Schop een scène!

Schop een scène!

Lesmateriaal Voortgezet Onderwijs en MBO

Inleiding

Met dit lesmateriaal leren leerlingen om vanuit de eigen klas of het online klaslokaal scènes te maken en dialogen te schrijven. Ze krijgen daarvoor informatie, tips en kaders van regisseurs en theatermakers. Het lesmateriaal bevat meerdere oefeningen, opdrachten en voorbeelddialogen waar leerlingen mee aan de slag kunnen. En het blijft niet bij alleen schrijven, de leerlingen die de mooiste scènes schrijven krijgen ook de kans om hun scène op de planken van onze prachtige Stadsschouwburg te laten zien. Een schouwburg waar op de balkons de namen van Nederlands grootste toneelschrijvers prijken, zoals Bredero, Vondel, Hooft en Bilderdijk. En wie weet welke namen daar in de toekomst bijkomen…

Credits: Dit digitale lesmateriaal is ontwikkeld in samenwerking met theatergezelschap NITE, het huisgezelschap van SPOT. Ook acteurs van De Noorderlingen werkten hier aan mee.

Doelgroep: Voortgezet Onderwijs en MBO, geschikt voor alle leerjaren.
Extra: Scholen kunnen bij dit project ondersteuning en begeleiding krijgen van een theaterdocent. Deze ondersteuning kan op 1 dagdeel (2,5 uur) gegeven worden en kost € 187,50. Deze ondersteuning kan ook in 3 losse lessen worden gegeven, dan kost het € 75,- per les.
Kosten: Het lesmateriaal is - zonder begeleiding - gratis beschikbaar. Wil je gebruik maken van de mogelijkheid van streaming van de scenes in het klaslokaal? Neem dan contact op met info@spotgroningen.nl
Tijdsduur 5 stappen: 3 uren en 45 minuten (exclusief stap 6 - spelen scènes)
Stap 1: Starten met schrijven

Stap 1: Starten met schrijven

We beginnen met een paar leuke schrijfoefeningen om vast warm te draaien voor het echte werk.
Tijdsduur: 60 minuten

Stap 2: Je eigen scène

Stap 2: Je eigen scène

Bekijk een aantal voorbeeld dialogen en start met het maken van je eigen theaterscène.
Tijdsduur: 60 minuten

Stap 3: De opening

Stap 3: De opening

Voor het schrijven van de opening van je scène krijg je een speciale opdracht. Deze opdracht heeft te maken met één van de thema’s uit de voorstelling Before/After van NITE: hoe kleine, ogenschijnlijk onbeduidende voorvallen soms ingrijpende gevolgen kunnen hebben voor je leven.
Tijdsduur: 30 minuten

Stap 4: Schrijf een dialoog

Stap 4: Schrijf een dialoog

Bij deze stap schrijf je een dialoog tussen je twee personages. Verschillende acteurs van NITE helpen je hierbij!
Tijdsduur: 45 minuten

Stap 5: Breng je personages tot leven

Stap 5: Breng je personages tot leven

Hoe laat je de personages in je scène nou echt tot leven komen? Kijk en luister naar de tips van de jonge acteurs van de Noorderlingen.
Tijdsduur: 30 minuten

Stap 6: Op de planken

Stap 6: Op de planken

De laatste en misschien wel meest bijzondere stap van dit lesmateriaal: je krijgt de kans om jouw dialoog te spelen of te bekijken op het podium van onze mooie Stadsschouwburg!

Vraag lesmateriaal aan

Nieuwsbrief voortgezet onderwijs

Meld je aan voor de nieuwsbrief voor voortgezet onderwijs en blijf op de hoogte van voorstellingen, activiteiten en projecten voor het voortgezet onderwijs.