SPOT/Thuis – Toneel

SPOT/Thuis

De mooiste toneelvoorstellingen vanaf je luie stoel.

De Peuterpersconferentie

De Peuterpersconferentie

De Peuterpersconferentie is een zeer serieuze persconferentie voor zeer serieuze peuters, kleuters en ouders. Maar ook een ludieke actie, om op een vrolijke manier met de huidige lockdown om te gaan. Op vrijdag 14 januari om 19:00 live te zien bij MAAS Theater.

> Bekijk de Peuterpersconferentie hier

Theater- Erik Whiens Revolutionary Road

Theater- Erik Whiens Revolutionary Road

“Heerlijk acteurstheater” – Trouw ★★★★

Erik Whiens Revolutionary Road is de eerste toneelbewerking van het wereldberoemde boek. Een voorstelling over de diepste onvolkomenheden van de mens. Over ontsnappen, maar niet aan jezelf kunnen ontkomen. Op zondag 19 december bij te wonen via de ITALivestream.

>Bekijk de pagina hier

Podcast Theater

Podcast Theater

Marcel van Roosmalen en Gijs Groenteman komen 4&5 januari naar Groningen met De Pannekoekencaravan, een poedersuikerzoete theateravond over vriendschap, ambitie en hoop. Kom alvast in de stemming met de podcast Teun en Gijs vertellen alles, waarin Teun van de Keuken en Gijs Groenteman alles bespreken wat ze bezielt, wat ze hebben meegemaakt en wat ze ervan vinden. >Beluister de podcast hier 
ITA / Romeinse Tragedies

ITA / Romeinse Tragedies

‘Huiveringwekkende multimediashow’ – Volkskrant. De VPRO zendt vanaf 30 mei op NPO 2 een 10-delige, speciaal voor tv gemaakte, bewerking van het stuk Romeinse tragedies van ITA uit. Het is de grootste productie ooit van regisseur Ivo van Hove die wereldwijd werd bejubeld. In het stuk komen drie tragedies van Shakespeare samen: Coriolanus, Julius Caesar en Antonius & Cleopatra. Met o.a. Gijs Scholten van Aschat en Hans Kesting.

> Meer informatie vind je hier

Toneelgroep Maastricht / Peachez

Toneelgroep Maastricht / Peachez

Het succesvolle Peachez van Toneelgroep Maastricht, dat ook in onze Stadsschouwburg zou spelen, heeft zich het laatste jaar in vele vormen aangepast aan de maatregelen. Van voorstelling in volle theaters, naar een live voorstelling via Zoom, naar een verfilming die te bekijken is via NPO Start.

Peachez is een bewerking van Ilja Leonard Pfeijffers gelijknamige succesroman en toont een bloedstollende reconstructie van een liefdegeschiedenis tussen een professor (Porgy Franssen) en de jonge Sarah Peachez (Sofie Porro) in wie hij de liefde van zijn leven vindt. Alleen niet op de manier waarop hij had gehoopt.

> Bekijk hier Peachez de film

Alles in de Hens van Marcel Hensema

Alles in de Hens van Marcel Hensema

Geïnspireerd op zijn voorstelling Alles in de Hens heeft Marcel Hensema een speciale korte TV-versie gemaakt. Hierin vertelt hij over zijn eigen midlife en hoe wandelen hem heeft geholpen om los te komen van de drukte in zijn hoofd en gepieker van alledag. Hij komt er alleen al snel achter dat je wel weg kunt lopen voor je problemen, maar niet voor jezelf. Marcel vertelt op een lichtvoetige en herkenbare manier over de periode in zijn leven waar hij zelf de weg even kwijt was en hem al wandelend weer terug vond.

> Bekijk de uitzending hier 

The New Gospel van Milo Rau

The New Gospel van Milo Rau

De artistiek directeur van het Belgische stadstheater NTGent maakte een film over het leven van Jezus, met in de hoofdrol de Kameroense activist Yvan Sagnet. Welke boodschap zou Jezus verkondigen als hij vandaag zou leven? Wie zouden zijn apostelen zijn? Dit waren onder meer de vragen die Milo Rau en zijn team bij het maken van deze film zich stelden. Internationale recensies zijn lovend en afgelopen vrijdag werd de film in Zwitserland tot de documentaire van het jaar benoemd. 

> Meer informatie en de link naar de film vind je hier

De Verleiders - de podcast

De Verleiders - de podcast

In De Verleiders – de podcast spreken theatermakers en ‘Verleiders van het eerste uur’ Tom de Ket en George van Houts met uiteenlopende gasten over de thema’s uit hun nieuwste voorstelling Pandepaniek: het geldstelsel, inkomensongelijkheid, belastingontduiking en de moraal van de rijkste 0,01% ter wereld.

> Beluister de podcast van De Verleiders hier. 

