Toneelgroep Maastricht

Toneelgroep Maastricht

BV Vastgoed

Toneelgroep Maastricht

BV Vastgoed

  • Dinsdag 6 mei 2025
  • SPOT/Stadsschouwburg, Turfsingel 86
  • 20:15 start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Dinsdag 6 mei 2025
  • SPOT/Stadsschouwburg, Turfsingel 86
  • 20:15 start of event
  • (Times are subject to change)

Toneelgroep Maastricht brengt met BV Vastgoed een hedendaagse bewerking van David Mamets verfilmde klassieker Glengarry Glen Ross. Een zwarte komedie waarin mensen wanhopig strijden voor hun baan en bestaan in een wereld die draait om geld.

BV Vastgoed

Op het makelaarskantoor BV Vastgoed worden de medewerkers door de directie onderworpen aan een verkoopwedstrijd. De twee beste verkopers krijgen een bonus, de rest wordt ontslagen. Dit zorgt ervoor dat er een strijd ontstaat waarin alleen de sterkste overleeft. In scherpe, geestige dialogen schetst Mamet een arena van wanhopige mensen die worden gedwongen winnaars te zijn ten koste van verliezers. Het toneelstuk werd bekroond met de Pulitzer Prize en ontving lovende recensies.

Moderne interpretatie van een bekende toneelklassieker

Na de theaterhits Augustus: Oklahoma en De Kersentuin regisseert Michel Sluysmans opnieuw een moderne interpretatie van een bekende toneelklassieker. Mamet schreef zijn stuk in 1982, aan het begin van het neoliberale tijdperk. Meer dan 40 jaar later loopt dat tijdperk op zijn laatste benen. In de gloednieuwe vertaling van Jibbe Willems wordt BV Vastgoed een hilarisch en droefgeestig portret van mensen die vastzitten in een wereld die ze zelf hebben gecreëerd. Een eenzame wereld die draait om geld, een lege wereld waarin egoïsme wordt beschouwd als een voorwaarde voor succes en altruïsme als een zwakte. Want wie niet eet, die wordt gegeten.

TEKST David Mamet / VERTALING Jibbe Willems / REGIE Michel Sluysmans / SPEL Malou Gorter, Wendell Jaspers, Quiah Shilue, Myrthe Huber, Rogier in ’t Hout, Ozan Aydogan, Paul Slangen / Michel Sluysmans FOTOGRAFIE Bjorn Frins