SPOT/Thuis

Omdat jij niet naar ons toe kan, brengen we de muziek naar jou. Hier vind je interessante docu’s, de beste concerten en meer!

Deze week op ESNS, dit jaar bij ons op het programma

Deze week op ESNS, dit jaar bij ons op het programma

Yes het is bijna zo ver! Deze week wordt er flink gebouwd in De Oosterpoort en klinkt er tijdelijk weer muziek in onze zalen. Jij kan er bij zijn aangezien het dit jaar online is. Een aantal van deze rijzende sterren komen gegarandeerd terug bij SPOT, verderop dit jaar!

> Bekijk het totale overzicht van de artiesten hier

Muzikale stadswandeling Van Bach tot Bowie

Muzikale stadswandeling Van Bach tot Bowie

Trek je wandelschoenen maar aan voor de muzikale stadswandeling Van Bach tot Bowie! Met Yvonne van den Berg en Peter van der Heide als je gidsen, dompel je je onder in vier eeuwen muziekgeschiedenis van Groningen!

> Voor meer informatie klik hier

Stadswandeling Graffiti

Stadswandeling Graffiti

Tussen de feestdagen door even heerlijk met het hele gezin genieten van een wandeling door de stad? Dat kan! Samen met het Groninger Museum en Noordstaat neemt SPOT je mee op een multimediale en muzikale tour langs Street art en graffiti in Groningen. Deze tour is zowel te wandelen als te fietsen.

> Voor meer informatie klik hier.

Voorproefje op ESNS 2022

Voorproefje op ESNS 2022

Geniet nu alvast van de laatste releases van ESNS22 artiesten via de ESNS Weekly Spotify lijst. Een klein voorproefje voor wat komen gaat. 19 t/m 22 januari is ESNS – Eurosonic Noorderslag online te volgen!

> Beluister de Spotify lijst hier

Muziek - Takeroot aftermovie

Muziek - Takeroot aftermovie

Op zaterdag 6 november vond de 23ste editie van TakeRoot Downtown plaats. Het jaarlijkse festival voor Past, Present & Upcoming American Music. Vandaag een prachtige terugblik op de geweldige editie van het festival.

>Bekijk hier de aftermovie van TakeRoot Downtown

Son Mieux

Son Mieux

Son Mieux heeft onlangs hun nieuwe album uitgebracht. Het nummer The Mustard Seed is uitgeroepen tot het themalied van 3FM Serious Request. Het nummer “Mosterdzaad. Het is een eeuwenoud symbool, het is het kleinste zaadje maar er komt wel een gigantische boom uit. In mijn leven is die symbool gaan staan voor dat iets heel kleins kan uitgroeien tot iets heel groots.” zegt frontman Camiel Meiresonne over het nummer.

Op 31 mei staat Son Mieux in De Oosterpoort!

> Bekijk de video hier 

Podcast Pepijn Lanen

Podcast Pepijn Lanen

Elk weekend richt Pepijn Lanen zich tot jou in deze micropodcast. Even de boel de boel laten. Maak het jezelf behaaglijk en zak even lekker onderuit. Een wekelijkse portie pro tips voor een comfortabel leven. Een heerlijke break van het thuiswerken, of als tussendoortje. Omdat je het verdiend.

>Beluister de podcast hier

 

HAEVN livestream

HAEVN livestream

Vrijdag 28 mei geeft HAEVN een online concert, waarin zowel nieuwe muziek als hun grootste hits voorbij zullen komen. Het belooft een bijzondere avond te worden, want de band wordt bijgestaan door een gospelkoor én strijkers. Het concert is gedurende het weekend nog terug te kijken.

> Kaartjes vind je hier 

Jeangu Macrooy - Empty Concergebouw Sessions

Jeangu Macrooy - Empty Concergebouw Sessions

Je hebt Jeangu Macrooy’s hit ‘Birth of A New Age’ vast al op de radio voorbij horen komen, en dat hij geen one-hit wonder is bewees hij vorig jaar al met Grow. Tijdens zijn Empty Concertgebouw Session leer je nog meer nummers van hem kennen, in een uitgeklede versie.

