Sona Jobarteh

Sona Jobarteh

Sona Jobarteh

  • Dinsdag 6 maart 2018
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Dinsdag 6 maart 2018
  • start of event
  • (Times are subject to change)

Sona Jobarteh

Sona Jobarteh is niet alleen een fantastische zangeres, maar bovendien de eerste vrouwelijke virtuoos op de kora, het traditionele West-Afrikaanse snaarinstrument. Dat maakt haar tot een pionier in een traditie die de afgelopen zeven eeuwen alleen van vader op zoon werd doorgegeven. Jobarteh studeerde aan het conservatorium in Londen en keerde vervolgens terug naar Afrika. Zo ontstond haar eclectische mix van blues, afropop en traditionele muziek. Live wordt ze begeleid door vier muzikanten.

Reis om de wereld
Laat u verrassen door nieuwe werelden, stijlen en culturen.

Reis om de wereld Laat u verrassen door nieuwe werelden, stijlen en culturen.

Bekijk hier het gehele aanbod Reis om de wereld.

Kleurrijke samenwerkingen

Ze gaf haar eerste optreden in het Jazz Café in Londen toen ze vier jaar oud was en stond daarna in haar vroege jeugd nog vaker op festivals. Toen ze muziekstudent was werkte ze aan verschillende orkestprojecten, waaronder de River of Sound met het Irish Chamber Orchestra. Ook gaf ze optredens met onder meer het Royal Philharmonic Orchestra, Britten Sinfonia en het Milton Keynes City Orchestra. In 2002 trad ze op in Wenen met de beroemde jazzvocalist Cleveland Watkiss, die ook deel uitmaakte van zijn voorprogramma voor Cassandra Wilson in het Barbican in Londen. Ze nam ook deel aan het Mali Music Project van Damon Albarn, dat later werd uitgevoerd voor Jools Holland.

Ze heeft op één podium gespeeld met Oumou Sangaré, Toumani Diabaté, Kasse Made Diabaté en het BBC Symphony Orchestra. Jobarteh is een vast lid van het African Classical Music Ensemble van haar broer Tunde Jegede, dat door Engeland, Ierland, Afrika en delen van het Caribisch gebied heeft gereisd. Ze heeft bijgedragen aan zijn albums Malian Royal Court Music en Lamentations, waarvoor ze twee stukken componeerde. Ze werkt als instrumentalist, co-schrijver, zanger en producer ook met de vooraanstaande gesproken woordkunstenaar HKB FiNN . Voor haar solowerk, zoals haar optreden op het 2014 Internacional Cervantino in Mexico, heeft ze een band met leden Kari Bannermann op elektrische gitaar, Kyazi Lugangira op akoestische gitaar, Mamadou Sarr op Afrikaanse percussie, Alexander Boateng op drums en Andi McLean op de bas.

Debuutalbum

Sona Jobareh is in Europa geboren, maar is van Afrikaanse afkomst en vereenzelvigd zich sterk met laatsgenoemde. Terwijl ze veel tijd doorbrengt in zowel Engeland als Gambia combineert ze de verschillende muziekculturen tot een geheel. Ze probeert de traditionele muziek te herinterpreteren. Naast het bespelen van de kora zingt ze en speelt ze ook gitaar. Haar debuutalbum was Afro-Acoustic Soul, met liedjes over bitterzoete liefde en sociale thema’s. Haar tweede album was Fasiya (2011).

Zie ook de website van Sona Jobarteh.

Let op: uitsluitend vrije zitplaatsen

“She stands as she plays, and after demonstrating her elegant and intricate kora work, she proves that she is also a fine singer, with a cool, laid-back style.” (Robin Denselow)

Lees de volledige recensie van The Guardian

★★★★ Recensie The Guardian

Sona Jobarteh is not only a fantastic singer, but also the first female virtuso on the kora, a traditional West African stringed instrument. This makes her a pioneer in a tradition that lasts for seven centuries, which is pased only from father to son. Jobarteh studied at the Conservatory in London and returned back to Africa afterwards. An eclectic mix of blues, afropop and traditional music was born. She will be accompanied by four musicians in her live performance.