Steve Earle & The Dukes

Steve Earle & The Dukes

-Verplaatst naar de Kleine Zaal-

Steve Earle & The Dukes

-Verplaatst naar de Kleine Zaal-

  • Woensdag 5 juni 2013
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Woensdag 5 juni 2013
  • start of event
  • (Times are subject to change)

Kaartverkoop: kassa (ma t/m za van 12.00 – 18.00 uur: 050 368 0 368) en website De Oosterpoort, Plato, Ticketlijn: 0900-3001250 (€ 0,45 p/min) en www.ticketservice.nl

Let op: vrije sta- en zitplaatsen.

De Amerikaanse singer-songwriter Steve Earle begon als protegé van de legendarische songwriters Townes Van Zandt en Guy Clark, om vervolgens zelf een meester te worden in het vertellen van verhalen. Sinds zijn debuutplaat ‘New Country’ (1986) heeft Earle een hele verzameling aan prachtige albums afgeleverd. Zijn platen laten steeds een ander geluid horen maar blijven tegelijkertijd het typische Steve Earle stempel dragen. Hardrock (‘Copperhead Road’, 1988), een prachtig minimalistisch geluid (‘Train A Comin’’, 1995) of zwaar politiek geladen (‘Jerusalem’, 2002), Earle heeft het allemaal gedaan. Hij won meerdere Grammy’s voor zijn werk en zijn nummers werden opgenomen door helden als Johnny Cash, Willie Nelson en Emmylou Harris.

In april verschijnt er gewoon weer een nieuw album van de beste man, dat ‘The Low Highway’ gaat heten en de opvolger is van het in 2011 verschenen en goed ontvangen ‘I’ll Never Get Out of this World Alive’. Bij laatstgenoemde verscheen trouwens ook nog een door Earle geschreven roman. Over productief blijven gesproken. Daarnaast staat Earle nog zo’n 200 keer per jaar op het podium. En is hij nog steeds ‘on fire’, samen met The Dukes. Alle ingrediënten zijn dus aanwezig voor een bijzondere avond!

Support: The Mastersons

The Mastersons is het duo Eleanor Whitmore en Chris Masterson. Afzonderlijk waren beide al geruime tijd actief binnen de muziek, maar sinds ze elkaar vonden in de liefde vormen ze ook een duo als The Mastersons. In 2011 werd het duo al gevraagd door Steve Earle om deel uit te maken van zijn The Dukes and Duchesses. Het in 2012 verschenen debuutalbum ‘Birds Fly South’ laat een mix van rock, pop, blues en country horen en werd erg goed ontvangen.

Steve Earle beperkt zich tegenwoordig allang niet meer alleen tot de muziek. Hij is ook acteur, schrijver, en drager van een woeste baard. Zijn vorig jaar verschenen roman, het op het leven van Hank Williams gebaseerde Ill Never Get Out Of This World Alive, kreeg veel lovende kritieken, evenals zijn rol in de serie Treme. Betrekkelijk snel na zijn vorige plaat, die dezelfde titel meekreeg als zijn boek, verschijnt er nu alweer een nieuw album, The Low Highway. Earle laat op deze uiterst afwisselende plaat eens te meer horen hoeveel stijlen hij tot in de puntjes beheerst en hij doet dat bovendien in twaalf zeer sterke liedjes. Muzikaal gaat het van desolate folk tot vrolijke bluegrass en swingende zydeco, zonder dat het als los zand klinkt. De gevolgen van de economische crisis vormen het belangrijkste thema, verpakt in prachtige, beeldende teksten. Zo gaat de single Invisible over een dakloze, is Burnin It Down een aanklacht tegen onpersoonlijke ketens als Wa l-Mart, en roept het titelnummer The Grapes Of Wrath in herinnering. Steve Earle doet op The Low Highway weinig wat hij niet eerder deed, maar hij doet het met overtuiging en heel veel zeggingskracht. Een nieuw hoogtepunt.

★★★★★ Albumrecensie door Platomania