TakeRoot

TakeRoot

TakeRoot

  • Zaterdag 10 september 2016
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Zaterdag 10 september 2016
  • start of event
  • (Times are subject to change)

Let op: uitsluitend vrije sta- en (beperkte) zitplaatsen.

TakeRoot, het ‘festival for past, present and upcoming American music’, presenteert de volgende namen (tot nu toe) voor de editie van 2016: The Jayhawks, Sam Beam (Iron & Wine) and Jesca Hoop, Doug Seegers, Carter Sampson, Gill Landry, Barna Howard, Ben Miller Band, JP Harris & The Tough Choices, Rod Picott, Jenny Berkel, Drew Holcomb, Matthew Logan Vasquez, Oklahoma Roots Revue (feat. Pilgrim, Jesse Aycock, Paul Benjaman), Torgeir Waldemar, Karl Blau en Christopher Paul Stelling!

The Jayhawks
De indringende songs van zanger/gitarist Gary Louris en de immer fraaie samenzang maken dat The Jayhawks al zo’n dertig jaar aan de top van de americana staan. Halverwege de jaren ’80 werd de band opgericht in Minneapolis. De doorbraak kwam in 1992 met de plaat ‘Hollywood Town Hall’, een verzameling songs die soms stevig rocken maar die ook hier en daar de tijd even doen stilstaan. The Jayhawks toeren sindsdien met grote regelmaat en dit jaar brengt de band haar negende studio-album ‘Paging Mr. Proust’ uit.

Sam Beam (Iron & Wine) and Jesca Hoop
Sam Beam – alias Iron & Wine – staat bekend om zijn doorleefde songs die hij met veel passie over het voetlicht brengt. Jesca Hoop is in Europa misschien iets minder bekend, maar haar vijf platen bezorgden de zangeres in de Verenigde Staten een stevige reputatie. Toen Sam Beam op zoek was naar iemand om samen mee te componeren en in klassieke countrystijl duetten te zingen, stuitte hij op Jesca. Het resultaat is de prachtplaat ‘Love Letter for Fire’.

Daniel Romano
De Canadees Daniel Romano kent geen enkele angst, als het erop aankomt de muzikale koers radicaal te wijzigen. Eerder liet Romano ons in de waan dat hij zo was weggelopen uit een countrykroeg in Nashville. Op zijn nieuwe plaat ‘Mosey’ horen we een compleet nieuwe, rijk gearrangeerde sound met verwijzingen naar onder meer Franse popdiva’s en psychedelica.

Admiral Freebee
Zijn nieuwste plaat ‘Wake Up And Dream’ is een nieuw hoogtepunt in het oeuvre van de Vlaming Tom Van Laere, alias Admiral Freebee. Met doorleefde songs en zijn immer vurig spelende band bewijst hij al sinds het jaar 2000 tot de top van de americana- en rootsscene te behoren.

Barna Howard
“Rijpe, tijdloze songs met echo’s van Kris Kristofferson, Townes Van Zandt en John Prine”, de Britse krant The Guardian heeft mooie woorden over voor de Amerikaanse zanger Barna Howard. De songs van Barna Howard zitten vol poëzie en melodieën waar je stil van wordt.

Ben Miller Band
Een onwaarschijnlijke combinatie van gedreven bluegrass en prettig rammelende bluesrock, dat is wat je mag verwachten van de Ben Miller Band. Het fundament staat als een huis. Daaroverheen liggen traditionele akoestische instrumenten als banjo en mandoline gedrapeerd die moeiteloos combineren met de snoeiharde klanken van de elektrische gitaar.

