Sacré: an evening with Sergei Polunin

Sacré: an evening with Sergei Polunin

Sacré: an evening with Sergei Polunin

  • Zondag 21 oktober 2018
  • Stadsschouwburg, Turfsingel 86
  • 21:00: Aanvang event
  • 23:10: Einde voorstelling
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Zondag 21 oktober 2018
  • Stadsschouwburg, Turfsingel 86
  • 21:00 start of event
  • (Times are subject to change)

Danssensatie Sergei Polunin komt naar Groningen

Na uitverkochte shows op Lowlands en in Carré danst Polunin zijn aangrijpende solo ‘Sacré’ in de Stadsschouwburg Groningen. De Bad Boy of Ballet kreeg wereldwijde bekendheid door zijn medewerking aan Hozier’s videoclip ‘Take me to Church’ geregisseerd door David LaChapelle. Hij vertelt hierover in het hart van de LaChapelle tentoonstelling van het Groninger Museum op zaterdag 20 oktober.

Gesprek Andreas Blühm en Sergei Polunin

Gesprek Andreas Blühm en Sergei Polunin

Zaterdag 20 oktober om 14:30 spreekt museumdirecteur Andreas Blühm met Sergei Polunin in de tentoonstelling “LaChapelle: Good News for Modern Man” in het Groninger Museum. Hiervoor gelden de gewone toegangskaarten van het museum. Ga voor meer informatie naar: www.groningermuseum.nl

Sacré: an evening with Sergei Polunin

Zondag 21 oktober wijdt de Stadsschouwburg Groningen een volledige avond aan Sergei Polunin. Polunin danst zijn explosieve solo ‘Sacré’ van de Japanse choreografe Yuka Oishi. Zij maakte een nieuwe interpretatie van het iconische ballet ‘Le Sacre du printemps’. De balletlegende Vaslav Nijinsky maakte deze choreografie in 1913 op muziek van Stravinsky voor Diaghilev’s Ballets Russes.
Voorafgaand aan de dansvoorstelling interviewt dansprogrammeur Henk Kuiper tv-maker Brecht van Hulten over haar fascinatie voor Polunin. Zij haalde hem hoogstpersoonlijk naar Lowlands, waar hij om 2 uur ’s nachts een optreden gaf. Hierover maakte zij de documentaire ‘Dancer on Lowlands’ die deze avond ook vertoond wordt.

“Exceptioneel danstalent”

Henk Kuiper heeft zijn uiterste best gedaan om Sergei Polunin naar Groningen te halen: “Sergei Polunin is een exceptioneel danstalent. Er zijn maar weinig talenten van dit kaliber. Mensen die hem zien dansen blijven verbluft achter. Het talent van Sergei raakt iedereen. Ook mensen die nooit naar dans gaan. En dat is uitzonderlijk en fantastisch om te presenteren.”

Sergei Polunin

Balletdanser Sergei Polunin (1989) danste al op 19-jarige leeftijd als de jongste solist bij The Royal Ballet. Na drie jaar verliet hij abrupt het gezelschap, vanwege de druk van de internationale balletwereld, maar ook omdat hij zijn creativiteit niet kwijt kon. Zijn roem maakte hem zelfdestructief en Polunin kwam in een depressie terecht. Hij verloor zich in het uitgaan en drugs. Polunin werkt als gastdanser bij gezelschappen en als model en acteur. Over zijn turbulente leven is de documentaire ‘Dancer’ gemaakt.

Maximaal 2 kaarten per persoon

“Als Polunin danst voel je nog steeds het compromisloze van een man die tot de afgrond is geweest en weer terugkeerde. Zijn sprongen kenmerken zich door een enorme vurigheid en explosieve kracht. Zijn mimiek is intens; hij lijkt evenveel acteur als danser. Het draagt bij aan het verhaal van een destructieve liefde, dat hij zo beeldend vertelt.”

NRC Handelsblad

“De solovoorstelling van Sergei Polunin is vervolgens adembenemend. De sprongkracht, de souplesse en elegantie, niemand heeft ooit zoiets op een Nederland podium gezien. Polunin gaat volledig op in de muziek, die hij dan weer met woeste gebaren lijkt te bestrijden om vervolgens liefkozend te omarmen.”

de Volkskrant

“Polunin mag zijn demonen misschien beteugeld hebben, hij danst bezeten. De danser springt, zwiert en krioelt op ‘Sacré’, van de Japanse choreografe Yuka Oishi, in een combinatie van klassieke als moderne dansbewegingen.”

Trouw

dans: Sergei Polunin | choreografie: Yuka Oishi

Sacré: an evening with Sergei Polunin

Sergei Polunin will perform Sacré at Stadsschouwburg Groningen at October 21th. There will also be an interview with Brecht van Hulten and the documentary ‘Dancer on Lowlands’ will be shown.

Sacré

Sergei Polunin’s solo is created by the Japanese dancer and choreographer Yuka Oishi, which reinterprets the figure of the legendary ballet dancer Vaslav Nijinsky. The ballet brings back the visions and the music of the glorious Ballets Russes time. Stravinsky’s infamous “The Rite of Spring” music takes a centre stage in Sergei Polunin’s dramatic solo, exploring Nijinsky’s madness and his demand for a “feeling, not thinking Human”.

Yuka Oishi: “Nijinsky is a legendary ballet dancer and choreographer. When I heard the music of Stravinsky’s “The Rite of Spring”, everything in the idea came together perfectly. What I tried to approach in this piece is humanity, not the crazy madness. I wanted to work on light and shadow, fact and emotion, what we all have inside us.”