> Bekijk de video hier

Documentaire S10

Documentaire S10

In deze documentaire volgt VPRO 3voor12 een jaar lang Stien Den Hollander, beter bekend onder de naam S10. De jonge artiest draagt loodzware psychische problemen met zich mee. S10 vertelt openhartig hoe ze worstelde met suïcidale gedachtes en de stemmen in haar hoofd. Muzikale helden Kraantje Pappie, Jiggy Dje en Wende vertellen waarom zij fan zijn van de zangeres.

Quarantalks / DeWolff

Quarantalks / DeWolff

Nu we allemaal de dagen thuis doorbrengen, is Leon Verdonschot benieuwd welke boeken, muziek, films, welke voorwerpen dan ook, zijn gasten het afgelopen jaar hebben (her)ontdekt. Onlangs waren de mannen van DeWolff te gast in Quarantalks! Ze speelden ook nummers van hun nieuwe plaat.
Start Me Up Live

Start Me Up Live

Camiel Meiresonne, de frontman van Son Mieux, bewijst dat de muziek van The Rolling Stones nog steeds enorm aanslaat. Hij covert bij Matthijs Gaat Door Start Me Up, de hit van de Stones uit 1981. In de studio zit dan wel geen publiek, maar hij weet er een knallende performance van te maken!

> Bekijk hier het optreden.

 

Kunst voor je oren

Kunst voor je oren

Het Mauritshuis met je oren bekijken? Dat kan! Het museum heeft verschillende musici uitgenodigd om een van hun werken te vertalen naar een song. Zo koos Jett Rebel voor de Hemelvaart van Maria van Rubens. Het werk vormt de basis voor zijn nieuwste nummer Heaven’s Got a Place for You. Met de typische Jett Rebel sound, maar dan met een kunsthistorisch tintje.

> Meer informatie vind je hier.

Lukcy Fonz On Stage

Lukcy Fonz On Stage

Het is wachten totdat de poppodia weer open gaan, tot die tijd zijn er allerlei alternatieven. In het programma On Stage worden artiesten gevraagd om hun ultieme show – weliswaar zonder publiek – samen te stellen. Dit alles live vanaf TivoliVredenburg. Zo nodigde Lucky Fonz III zijn favoriete muzikanten, dansers en andere kunstenaars uit om samen een onvergetelijke performance neer te zetten. De singer-songwriter deinst er niet voor terug om zelf ook nog een stukje kunst te laten horen en speelt zijn ironische maar catchy song Ik ben een sukkel.

> Bekijk de hele uitzending hier.

 

De thuisstudio van Weval

De thuisstudio van Weval

Nu muzikanten door de coronacrisis niet kunnen optreden, hebben ze extra veel tijd voor het maken van nieuwe muziek. Ben jij altijd al benieuwd geweest naar hoe dit proces verloopt? En hoe zo’n muziekstudio er nou eigenlijk uitziet? 3voor12 neemt je mee naar de studio’s van verschillende artiesten in Nederland. Zo gingen ze ook langs bij Weval. Hier vertelt een van de bandleden hoe ze toch muziek weten te maken tijdens een pandemie.

> Bekijk de video hier.

Livestream Ásgeir

Livestream Ásgeir

Veel mensen missen de sfeer die je hebt bij livemuziek. Om zijn publiek bij zijn muziek te blijven betrekken, deed Ásgeir aan het begin van de coronacrisis een livesessie. Deze intieme set speelde hij met zijn medegitarist. Samen weten ze de luisteraars even mee te nemen naar een andere wereld. Bekijk de livestream vanaf de eerste rij!

> Bekijk de video hier.

 

Stef Bos blikt terug

Stef Bos blikt terug

Onlangs is de Zuid-Afrikaanse zangeres Sibongile Khumalo overleden. Stef Bos mocht een keer samen met haar optreden en het duo trad op voor niemand minder dan Nelson Mandela. Stef Bos zegt over die keer: “Sibongile was van alle markten thuis, van opera naar jazz tot de muziek van haar eigen traditionele achtergrond. Een hele grote naam in Zuid-Afrika en een plezier om mee te zingen, omdat we hadden afgesproken dat ze vrij kon improviseren en we op het moment zouden zien hoe we elkaar muzikaal konden ontmoeten.”