Robert Ellis
Twee jaar geleden kreeg Robert Ellis met zijn wat melancholische stem en virtuoos gitaarspel het publiek muisstil op TakeRoot. Goed nieuws dus dat Ellis terugkomt, en ditmaal begeleid door zijn voltallige band. De Volkskrant schreef over zijn nieuwe plaat: “Wonderschoon zijn de met grote precisie uitgewerkte arrangementen” ****)

JP Harris & The Tough Choices
Goudeerlijke countrymuziek, daarin grossiert J.P. Harris. Songs waarin hartzeer en humor naast elkaar wonen. J.P. Harris formeerde zijn band The Tough Choices. Hun meest recente plaat ‘Home Is Where The Hurt Is’ laat opnieuw onvervalste country horen, rauw en recht uit het hart.

Jenny Berkel
De Canadese singer-songwriter Jenny Berkel maakte op haar negentiende kennis met de songs van landgenoot Leonard Cohen. Ze verovert de harten van folk liefhebbers met haar tedere stem, die voorzien is van een immer scherp randje.

Matthew Logan Vasquez
Na tien jaar aanvoerder te zijn geweest van de veel geroemde band Delta Spirit, besloot Matthew Logan Vasquez vorig jaar dat het tijd was om solo te gaan. Zijn gelijk bewees hij meteen met de ep ‘Austin’, genoemd naar de stad waar hij opgroeide en waarheen hij terug verhuisde na omzwervingen door heel de VS. Algauw volgde de plaat ‘Solicitor Returns’, die Vasquez’ status bevestigde en waarop echo’s van Gram Parsons, Kurt Cobain en zelfs Iggy Pop rondwaren. Op zijn platen speelt de veelzijdige Matthew Logan Vasquez alles zelf, op het podium van TakeRoot staat hij met zijn bruisende band.

Karl Blau
‘Introducing Karl Blau’ is de ietwat misleidende titel van de meest recente plaat van de zanger en multi-instrumentalist uit Anacortes, Washington. Blau heeft immers al ruim veertig albums op zijn naam staan. TakeRoot introduceert graag Karl Blau, die een royale greep uit zijn rijke repertoire zal serveren.

Torgeir Waldemar
Noorwegen heeft al veel fraais voortgebracht op het gebied van americana. De nieuwste telg aan de boom is Torgeir Waldemar. De melancholie druipt er vanaf, soms is hij zwaar op de hand maar altijd weet Waldemar er weer een opbeurende draai aan te geven. Denk aan Neil Young of Woven Hand en je weet waar de langbehaarde Noor de mosterd haalt.

Christopher Paul Stelling
Christopher Paul Stelling combineert oude blues, Americana, folk en gospel. Hij is een echte troubadour die bijna altijd onderweg is. In zijn nummers vertelt hij verhalen die nog nooit eerder zijn verteld. Met zijn gitaar onder de arm heeft hij al reizend een reputatie opgebouwd als bijzondere en bevlogen performer.

Erika Wennerstrom
Erika Wennerstrom is de expressieve frontvrouw van de rauwe band Heartless Bastards. Des te verrassender is het dat Erika ervoor heeft gekozen een korte tour in te lassen als solo-act. Wat kunnen we verwachten? Wonderlijke en soms donkere melodieën in poëtische songs met verwijzingen naar haar literaire helden zoals Haruki Murakami of Jack Kerouac.

Lees meer op takeroot.nl!

Helaas moest Nikki Lane haar Europese tour in september afzeggen, zij zal dus niet spelen op TakeRoot 2016.

In totaal zullen zo’n twintig acts spelen op het festival. Meer namen worden spoedig bekend gemaakt, volg ons via onze website, Facebook & Twitter.

Programma onder voorbehoud.

“Ditmaal geen vervreemdend muziekpalet, maar eenvoudige en dromerige liefdesliedjes met af en toe een snufje traditionele country. Nummers die steeds meeslepender worden naarmate de plaat vordert.”

Lees de volledige recensie.

★★★ Albumrecensie Sam Beam And Jesca Hoop – Lust For Life (Harry de Jong)

Tickets: via this website, our box offices, local record store Plato and ticketmaster.nl