Theater Utrecht, Toneelhuis, Orkater & Stichting Naomi Velissariou

Theater Utrecht, Toneelhuis, Orkater & Stichting Naomi Velissariou

Atropa

Theater Utrecht, Toneelhuis, Orkater & Stichting Naomi Velissariou

Atropa

  • Maandag 19 december 2022
  • SPOT/Stadsschouwburg, Turfsingel 86
  • 20:15 uur: aanvang voorstelling
  • (Tijden onder voorbehoud)

Atropa vertelt het verhaal van de oorlog om Troje, op pompende beats en in messcherpe poetry. Geen onschuldig verhaal over een lang vervlogen oorlog, maar een oerverhaal over beeldvorming, onderdrukking en volkerenhaat.

Atropa laat op een viscerale manier het geweld zien dat een oorlog met zich meebrengt. Het toont de angst waar dat geweld uit voortkomt en de ironische gedachte dat er op de weg naar vrijheid leed moet worden berokkend. De door mannen gevoerde strijd gaat in Atropa ten koste van de vrouw, die kind, liefde, lijf en grond verliest aan haar onderdrukker. Aan het eind van de oorlog komen Griekse vrouwen oog in oog te staan met Trojaanse vrouwen, die na de bezetting van hun stad de dood verkiezen boven een leven in repressie:

“ U bent zo schuldbeladen als uw man — misschien nog meer, want u hebt nooit geloofd in wat hem drijft. Hij heeft tenminste een excuus, een vaderland — En hoe luidt uw verweer, waardoor u afzag van verzet? Hoeveel Trojanen zijn door u gered? Waar blijft de biecht, de boete voor uw zwijgzaamheid? Wat zou ik smeken? U staat bij mij in het krijt .”

Tom Lanoye transformeerde het eeuwenoude verhaal van de strijd tussen Oost en West tot een kritiek op hedendaags imperialisme. Naomi Velissariou en Floor Houwink ten Cate bouwen de grote zaal om tot een arena van muzikaal geweld en beeldend spektakel. Het publiek komt in de glazen scenografie van Dennis Vanderbroeck binnen handbereik van de tragedie. Lanoyes ritmische messteken van taal worden gewet aan het sounddesign van Joost Maaskant en Jimi Zoet, dat varieert tussen de genres techno, doom, metal, hardc ore, trap en drill. De kostuums van MAISON the FAUX maken van het strijdtoneel een death fashion show.

“Dit is sterk, sexy theater dat je verbluft door het stomende spel en de dito soundscape.”
– Knack Focus ★★★★

“Regisseurs Naomi Velissariou en Floor Houwink ten Cate geven het stuk een vormelijk en prikkelende, muzikale update.”
– De Morgen ★★★

“Naomi Velissariou gaat Tom Lanoyes ‘Atropa’ te lijf met drag en drilboren. Een gedurfde enscenering zonder compromissen.”
– De Standaard ★★★

De voorstelling bevat stroboscoop-effecten en enkele harde muziekpassages.

concept: Naomi Velissariou | tekst: Tom Lanoye | regie: Naomi Velissariou en Floor Houwink ten Cate | spel: Vanja Rukavina, Naomi Velissariou, ‘Ntianu Stuger, Annelinde Bruijs, Thibaud Dooms, Denise Jannah, Adanna Unigwe, Jasmine Sendar. | sound design: Joost Maaskant en Jimi Zoet | scenografie: Studio Dennis Vanderbroeck | kostuumontwerp: MAISON the FAUX