> Bekijk de video hier.

Ten Damme en français

Ten Damme en français

Ellen ten Damme is niet alleen bekend in Nederland, maar spreekt (en zingt) ook een aardig woordje over de grens. De zangeres waagt zich graag aan de Franse chansons. Denk hierbij niet alleen aan klassiekers van Édith Piaf, maar ook moderne Franse hits komen aan bod. Zo ook ‘Dernière Danse’ van Indila, gespeeld in Muziekcafé van NPO Radio 2.

> Bekijk de video hier.

 

Black Pumas op de inauguratie van Biden

Black Pumas op de inauguratie van Biden

Psychedelische soulband Black Pumas brak in 2019 wereldwijd door met hun gelijknamige debuutalbum. Vorig jaar speelden ze een aantal succesvolle shows, waaronder in De Oosterpoort. Niet voor niks is deze band uitgenodigd om te spelen op de inauguratie van Biden. Zij speelden hier onder andere een meeslepende live-versie van hun hit Colors.

> Bekijk de video hier.

 

Altın Gün heeft hun concert in Washington volledig in VHS opgenomen

Altın Gün heeft hun concert in Washington volledig in VHS opgenomen

Altın Gün is een Amsterdamse band die Turkse psychedelische folk speelt. De playlist van de band bestaat grotendeels uit covers van Turkse bands uit de jaren zestig en zeventig. Op 26 februari spelen ze twee keer op één avond in De Oosterpoort. Altın Gün heeft ondertussen al veel van de wereld gezien. Zo stonden ze in het voorprogramma van Tame Impala en King Gizzard & The Lizard Wizard. In 2019 tourde de band door Amerika en speelde ze een te gekke set in Seattle, Washington. Het concert is op VHS opgenomen, helemaal in de stijl van de jaren 90.

> Bekijk de video hier. 

Backstage Friday: artiestenwissel in De Oosterpoort

Backstage Friday: artiestenwissel in De Oosterpoort

Neem een kijkje achter de schermen bij SPOT Groningen. Twee keer per maand uploaden we een nieuwe Backstage Friday. Een video met een verhaal over De Oosterpoort, de Stadsschouwburg en onze artiesten. Deze week onze floormanager Tineke aan het woord. Zij was aan het werk toen Acda en de Munnik & BLØF voor elkaars publiek het openingsnummer speelden.

> Bekijk de video hier. 

Eefje de Visser - Live op een leeg Lowlands 2020

Eefje de Visser - Live op een leeg Lowlands 2020

Eefje de Visser staat binnenkort in De Oosterpoort. Afgelopen zomer was zij de enige die een concert gaf op het Lowlands terrein. Het was een bijzondere sessie, volledig corona-proof. De uitgestalde instrumenten, omringd door een aantal lampen en een paar kleine luidsprekers schetsen een grimmig beeld van het festivalcircuit gedurende deze pandemie. De gelukkige prijswinnaars zaten op oude tapijten te luisteren naar Eefje haar prachtige stem, onder het genot van een zonsondergang.

> Bekijk het concert

Spinvis - Live in Vaticaan

Spinvis - Live in Vaticaan

Begin oktober kwam Spinvis met een nieuw album 7.6.9.6. Om dat te vieren heeft 3FM een bezoekje gebracht aan zijn studio Het Vaticaan. Eric de Jong, het brein achter Spinvis geeft een uniek optreden met hits als Bagagedrager en Artis. Elk nummer heeft een speciale uitvoering gekregen. Zo speelt hij Hallo Maandag met rapper Freez. Een must see voor elke Spinvis fan en om er alvast in te komen voor zijn dubbeldate in de Stadsschouwburg.