Backstage Friday

Backstage Friday

Neem een kijkje achter de schermen bij SPOT Groningen. Twee keer per maand uploaden we een nieuwe Backstage Friday. Een video met een verhaal over De Oosterpoort, de Stadsschouwburg en onze artiesten. Deze week is onze theatermarketeer Paulien aan het woord. Zij neemt je mee in de backstage experience van de artiesten in de Stadsschouwburg.

> Bekijk de nieuwe Backstage Friday video hier.

Myron Hamming in de Stadsschouwburg Groningen

Myron Hamming in de Stadsschouwburg Groningen

De Groningse dichter en spoken word artiest Myron Hamming brengt in het decor van de lege Stadsschouwburg Groningen een prachtige ode aan het publiek, de makers, de spelers en het theater. “Dit is voor de vreemden op het hout, die de legendes werden van je mooist beleefde avonden.”

> Bekijk de prachtige video hier. 

Alice in Wonderland door ITA

Alice in Wonderland door ITA

Internationaal Theater Amsterdam en Het Parool brengen Alice in Wonderland. Een meeslepend avontuur dat ons even kan doen wegdromen in deze – ondertussen ook letterlijk – donkere dagen. Met acteurs van ITA en bijzondere gastacteurs, o.a. Nasrdin Dchar, Noortje Herlaar, Paul de Leeuw, Pierre Bokma en Wende Snijders. Bekijk de afleveringen hier.

Thuisblijven met.... Marcel Hensema

Thuisblijven met.... Marcel Hensema

Lege theaters, stille concertzalen: sinds donderdag 12 maart zitten de deuren op slot. In plaats van het publiek te vermaken met mooie, aangrijpende, grappige en ontroerende voorstellingen en concerten, zitten artiesten zoals bijna iedereen in thuisquarantaine. Hoe beleven zij de situatie? Deze week is het woord aan Groninger Marcel Hensema.

Thuisblijven met.... Bien de Moor

Thuisblijven met.... Bien de Moor

Lege theaters, stille concertzalen: sinds donderdag 12 maart zitten de deuren op slot. In plaats van het publiek te vermaken met mooie, aangrijpende, grappige en ontroerende voorstellingen en concerten, zitten artiesten zoals bijna iedereen in thuisquarantaine. Hoe beleven zij de situatie? Deze week is de beurt aan Bien de Moor!

#TROOSTPOOL | Verhalen van Nu | Spuug

#TROOSTPOOL | Verhalen van Nu | Spuug

Voor verhalen van nu ontmoeten 1 regisseur, 1 schrijver en 1 acteur elkaar op 1,5 meter. Ze produceren in 1 dag een nieuw verhaal. Spuug is een tekst van schrijver Jibbe Willems, gebracht door actrice Jade Olieberg.
> Bekijk #TROOSTPOOL hier

Lees een toneeltekst

Lees een toneeltekst

Even geen toneel kijken, maar wel toneel lezen! De Nieuwe Toneelbibliotheek heeft een online-archief met ruim 650 toneelteksten. Van Ilja Leonard Pfeiffer tot Rik van den Bos en alles ertussenin.

De Wereld volgens John van Het Nationale Theater

De Wereld volgens John van Het Nationale Theater

Een voorstelling, gebaseerd op verhalen uit Duindorp, over Jan K., een doodgewone Haagse jongen die vecht voor zijn vreugdevuur, zijn buurt en zijn waardigheid. In het stuk werd het vreugdevuur door de burgemeester verboden en brak in Duindorp de pleuris uit. Met fatale gevolgen.
> Bekijk hier De Wereld Volgens John

Lees mee met de NNT-leesclub

Lees mee met de NNT-leesclub

Ben jij al begonnen aan die stapel boeken die je altijd al wilde lezen? Nu heb je geen excuus meer om niet veel te gaan lezen. Als je een zetje in de rug kunt gebruiken en graag samen wilt lezen kan dat met het Noord Nederlands Toneel. Wordt lid van de NNT-Leesclub!
> Meld je aan voor de facebookgroep NNT Leesclub en lees mee.

Theater podcasts

Theater podcasts

Meer zin in luisteren dan in kijken? Podcasts voor theaterliefhebbers zijn onder meer Tekst uit de la, de Bitch en de Hoer, De Theaterpodcast en De Theaterether.  Allemaal te vinden via de gebruikelijke podcastkanalen.

Theaterthriller 'The Nation' van Het Nationale Theater

Theaterthriller 'The Nation' van Het Nationale Theater

The Nation is een theaterthriller over de op hol geslagen Nederlandse multiculturele samenleving. De elfjarige Ismaël uit de Haagse Schilderswijk is spoorloos verdwenen. Er volgt een zoektocht langs alle lagen van de maatschappij, langs politieagenten, jihadisten, ondernemers, politici, journalisten en welzijnswerkers met ieder hun eigen belangen.
> Bekijk The Nation