De vijf favoriete albums van Mooi Wark

De vijf favoriete albums van Mooi Wark

Nieuws

Mooi Wark kreeg tijdens de coronapandemie landelijke aandacht met hun ode aan gebarentolk Irma Sluis (Oh Irma). Maar misschien ken je ze ook van hun hit In de blote kont, of van serieuze nummers als Warkende helden en Doodse stilte, een bewerking van The Sound of Silence van Simon en Garfunkel. Tijdens dit concert trakteren de Drenten je op heel veel muziek én op vermakelijke verhalen uit hun bijna dertigjarige historie. Hoor hoe het begon, de hobbels onderweg, de hoogtepunten en de diepe dalen.

Vijf favoriete albums van Mooi Wark.

Johnny Cash, The American Recordings

Americana, folk en country in zijn puurste vorm. Legende Johnny Cash werd in zijn laatste levensfase door producer Rick Rubin voor een microfoon gezet met een gitaar. Prachtige nummers en de mooiste verhalen over de normale arbeider. Het vertellen van verhalen op muziek is het mooiste voor een muzikant. Dat is wat minder van belang voor de radio en in feesttenten, daar gaat het voornamelijk voor de meezingbaarheid. Maar in de theaters kun je zulke nummers fantastisch ten gehore brengen.

AC/DC, Highway To Hell

Lekkere ruwe gitaren, gecombineerd me pompende bas en drums. En snijdende vocalen. En dan heerlijk pakkende riffs en lekker in het gehoor liggende nummers. Ongedwongen opnames, tevens ook de laatste met zanger Bon Scott. Met name de opbouw van nummers heeft een grote invloed op ons gehad.

Normaal, Oerend Hard

Eigenlijk zou hier het hele oeuvre van de Achterhoekse band kunnen staan. Zij waren de grondleggers van de dialectrock. Stampende nummers en mooie ballads. En natuurlijk een vuist voor de plattelandsjongeren destijds. Uiteraard ligt Normaal ten grondslag aan de oprichting van Mooi Wark.

Status Quo, XS All Areas (The Greatest Hits)

Wat voor Normaal geldt, geldt zeker ook voor Status Quo. Zij hebben natuurlijk met hun pompende gitaren, makkelijk meezingbare nummers en vrolijke melodieën menig hit gescoord. Iedereen kan wel een nummer meezingen. Het legendarische Live! uit 1977 wordt door menig rock-‘n-rollband gebruikt als blueprint.

Diverse artiesten,  De jaren 50

Dit is geen obscuur albumpje, maar een compleet muzikaal tijdsbeeld. Van Elvis tot Buddy Holly, van Roy Orbison tot Jerry Lee Lewis. En natuurlijk de grondlegger van onze muziek: Chuck Berry. En niet te vergeten de blueshelden uit die tijd, zoals BB King.

 

Dit artikel is gepubliceerd in het SPOT Magazine. Het magazine ook op de deurmat ontvangen? Klik hier en wordt member!