> Bekijk het concert

The Vices - Live at the Theatre

The Vices - Live at the Theatre

Onze lege gebouwen zijn de ideale setting voor een videoclip. Zo namen The Vices hun EP ‘Live at the Theatre’ op in een lege Stadsschouwburg! Het leverde prachtige beelden op: “We wilden iets speciaals en passends doen met Boy en besloten dat een versie met piano, strijkers en zang in een prachtige lege Stadsschouwburg perfect zou zijn.

> Bekijk het concert

The Teskey Brothers - Live at The Forum Documentary

The Teskey Brothers - Live at The Forum Documentary

Neem een flinke scheut old school Motown en voeg daar een snufje rauwe soul en blues aan toe en je hebt het geluid van The Teskey Brothers. In deze documentaire volgen we hun backstage en nemen ze ons mee met de live-opnames van hun gelijknamige album.

> Bekijk de documentaire

Bill Laurance

Bill Laurance

De klassiek geschoolde toetsenist, multi-instrumentalist, componist en producer Bill Laurance is een van de drijvende krachten achter de gerenommeerde band Snarky Puppy, die al drie Grammy’s in de wacht wist te slepen. Ter gelegenheid van de International Jazz Day gaf hij een korte workshop over hoe hij creatief blijft tijdens de lockdown!

> Bekijk de livestream 

Steel Pulse

Steel Pulse

De motiverende boodschappen van Steel Pulse zijn prachtig gezongen, mooi gearrangeerd en effectief aangedreven door de muzikaliteit van de band. De revolutionaire reggae helden zouden eigenlijk aanstaande vrijdag in De Oosterpoort staan. Toch brengen we hun poltiek geladen roots reggae en good vibes naar jou toe!

> Bekijk het concert 

De Dijk

De Dijk

Direct was er opschudding. Gaat popgroep De Dijk ermee stoppen? Heeft zanger Huub van der Lubbe er genoeg van? Vragen bij de bioscooppremière van de documentaire ‘Hou me Vast – De Dijk’. Gelukkig weten we tien jaar later beter!

> Bekijk de documentaire

Wies

Wies

Wies heeft de perfecte combinatie gevonden tussen pop, elektronica en een rauw garagegeluid. De band won in de korte tijd van haar bestaan al de Amsterdam Popprijs 2018 en de Grote Prijs van Nederland 2019, en debuteerde met de single ‘Soms Is Het Te Laat’.
Begin dit jaar stonden de jonge honden in De Oosterpoort tijdens Noorderslag!

> Bekijk hier het concert

Nick Mulvey

Nick Mulvey

Afgelopen mei stond Nick Mulvey bij ons in de Nieuwe Kerk. Nu het wat warmer wordt komen Nick’s lichtvoetige ritmes, blijmoedige uitstraling en wereldmuziek-invloeden nog beter tot hun recht. Check hier zijn Paste Studios session!

> Bekijk hier het concert

Matteo Myderwyk

Matteo Myderwyk

Matteo Myderwyk: niet in een hokje te plaatsen, noch voor een gat te vangen. Matteo’s muziek evolueert constant en zijn liveshows zijn zeer gevarieerd. Bekijk hier zijn set op het Supersonic Jazz Festival in Amsterdam!

> Bekijk hier het concert

DeWolff in Europa

DeWolff in Europa

Deze documentaire geeft een meeslepende blik achter de schermen bij de rockgroep DeWolff, die gevormd wordt door Pablo en Luka van de Poel en hun vriend Robin Piso. De documentaire kan worden beleefd als een coming of age van muzikanten, een wilde rit vol muziek, drank en calamiteiten.

> Bekijk de documentaire

Kensington

Kensington

Eerst live, toen in de bioscoop, en nu in je huiskamer te zien! Kensington zette onlangs hun complete concert in de Ziggo Dome online. “We kunnen niet naar jullie toekomen maar we kunnen jullie wel virtueel entertainen!”, aldus de mannen zelf.

