Vinkhuizer Vrouwkracht

Vinkhuizer Vrouwkracht

Vinkhuizer Vrouwkracht is een project over racisme en uitsluiting, hoe je dat kunt bestrijden en hoe je daar door middel van theater vorm aan kan geven. De dood van George Floyd op 25 mei 2020 zorgde wereldwijd voor honderden betogingen en protestacties onder de noemer Black Lives Matter. Ook in Vinkhuizen ervaren mensen discriminatie. Vanuit een aantal bewoners van de wijk kwam de vraag hier iets tegen te doen.

Sinds september 2021 zijn de vrouwen in samenwerking met Nanneke Jager en Loubna Akabbal van het WIJ-team Vinkhuizen en Ellis Hendriksen van SPOT Groningen aan de slag met het thema discriminatie en uitsluiting. Ze gingen in gesprek met elkaar, volgden workshops en lezingen en bezochten een aantal voorstellingen in de Stadsschouwburg over dit onderwerp. Met Vinkhuizer Vrouwkracht willen ze hun wijkgenoten bewust maken van de gevoelens, het onrecht en de gevolgen van discriminatie, achterstelling en uitsluiting. Niet om te veroordelen of de confrontatie aan te gaan, maar om empathie op te wekken bij hun buurtbewoners.

Naast het maken van een voorstelling met theatermaker Lianne Karel hebben de vrouwen ook spoken word teksten geschreven onder begeleiding van voormalig stadsdichter Renée Luth. Deze teksten gaan over wie zij zijn, waar ze vandaan komen in hun leven en waar ze nu staan. Je kunt al deze verhalen hieronder beluisteren. De prachtige portretten zijn gemaakt door fotograaf Nienke Maat.