SPOT/Thuis

De mooiste pianoconcerten, beste orkesten, een online cursus klassieke muziek en andere prachtige muziek voor de hongerige klassieke muziekliefhebber.

Het Radio Filharmonisch Orkest met Simone Lamsma

Het Radio Filharmonisch Orkest met Simone Lamsma

Stervioliste Simone Lamsma speelt Tsjaikovski op vrijdag 13 mei bij het NNO in De Oosterpoort. Om alvast in de stemming te komen kan je gaan genieten van Het Radio Filharmonisch Orkest, waar Simone Lamsma de sterren van de hemel speelt.

> Bekijk Het Radio Filharmonisch Orkest hier

Nieuwjaarsconcert NNO

Nieuwjaarsconcert NNO

Geniet mee met het vrolijke, gevarieerde Nieuwjaarsconcert van het Noord Nederlands Orkest gedirigeerd door Pavel Baleff! Op 5 januari via de livestream mee te kijken op de website van RTV Noord, RTV Drenthe en via Omrop Fryslân.

> Voor de livestream klik hier

 

Kerstconcert - Tivoli

Kerstconcert - Tivoli

Geniet komend weekend van maar liefst 130 jonge zangers van de Nationale Koren, blokfluitiste Lucie Horsch en LUDWIG voor een energiek en uitbundig kerstconcert. Volg zondag 19 december het kerstconcert via de livestream op de website van Tivoli.

>Bekijk de livestream hier. 

Hans Minnaar

Hans Minnaar

Hannes Minnaar speelde de sterren van de hemel in onze prachtige zaal. In het online concert ‘De Slavische ziel’ is Hannes nu ook te bewonderen bij jou op de buis! Samen met Amsterdam Sinfonietta presenteert hij De Slavische ziel, een programma vol Slavisch geïnspireerde muziekstukken.

> Bestel hier gratis je ticket

Podcast Klassiek

Podcast Klassiek

Altijd al alles willen weten over klassieke muziek?De serie Discover the Classics besteedt aandacht aan de verschillende periodes van de klassieke muziek en begint bij de periode van de Barok die loopt van 1600 tot 1750. De podcast serie is samengesteld en ingesproken door Yvonne van den Berg, oud-programmeur Klassiek bij SPOT Groningen. In de loop van het seizoen komen er nog meer afleveringen over de 20e eeuw bij.

> Beluister hier één van de afleveringen

Podcast: Koren in coronatijd

Podcast: Koren in coronatijd

Radioverslaggever Matthijs Holtrop gaat in Koren in coronatijd op zoek naar de verhalen van zangers, dirigenten, componisten en andere liefhebbers. Voor deze mensen is koorzingen méér dan een hobby: het is een sociaal vangnet, een uitlaatklep, of simpelweg hun beroep. Welke stille ramp voltrekt zich achter de schermen? Koren in coronatijd is een podcastserie gemaakt op initiatief van het Nederlands Kamerkoor, in samenwerking met NPO Radio 4 en KRO-NCRV.

> Beluister de afleveringen hier

Het Kamp van Sarah Neutkens

Het Kamp van Sarah Neutkens

In de documentaire Het Kamp van Sarah Neutkens volgen we het verhaal van een jonge componist, pianist en kunstenaar. Sarah Neutkens reist af naar Vlieland om te werken aan nieuwe muziek. Op uitnodiging van Into The Great Wide Open slaat het aanstormende autodidact de handen ineen met een aantal muzikale gasten.

> Bekijk de documentaire hier

 

Piano Biënnale

Piano Biënnale

Onverschrokken, duizelingwekkend en uniek, zo beschrijft de Guardian pianiste Tamara Stefanovich.  Op 15 mei soleert ze in werken voor piano en strijkers van Wagemans en Busoni in dit piano-overgoten programma, met daarin ook een prominente plek voor Beethovens Große Fuge.

 

> Kijk hier voor kaarten en meer informatie

Festival Via Musica: Mei & Vrij

Festival Via Musica: Mei & Vrij

Luister en kijk op 30 april om 20:00 naar het videoconcert Mei en Vrij van het Festival Via Musica. Centraal staan twee topstukken uit de klassieke en vroeg romantische periode: Egmont van Beethoven en De eerste Walpurgisnacht van Mendelssohn, beide op teksten van Goethe. Twee stukken over mensen die wegen zoeken naar vrijheid, uitgevoerd door het Apollo Ensemble. Het videoconcert blijft beschikbaar om te bekijken t/m 16 mei.

> Kijk hier voor tickets en meer info

Orgelconcert Bach

Orgelconcert Bach

Toen Bach in dienst was aan het hof van Sachsen-Weimar, schreef hij transcripties voor orgel en klavecimbel. Zo ook voor Vivaldi’s Concert in D groot. Bach gebruikte het stuk als basis voor zijn energieke Orgelconcert in C groot (BWV 594). Beluister hier het werk, uitgevoerd door Peter Kofler namens de Nederlandse Bachvereniging.

The Russian Album

The Russian Album

Lucas en Arthur Jussen vertellen in De Vooravond over Russisch klassiek. Ook spelen ze muziek van The Russian Album, dat in maart uitkwam. Grote namen als Sjostakovitsj en Arenski komen aan bod. Bekijk de video hier.

Podcast Matthäus-Passion

Podcast Matthäus-Passion

In aanloop naar de passietijd lanceert Cappella Amsterdam een podcastserie over de bekende Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach. Met sopraan Bobbie Blommesteijn, theoloog Ad de Keyzer en cellist Albert Brüggen gingen ze in gesprek over de Mätthaus-Passion vanuit het perspectief van zangers, theologen en instrumentalisten.

