Gelukzoekers op Sumatra

Gelukzoekers op Sumatra

Stefan Rokebrand, Tara Hetharia e.a.

Gelukzoekers op Sumatra

Stefan Rokebrand, Tara Hetharia e.a.

  • Zaterdag 25 februari 2023
  • SPOT/Stadsschouwburg, Turfsingel 86
  • 20:15 start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)

Na het succes van De Tolk van Java en Lichter dan ik buigen de makers zich opnieuw over de onderbelichte kant van de Nederlandse koloniale bezetting van Indonesië.

Met haar in die tijd scandaleuze romans Rubber (1931) en Koelie (1932) was Madelon Székely-Lulofs haar tijd ver vooruit. Ze vormen de basis voor Gelukzoekers op Sumatra, dat gaat over een te vaak geromantiseerd verleden. In werkelijkheid laat deze tijd van ongelijkheid, repressie en verstikkende beloftes van rijkdom tot op de dag van vandaag een besmeurd spoor na.

Terwijl in Europa de roaring twenties hoogtij vieren, komt een jong echtpaar zijn geluk beproeven op een plantage in Sumatra. Ook Roeki en Karminah komen er werken, gelokt door mooie beloftes, die al snel een systeem van contractarbeid, uitbuiting en onderdrukking blijken te zijn. Terwijl het oerwoud wordt vernietigd – het begin van de grootschalige ontbossing die nog altijd gaande is – gaan de rubberprijzen aanvankelijk skyhigh en feesten de bewoners erop los. Totdat de markt instort, het verval van de plantage onherroepelijk volgt en iedereen bedrogen uitkomt.

tekst: Madelon Székely-Lulofs | bewerking en regie: Olivier Diepenhorst | spel: Stefan Rokebrand, Tara Hetharia, Willem Voogd, Yara Alink en Joenoes Polnaija

Waar kom ik vandaan

Waar kom ik vandaan en hoe vormt mijn geschiedenis mij tot wie ik nu ben? Het is de rode draad van een aantal voorstellingen die wij dit jaar presenteren onder het label Waar kom ik vandaan. Deze voorstelling is er daar een van. Spring in het diepe, maak kennis met allerlei verschillende achtergronden en laat je verrassen door familieverhalen van over de hele wereld.

Klik hier voor meer informatie en het volledige programma.