Ulrike Quade en Nicole Beutler

Ulrike Quade en Nicole Beutler

Antigone

Ulrike Quade en Nicole Beutler

Antigone

  • Woensdag 7 november 2012
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Woensdag 7 november 2012
  • start of event
  • (Times are subject to change)

Poppen als levensechte spelers
Choreografe Nicole Beutler en theatermaakster Ulrike Quade smelten dans en poppenspel samen tot beeldend bewegingstheater. Ze zetten handgemaakte menselijke figuren in als levensechte tegenspelers. Het verhaal is gebaseerd op het toneelstuk ‘Antigone’ van de Franse schrijver Jean Anouilh, die op zijn beurt geïnspireerd werd door Sofokles. Net als in de Griekse tragedie botst ook nu de heldin met het gezag. De intuïtieve en vrijdenkende Antigone vecht tegen de opvatting dat de
waarden van beschaving alleen economisch meetbaar zijn en tegen de macht die uit wraak en willekeur regeert. Wat durft Antigone, dat wij niet durven?

De perfectie waarmee beide makers te werk gaan wordt in Antigone zichtbaar in het ingenieuze poppenspel en de uitvoering van de spelers, die de kunst van de Bunraku feilloos laten samensmelten met hun eigen spel.

★★★★ De theaterkrantdoor
Marcelle Schots

Het is adembenemend hoe levensecht zij zijn in hun bewegingen. Af en toe kijken ze hun bespeler brutaal aan, zo van: wat doe je nou. Ook dat verhoogt het realisme.

★★★ Volkskrantdoor
Mirjam van der Linden

‘De pop lijkt te leven, maar je weet dat het niet zo is. Desondanks laat je je graag meevoeren, je wilt geloven dat het een levend wezen is.(…) Als toeschouwer voel je haar liefde. Dat is toch wonderlijk.’

★★★★ Dans magazinedoor
Francine van der Wiel

Regie: Nicole Beutler & Ulrike Quade

Spel: Hillary Blake Firestone, Michele Rizzo, Cat Smits

Poppen: Watanabe Kazunori

Kostuums: Jessica Helbach

Licht: Minna Tiikkainen

Muziek: Gary Shepherd
Tekst: Sophokles (442 BC), Magne
van den Berg (2012)