> Bekijk het concert

Ableton Learning Music

Ableton Learning Music

De quarantaine is een uitgelezen moment om een hobby op te pakken! Via Ableton’s Learning Music programma kun je stapje voor stapje leren hoe je met je computer muziek kan maken. Alles wat je nodig hebt is een internetbrowser! Leer de beginselen van muziektheorie, of begin gewoon te spelen met de drumcomputer en maak zelf je eigen vette beats en gave melodieën!

> Open het programma

Christian Scott aTunde Adjuah

Christian Scott aTunde Adjuah

Afgelopen jaar mochten we Christian Scott verwelkomen op Rockit Festival met zijn eigenzinnige Stretch Music. Bekijk hier zijn eclectische optreden in de New Orleans Jazz Market, waarin hij bewijst dat jazz nog altijd “Alive and kicking” is.

> Bekijk hier het concert

Jacob Collier

Jacob Collier

Multi-instrumentalist en wonderkind Jacob Collier gaf in 2016 een concert in samenwerking met Amerikaanse muziekstudenten. Bekijk in deze Emmy-winnende documentaire de repetities, interviews met muzikanten en een kijkje achter de schermen.

> Bekijk de documentaire

Gregory Porter

Gregory Porter

Gregory Porter’s warme baritonstem komt nog beter tot zijn recht in dit intieme, akoestische Tiny Desk Concert!

> Bekijk het concert

Gallowstreet

Gallowstreet

Het Amsterdamse Gallowstreet geeft een eigenzinnige interpretatie aan wat je met blaasinstrumenten kan doen. Op het brass festival HONK in Paradiso gaven ze een explosieve live-show weg!

> Bekijk het concert

De Jeugd van Tegenwoordig

De Jeugd van Tegenwoordig

Benieuwd hoe het de artiesten vergaat in quarantaine? In 24 uur met.. sluit Theo Maassen zich op met BN’ers. In deze aflevering sluit Theo zich op met Faberyayo, Willie Wartaal en Vjèze Fur van De Jeugd van Tegenwoordig. Hilarische gesprekken, maar ook openhartige conversaties over de jeugd van het vocale drietal en hun drijfveren.

> Bekijk de aflevering

Marc Broussard

Marc Broussard

Marc Broussard steekt klassieke R&B, rock en soul in een nieuw jasje. Met zijn soulvolle baritonstem weet hij zijn publiek te raken, ongeacht het genre. Afgelopen november was hij nog bij ons te gast, nu brengt hij elke donderdag om 18:00 zijn solo akoestische concert naar jouw woonkamer!

> Bekijk de livestream

 

Chilly Gonzales & Kaiser Quartett

Chilly Gonzales & Kaiser Quartett

Zelfverklaard meesterpianist Chilly Gonzales is een muzikale alleskunner. Naast pianist is hij producer, rapper en zanger met diverse inspiratiebronnen als minimal music en elektronische muziek. Naast zijn samenwerkingen met Drake en Daft Punk bracht hij drie solo-piano albums uit, en een album met een strijkkwartet. In La Galerie de la Bibliothèque de Versailles brengt hij deze ten gehore met ondersteuning van het Kaiser Quartett.

> Bekijk het concert

Documentaire MEROL

Documentaire MEROL

In de documentaire ‘Lekker Met Merol’ volgen we haar in de maanden voor haar optreden in de grote zaal van Paradiso, beginnend bij EuroSonic Noorderslag in De Oosterpoort. We zien hoe ze zich -zonder platenlabel- subtiel en met een knipoog opwerkt van slaapkamermuzikant tot toonaangevende popartiest met een serieuze boodschap.
> Bekijk de documentaire

DeWolff & The Grand East

DeWolff & The Grand East

Een Corona Livestream Concert van DeWolff en The Grand East, in de Muziekgieterij in Maastricht.
> Bekijk het concert 

 

Ane Brun

Ane Brun

Ane Brun heeft haar volledige show in de Oslo Spektrum Arena online gezet. Het was een speciale one-off show die vooral uit covers bestond. Ane Brun: “So this is for everyone who wasn’t there or to you who were there and want to relive it again!”
> Bekijk het concert