Toneelschuur Producties

Toneelschuur Producties

Don Carlos

Toneelschuur Producties

Don Carlos

  • Woensdag 18 mei 2016
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Woensdag 18 mei 2016
  • start of event
  • (Times are subject to change)

“Grote klassieke teksten zijn in goede handen” (****Trouw)

“Een toneelvoorstelling met de intensiteit van een popconcert” stond er in de vier sterren recensie van de Volkskrant over ‘Don Carlos’. Friedrich Schillers ‘Don Carlos’ werd geschreven ten tijde van de Frans revolutie en speelt zich af  tijdens de Tachtigjarige Oorlog. De jonge regisseuse Nina Spijkers (1988) gebruikt de klassieker om een parallel te trekken naar de geest van revolutie en verandering die nu door de wereld trekt en de rol die haar eigen generatie hierin speelt. Samen met vier jonge acteurs gaat ze het stuk te lijf met de passie en strijdlust die Schiller in hun losmaakt. Gevolg is een snelle voorstelling die tegelijkertijd geen concessies doet aan de prachtige zinnen van Schiller. “Spijkers waait als een frisse wind door de 18de-eeuwse tekst” (****Trouw)

Don Carlos, kroonprins van Spanje, is verliefd op zijn stiefmoeder, die eigenlijk aan hem was beloofd. Zijn vader kaapte haar echter voor Carlos’ neus weg en trouwde haar, puur om politieke redenen. Carlos rebelleert tegen het politieke en ouderlijke gezag van zijn vader en wordt daarmee een gevaar voor de staat. Als Carlos’ jeugdvriend Posa hem herinnert aan hun oude idealen, proberen ze samen de strenge Koning Philips te overtuigen van het belang van democratie, vrijheid van godsdienst en vooral vrijheid van denken.

“Het resultaat van de slim gekozen vorm is een vlotte, intrigerende voorstelling die, ook voor het scherpe spel van de vier fijne spelers, het denken aanzwengelt en tegelijk laat zien dat de grote klassieke teksten bij een nieuwe generatie regisseurs in meer dan goede handen is.”

★★★★ Trouw

“Regisseur Nina Spijkers bevestigt haar gave voor hardcore teksttoneel met deze puntgave en opwindende versie van Don Carlos. (…) Alle nadruk ligt terecht op de tekst en het snelle energieke ensemblespel van de acteurs”

★★★★ de Volkskrant

“Op de mooiste momenten heeft de voorstelling de wervelende kracht van een geheime samenzwering.”

★★★★ NRC

“Een toneelvoorstelling met de intensiteit van een popconcert. (…) Ze mag zich gelukkig prijzen met de smetteloze zinnen van vertaler Tom Kleijn en vier acteurs die de zinnen gepassioneerd de zaal in kunnen slingeren.”

★★★★ de Volkskrant

tekst: Friedrich Schiller ∙ regie: Nina Spijkers ∙ spel: Xander van Vledder, Linde van den Heuvel en Justus van Dillen