis zijn de theaters gesloten, maar dat betekent niet dat de theatersector ondertussen stil zit. Alle negen Rijksgesubsidieerde zogenaamde BIS- gezelschappen van Nederland én een groot aantal theaters delen vanaf donderdag 2 april wekelijks om 18:00 via Facebook de registratie van een voorstelling van één van de deelnemende gezelschappen. In tien weken tijd (we hebben één bonus deelnemer) loodsen we je door het landschap van het kwaliteitstheater en ben je weer helemaal bij en bovendien uitstekend voorbereid op het nieuwe theaterseizoen.

Uitzendschema
Elke video is na publicatie (minimaal) 24 uur te bekijken via de link.
Onder voorbehoud van wijzigingen.

Week 14: Club Guy & Roni en Slagwerk Den Haag: TETRIS Mon Amour

Week 14: Club Guy & Roni en Slagwerk Den Haag: TETRIS Mon Amour

Wie zichzelf harder pusht kan zijn levensscore verbeteren. Met nieuwe muziek van Thijs de Vlieger, bekend van het succesvolle elektronische trio NOISIA. 2017, choreografie Roni Haver.

> Bekijk TETRIS Mon Amour

Week 15: Het Zuidelijk Toneel: Liefdesverklaringen

Week 15: Het Zuidelijk Toneel: Liefdesverklaringen

Juist nu alle spelers het publiek zo ontzettend missen, een liefdesverklaring aan jullie! Doorgewinterde acteurs brengen in Liefdesverklaringen (voor altijd) een ode aan alle theaterbezoekers. Een coproductie uit 2018 van Nicole Beutler Projects, Het Zuidelijk Toneel en Rudolphi Producties.
> Bekijk Liefdesverklaringen (voor altijd)

Week 16: Theater Utrecht: The Family

Week 16: Theater Utrecht: The Family

The Family van Theater Utrecht in een regie van Casper Vandeputte (2017). Een meeslepende, hilarische en ontroerende voorstelling in vier afleveringen over een onalledaagse familie die elkaar lief heeft, elkaar soms haat maar bovenal voor het leven verbonden is. De theaterserie was destijds exclusief te zien in De Paardenkathedraal Utrecht. Nu is dus je kans om het vanaf te bank te bekijken!
> Bekijk The Family 

Week 17: Het Nationale Theater: Onze Straat

Week 17: Het Nationale Theater: Onze Straat

Onze Straat van schrijver Nathan Vecht in regie van Daria Bukvić gaat over een straat, in een stad, ergens in Europa. In drie grote scènes zie je hoe de tijd door de straat heen trekt. Net als iedereen in deze Corona-tijden zoeken de personages in Onze Straat ook naar verbinding en saamhorigheid. Met o.a. Stefan de Walle, Joy Delima en Romana Vrede.
> Bekijk Onze Straat

Week 18: Theater Rotterdam: Revolutionary Road

Week 18: Theater Rotterdam: Revolutionary Road

Revolutionary Road van Theater Rotterdam. Hoe breek je uit je leven zonder er zelf aan kapot te gaan? Deze toneelbewerking van Erik Whien zindert en kruipt onder de huid, met indrukwekkend spel van topacteurs Jacob Derwig, Teun Luijkx, Alejandra Theus en Jacqueline Blom.
> Bekijk Revolutionary Road

Week 19: Toneelgroep Maastricht: Pinkpop

Week 19: Toneelgroep Maastricht: Pinkpop

Pinkpop, de hitvoorstelling van Toneelgroep Maastricht is een muzikaal liefdesverhaal over een man (Huub Stapel) die zijn geheugen langzaam verliest. Hij probeert de dierbare momenten uit zijn jongere jaren vast te houden. De tijd waarin zijn beste vriend en hij streden om de liefde voor dezelfde vrouw. Samen vierden ze het leven, de liefde en Pinkpop. Met live muziek van Rowwen Hèze.
> Bekijk Pinkpop, een muzikaal liefdesverhaal hier

