Het Toneelhuis & TA / Guy Cassiers

Het Toneelhuis & TA / Guy Cassiers

& Tom Lanoye / Hamlet vs Hamlet

Het Toneelhuis & TA / Guy Cassiers

& Tom Lanoye / Hamlet vs Hamlet

  • Maandag 12 mei 2014
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Maandag 12 mei 2014
  • start of event
  • (Times are subject to change)

Tom Lanoye bewerkt Hamlet
Guy Cassiers en Tom Lanoye buigen zich over het stuk der stukken: ‘Hamlet’. Guy Cassiers regisseert Shakespeares meesterwerk met een prachtige cast van het Toneelhuis en Toneelgroep Amsterdam. De oude koning is vermoord door zijn broer, Claudius. De geest van de dode koning roept zijn zoon, Hamlet, op tot wraak. Hamlet wordt verscheurd tussen zijn verlangen om de moordenaar te straffen en zijn liefde voor zijn overspelige moeder, die kort na de moord met Claudius hertrouwde. Zo begint de bekendste tragedie ter wereld.

Inleiding om 19:15

Inleiding om 19:15

Voorafgaand aan deze voorstelling is een gratis inleiding. Wouter Bakker interviewt hierin Eelco Smits. Deuren gaan om 19.00 uur open. Reserveren verplicht via internet bij de bestelling of bel de kassa op 050-3680368.

Extra informatie

Extra informatie

Wij presenteren het komende seizoen weer een reeks opzienbarende internationale producties.

Shakespeare schreef zijn Hamlet in tijden van grote politieke en sociale verwarring. Tom Lanoye schrijft een Hamlet voor de eenentwintigste eeuw, een tijd van niet minder grote politieke en sociale verwarring. Voor zijn bewerking duikt hij in de psychologie van de adolescentie. De ‘halfwas’ Hamlet, gespeeld door Abke Haring, voelt zich verpletterd door de wereld van de volwassenen. Zo ontstaat een personage dat weifelt tussen zelfhaat en zelfoverschatting, tussen minachting voor zichzelf en minachting voor de ‘onzuivere’ wereld die door oorlog verscheurd wordt.

“Tekst die ontroert en steekt en schuurt, zo herkenbaar en van nu.” (…) “Cassiers’ enscenering is puntig en helder en met een paar geestige ingrepen brengt hij ook lucht in de voorstelling.” (…) “Wat een schoonheid in taal, beeld en het spel van de acteurs, afkomstig van Toneelhuis en Toneelgroep Amsterdam.”

★★★★★ Volkskrant door Karin Veraart

“Tom Lanoye en Guy Cassiers maakten Shakespeares – uit den treuren gespeelde – meesterwerk Hamlet weer tot een sensationele voorstelling. Bloemrijke taal waarin elke zin een klein taalkunstwerk is en een uiterst strak gestileerde enscenering met acteurs die in de details van hun spel menselijk blijven.”

★★★★ Theaterkrant door Anita Twaalfhoven

“Het staat bol van prachtige taalvondsten.” (…) “In Abke Haring zag Lanoye zijn gedroomde Hamlet en hij heeft gelijk gekregen.” (…) “wonderschone, evengoed klassiek ogende Hamlet.”

★★★★★ Telegraaf door Esther Kleuver

“Virtuoze bewerking” (…) “Het is een prachtidee om Hamlets vrouwelijke kan uit te spelen. Abke Harring, een actrice met de frisse en kwetsbare uistraling van een jongeling, grijpt deze uitgelezen kans om er een glansrol van te maken.” (…) “Genadeloze, scherpe Hamlet “

★★★★ De Standaard (Belgie) door Geert van der Speeten

“Lanoye overtreft zichzelf. Zijn zinnen zingen, elk woord raak, levende, sprankelende taal die een genot is om naar te luisteren. En die in deze voorstelling de vertolkers krijgt die hij verdient.” (…) “Fenomenaal.”

★★★★ Haarlems Dagblad door Sonja de Jong

“Hamlet vs Hamlet van Tom Lanoye en Guy Cassiers verdient volle zalen door zijn verfijnde enscenering in een fascinerende kadrering. Een meesterlijk geslepen diamant.”

★★★★ Knack door Guido Lauwaert

“Door haar kleine gestalte en jongensachtige uiterlijk, haar fysieke spel en haar volwassen, precieze tekstbehandeling wordt haar personage fascinerend ongrijpbaar: geen jongen, maar ook geen man, niet mannelijk, maar ook niet vrouwelijk.”

★★★★ Trouw door Robbert van Heuven

“De meest aangrijpende Hamlet die het Nederlands/Vlaamse toneel in tijden heeft opgevoerd”

★★★★ Vrij Nederland

De makers: Tom Lanoye (naar Shakespeare) – tekst, Guy Cassiers – regie, Katelijne Damen, Roeland Fernhout, Abke Haring, Gaite Jansen, Kevin Janssens, Chris Nietvelt, Eelco Smits, Johan Van Assche, Marc Van Eeghem – spel