Wat gebeurt er met ons op het moment dat we naar de Mätthaus-Passion luisteren? Hoe kan het werk ons aan de hand nemen op onze levensweg? Hoe hoort een Matthäus nou écht te klinken volgens de vele ‘experts’ in Nederland?

Luister naar mooie gedachtewisselingen, afgewisseld met prachtige muziekfragmenten en levendige anekdotes in zes podcastafleveringen die Cappella Amsterdam aanbiedt via Spotify en hun website.

Johannes-Passion door de Nederlandse Bachvereniging

Johannes-Passion door de Nederlandse Bachvereniging

Hoewel Bachs Johannes-Passion in opkomst is, is diens ‘grote broer’, de Matthäus, een stuk populairder. Eigenlijk is dat jammer, want hoe mooi de Matthäus-Passion ook is, de Johannes-Passion verdient een eigen plaats in het repertoire. De Johannes-Passion is de eerste passie die Bach in Leipzig schreef. Hij experimenteert hierin met het tegenover elkaar stellen van verschillende groepen, zoals een solist die een aria zingt en een ensemble dat daar doorheen een koraal zingt een speelt. Deze techniek zou Bach later verder uitwerken in de dubbelkorige Matthäus-Passion.

Op Goede Vrijdag 2 april op NPO2, is de tv-uitzending van de Johannes-Passion, uitgevoerd door de Nederlandse Bachvereniging o.l.v. René Jacobs uitgezonden. Deze passie van Bach wordt opgenomen in samenwerking met de NTR.

> Bekijk de uitzending hier terug

De stille Passie van het Nederlands Kamerkoor

De stille Passie van het Nederlands Kamerkoor

Wat gaat er door jou heen als je naar de Matthäus-Passion luistert? En hoe deel je dat met anderen, nu er geen live concerten zijn? Het Nederlands Kamerkoor moest alle passieconcerten annuleren en besloot daarom om vier aria’s uit de Matthäus-Passion alsnog uit te voeren.

De vierdelige serie ‘De stille Passie’ brengt vier zangers samen met vier gasten, elk uit een andere groep en op een eigen manier geraakt door de coronacrisis. Samen beleven ze de tijdloze passiemuziek van Bach en gaan ze in gesprek over de muziek, hun ervaringen, en wat corona met hun leven doet. Vanaf vrijdag 12 maart wordt vier weken lang een nieuwe aflevering gepubliceerd op de website van het Nederlands Kamerkoor.

Bruckner VII gedirigeerd door Bernard Haitink

Bruckner VII gedirigeerd door Bernard Haitink

Een concert met Liederen van Richard Strauss en Bruckners 7e symfonie door het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. maestro Bernard Haitink.

Bekijk hier het concert.

Nederlands Blazers Ensemble - Bach & Soefi

Nederlands Blazers Ensemble - Bach & Soefi

Zoals het soefisme aanspoort tot eenheid en harmonie, en oosters en westers gedachtegoed met elkaar verbindt, zo omarmen traditionele Iraanse muziek en Johann Sebastian Bach elkaar in dit programma van het Nederlands Blazers Ensemble. Bekijk hier het concert.

Documentaire Frans Bruggen en Orkest van de Achttiende Eeuw

Documentaire Frans Bruggen en Orkest van de Achttiende Eeuw

Een prachtige documentaire over het Orkest van de Achttiende Eeuw en zijn oprichter en dirigent Frans Bruggen.

All of Bach - Nederlandse Bachvereniging

All of Bach - Nederlandse Bachvereniging

All of Bach is een project van de Nederlandse Bachvereniging. Opnames in hoge kwaliteit van de werken van Johann Sebastian Bach worden gratis beschikbaar gesteld. Bekijk hier alle concerten.

Groot omroepkoor zingt Russische werken

Groot omroepkoor zingt Russische werken

Het Groot Omroepkoor, onlangs nog te gast bij ons met ein Deutsches Requiem van J. Brahms, zingt regelmatig de grote symfonische koorwerken.
Bekijk hier een concert met grootse werken van Russische componisten.

Concerten uit Europese concertzalen

Concerten uit Europese concertzalen

Veertien Europese klassieke concertzalen trekken streamen de komende dagen via Facebook elke avond om 20.00 uur een ander concert uit hun archiefDeelnemende concertzalen zijn naast die in Amsterdam onder anderen l’Auditori in Barcelona, Barbican Center in London en de Elbphilharmonie in Hamburg.

Chilly Gonzales & Kaiser Quartett

Chilly Gonzales & Kaiser Quartett

Zelfverklaard meesterpianist Chilly Gonzales is een muzikale alleskunner. Naast pianist is hij producer, rapper en zanger met diverse inspiratiebronnen als minimal music en elektronische muziek. Naast zijn samenwerkingen met Drake en Daft Punk bracht hij drie solo-piano albums uit, en een album met een strijkkwartet. In La Galerie de la Bibliothèque de Versailles brengt hij deze ten gehore met ondersteuning van het Kaiser Quartett.

> Bekijk het concert

Klassieke mysteries podcast

Klassieke mysteries podcast

Voorspelde Mozart zijn eigen dood? Waarom werd Haydn postuum onthoofd? En werd Beethoven vergiftigd? In de AVROTROS en NPO Radio 4-podcastserie ‘Klassieke Mysteries’ gaan Rebecca van der Weijde en Ab Nieuwdorp op zoek naar de intrigerende en spannende verhalen rondom het leven en vooral de dood van klassieke componisten.