Week 20: Tryater: Wereldburgers van de Voorstreek

Week 20: Tryater: Wereldburgers van de Voorstreek

Donderdag Verwonderdag met deze week Wereldburgers van de Voorstreek. Tryater en de Leeuwarder Courant stelden vragen en kregen de échte verhalen te horen vanachter de toonbanken aan de Voorstreek, een straat in Leeuwarden waar de wereld samenbalt. Met muziek van Beppe Costa.
> Bekijk Wereldburgers van de voorstreek hier

Week 21: Toneelgroep Oostpool: Romeo & Julia

Week 21: Toneelgroep Oostpool: Romeo & Julia

Tijd voor onmogelijke liefde in Donderdag Verwonderdag. Wie kent Shakespeare’s klassieker Romeo en Julia de William niet? In 2017 liet Marcus Azzini zich opnieuw inspireren door het verhaal. Met behoud van de originele poëzie herschreven Jan Hulst en Kasper Tarenskeen op hun typische manier deze toneelklassieker tot een eigentijds, herkenbaar verhaal. “Een swingende, stoute en messcherpe Romeo en Julia.” (Trouw ★★★★★)
> Bekijk de voorstelling Romeo & Julia hier

Week 22: Internationaal Theater Amsterdam: Opening Night

Week 22: Internationaal Theater Amsterdam: Opening Night

Opening Night (van Internationaal Theater Amsterdam, regie Ivo van Hove) ging in 2006 in première en is jarenlang een theaterhit geweest tot ver buiten Europa. Vlak voor de première van het toneelstuk De Tweede Vrouw is Myrtle Gordon getuige van de dood van één van haar trouwste fans, Nancy. Ze kan de beelden van het ongeluk niet vergeten en het spelen van haar rol raakt onlosmakelijk verbonden met de dood van het meisje, in wie ze veel van zichzelf herkent.”
> Bekijk de voorstelling Opening Night hier

Week 23: NITE: Salam

Week 23: NITE: Salam

Ons huisgezelschap NITE in DONDERDAGVERWONDERDAG. Salam is een voorstelling over Abraham (Jack Wouterse) die moet kiezen wie zijn erfgenaam wordt: Izaak of Ismael. En daarmee het verhaal van een eeuwenoud, religieus en maatschappelijke conflict, teruggebracht tot menselijke verhalen over liefde, spijt, jaloezie en pijn.

> Bekijk de voorstelling Salam hier

Week 24: Innenschau Revisited van Jakop Ahlbom Company

Week 24: Innenschau Revisited van Jakop Ahlbom Company

In 2018 maakte Jakop Ahlbom Company de voorstelling Innenschau Revisited. In de voorstelling wordt je als kijker meegenomen door de koortsachtige droomwereld van een man. Illusie en realiteit lopen in elkaar over in een gitzwarte wereld van achtervolgingsfantasieën en raadselachtige taferelen. Live begeleid door Alamo Race Track.
> Bekijk de voorstelling Innenschau Revisited hier

Deelnemende gezelschappen en theaters
Deelnemende gezelschappen zijn: ITA, Oostpool, Toneelgroep Maastricht, Zuidelijk Toneel, Het Nationale Theater, Theater Utrecht, Theater Rotterdam, Tryater, Noord Nederlands Toneel en de bonus: Club Guy & Roni. Deelnemende theaters zijn: SPOT Groningen, Theater Rotterdam, Het Nationale Theater, ITA, Musis en Stadstheater, Schouwburg Amstelveen, TAQA Theater de Vest, Stadsschouwburg Utrecht, DNK Assen, de Lawei, Leidse Schouwburg – Stadsgehoorzaal, Stadstheater Zoetermeer, Schouwburg Haarlem, Theaters Tilburg, de Harmonie, Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede.