De keuze van Henk Kuiper: I am Europe

De keuze van Henk Kuiper: I am Europe

Blog

De gerenommeerde Duitse theatermaker Falk Richter werpt met acht jonge Europese acteurs en dansers – onder wie voormalig NNT-actrice Khadija El Kharraz Alami – een hoopvolle blik op ons continent. Het resultaat is een pakkende mix van disciplines, waarbij persoonlijke verhalen, dans en film op ingenieuze wijze met elkaar worden vervlochten tot een nieuw beeld van het hedendaagse Europa. I am Europe doet vele grote Europese steden aan, maar is in Nederland alleen te zien in Groningen! De voorstelling wordt gesproken in het Nederlands, Frans, Kroatisch, Portugees, Arabisch en Engels, maar is dankzij Nederlandse en Engelse boventitels voor iedereen goed te volgen.

We leven in tumultueuze tijden, waarin populisme en misleiding sterk aan kracht winnen. Hoe is het voor de jonge spelers om op te groeien in een meer en meer verdeeld Europa? Waar voelen zij zich thuis? Hoe belangrijk is hun familie? Met wie voelen zij zich verbonden? Het zijn vragen die in I am Europe stuk voor stuk verrassende antwoorden opleveren, waaruit blijkt dat jongeren zich niet laten hinderen door culturele en nationale grenzen. Hun blik op de toekomst geeft een krachtig en hoopvol beeld over hoe we kunnen samenleven in het Europa van morgen.

Programmeur Henk Kuiper zag de voorstelling afgelopen februari in Hamburg en haalde hem naar Groningen, de enige plek in Nederland waar I am Europe te zien is!

“Voor veel mensen is Europa met al zijn verschillende landen en culturen een ver van hun bed show. Saamhorigheid raakt uit zicht, versplintering voert in de media en bij politici de boventoon. Hoe anders is dat bij I am Europe, waarin jongeren uit alle windstreken van ons continent een optimistisch en hoopvol geluid laten horen. Jongeren die geloven in een toekomst als Europeaan en die dwars door taal- en cultuurbarrières contact met elkaar maken. Die zich niet laten leiden door grenzen, maar op zoek gaan naar hun geluk, die bevriend raken en relaties opbouwen.”

“Het is duidelijk dat jongeren de handschoen opnemen. Door social media kunnen er in een handomdraai bewegingen ontstaan die om de oude politieke systemen hun weg vinden. Kijk naar Spanje, waar uit onvrede met het politieke bestel Podemos (de Spaanse variant van yes we can) is ontstaan, een beweging met een andersoortig elan, met een voorhoede van jonge mensen die een andere wereld dan de huidige in het vizier hebben. Die energie spat ook van deze voorstelling af.”

“Je ziet acht acteurs die hun levensverhaal met je delen. Zo vertelt een van hen hoe hij als kind met zijn ouders moest vluchten uit het door oorlog verscheurde Joegoslavië. Het zijn grote, complexe onderwerpen, waarvan je je als eenling soms afvraagt hoe je daar mee kunt omgaan. En ja, soms is dan de verleiding groot om je kop in het zand te steken. Falk Richter, die vorig seizoen grote indruk maakte met de voorstelling Longing to Belong van Chunky Move, weet alles echter op prachtige wijze tot menselijke proporties terug te brengen. Zoals Ola Mafaalani in haar tijd bij het Noord Nederlands Toneel ooit zei: “Het verhaal van één mens is het verhaal van de wereld.” Precies dat is ook het credo van Richter. Want of je nu in Nederland, Spanje, Kroatië of Italië woont: de problematiek en uitdagingen waar jongeren voor staan, zijn vergelijkbaar.

De grote vraag is: hoe gaan we daar van mens tot mens mee om? Dat laat deze indringende, hoopgevende en in hoog tempo gespeelde voorstelling over de culturele smeltkroes die Europa is je op prachtige wijze zien.”