PlatoPlanet

PlatoPlanet

PlatoPlanet

  • Zondag 11 september 2016
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)

Helaas gaat het optreden van Barrelhouse wegens omstandigheden niet door. Gelukkig hebben we een mooie vervanging kunnen vinden in de vorm van Robert Ellis!

Twee jaar geleden kreeg Robert Ellis het publiek muisstil op TakeRoot. Met zijn ietwat melancholische stem, in de bluegrass gewortelde gitaarspel en subtiele songs betoverde hij de luisteraars. Onlangs bracht hij zijn vierde plaat uit, simpelweg ‘Robert Ellis’ geheten. Een persoonlijk relaas van een turbulent jaar in zijn leven, waarin hij onder meer scheidde van zijn vrouw. Muzikaal is zijn vocabulaire gerijpt en hoor je invloeden terug van Ellis’ grote voorbeelden zoals Paul Simon, John Prine en Randy Newman. “Wonderschoon zijn de met grote precisie uitgewerkte arrangementen. Prachtig klinkt bijvoorbeeld de elektrische piano op ‘California’, een van de mooiste liedjes van de plaat”, schreef de Volkskrant (****). Mis het dus niet!

Let op: vrije sta- en (een beperkt aantal) zitplaatsen.

Ook dit jaar organiseert muziekwinkel Plato in samenwerking met De Oosterpoort het PlatoPlanet festival! Voor een zacht prijsje kun je de (nieuwe) opkomende Nederlandse bands van dit jaar bekijken.

De eerste namen zijn inmiddels bekend: The Tibbs, Indian Askin, Breaking Levees, Eerie Wanda, The Cool Quest, Jeangu Macrooy, Radio Eliza, Jo Goes Hunting en Nemesea 2.0.

En inmiddels zijn ook de volgende namen aan de line-up toegevoegd: Stuart Mavis, Tangarine, Crying Boys Cafe, LGHTNNG, Tamarin Desert, Kinoo, The Movement, Quiet Hollers, Drive Like Maria, 45ACIDBABIES en Klangstof.

Daarnaast is er ook deze editie weer een popquiz en onder het motto “Jong geleerd is oud gedaan” wordt er speciaal voor de kids wat tofs georganiseerd.

Tickets kosten slechts € 5,- en zijn verkrijgbaar bij Plato en de kassa van De Oosterpoort. Echter, je krijgt 2 tickets gratis bij besteding van € 10,- bij Plato of Coffee Company!

The Tibbs
The Tibbs zijn begonnen als cultact die obscure instrumentals en vergeten classics uit de Memphis Soul en Northern Soul van de zestiger jaren onder het stof vandaan haalde, maar direct ontstond de behoefte het repertoire uit te breiden met eigen werk. Het heeft geleid tot een moddervette mengeling van vlammende originals met hier of daar nog een meedogenloze cover.

Indian Askin
Indian Askin bestaat al sinds 2007 maar lijkt het laatste jaar toch echt door te breken. Met hun ‘nu-punk’ met rock-, punk- en psychedelische elementen, geïnspireerd door de muziek uit de jaren zestig, zeventig en negentig, speelden ze in het voorprogramma van bands als De Staat, Go Back To The Zoo en Maximo Park en stonden in de aftershow van Foals in de HMH. Dit jaar stonden ze al op Noorderslag, Where The Wild Things Are, Paaspop, Klompop, Dauwpop, Vestrock en Best Kept Secret.

Breaking Levees
Een geweldige naam en een grote belofte: Breaking Levees. De vier uit Amsterdam combineren riffrock, 60’s psycho rock en acid blues met ijzersterke songs. De band overtuigde op Into The Great Wide Open, speelde een ramvolle Melkweg plat en poppodium 013 noemt ze een van de beste nieuwe Nederlandse bands.

Eerie Wanda
Er hangt binnen de muziekwereld al een tijdje een buzz in de lucht rondom Eerie Wanda, het project van singer-songwriter Marina Tadic. Dat is ook niet zo gek als je voor het uitbrengen van een debuutalbum al het podium deelde met Allah-Las en een optreden mocht geven op muziekfestival Le Guess Who. Eerie Wanda wordt gekenmerkt door de dromerige zang van Tadic, gecombineerd met tijdloze melodieën en arrangementen. Neem daarbij ook nog twee leden uit de band van Jacco Gardner en het is niet zo verwonderlijk dat het geluid terug gaat naar de psychedelische popmuziek uit de jaren zestig.

The Cool Quest
Het gaat hard met de heren en dame van The Cool Quest. In 2014 bracht de band het debuutalbum ‘Funkin’ Badass’ uit met daarop de single ‘Shine’. Dit zorgde voor een doorbraak bij landelijke radio en TV stations. De band werd uitgeroepen tot 3FM Serious Talent, stond meerdere weken op de playlist bij 3FM en Radio 6 en was vier keer te gast bij DWDD. Een eigenzinnige mix van soulvolle jazz en funky hiphop zorgde voor een volle agenda in 2015 met in totaal maar liefst 120 shows in binnen- en buitenland.

Jeangu Macrooy
Jeangu Macrooy is geboren en getogen in de tropische warmte van Paramaribo. Na twee jaar conservatorium, besloot Jeangu zijn muzikale carrière in Nederland voort te zetten. Een samenwerking met producer Perquisite en boeker Dotan leidde tot de debuut EP ‘Brave Enough’ die in april van dit jaar uitkwam. Hij maakt groots opgezette soulfolk voor liefhebbers van Michael Kiwanuka en Jake Isaac.

Radio Eliza
Radio Eliza: een jong vijftal dat elkaar heeft gevonden op de Herman Brood Academie. In 2015 wonnen ze de Amsterdamse Popprijs . Radio Eliza maakt vrolijke popmuziek met catchy hooks waarvan hun eerste nummer ‘Kids’ een mooi voorbeeld is. Een frisse, inventieve band, die zich niet laat beperken door de grenzen van hun genre.

Jo Goes Hunting
Jo Goes Hunting is de band van multi-instrumentalist Jimmi Jo Hueting. Hij gebruikt drums, analoge synthesizers, gitaren en drummachines om zijn muziek vorm te geven. Diepe analoge synthbaslijnen, spacy gitaren, gevarieerde ritmes, wiegende melodieën en zwevende vocalen. ‘The Act Of Leaving’ uit juli 2015 is de eerste single van Jo Goes Hunting. De track steeg onmiddellijk naar de 5e positie van Spotify’s most viral song en zijn clip ‘Run Away’ werd alom geprezen op blogs over de hele wereld .

Nemesea 2.0
Na het vertrek van frontvrouw Manda Ophuis, zien bandleden Hendrik Jan, Sonny en Steven een kans voor een uniek optreden tijdens PlatoPlanet. Achter de schermen wordt door de bandleden hard gewerkt om met iets heel speciaals te komen, en dat het iets bijzonders gaat worden, staat als een paal boven water.

Stuart Mavis
Stuart Mavis is een jonge artiest die sterke popsongs combineert met elektronische en psychedelische invloeden. Zijn muziek laat zich het best omschrijven als een kruising tussen Kendrick Lamar en The Beatles waarbij hij de grenzen zoekt met dansbare hooks en donkere, ingenieuze teksten. Hij voert zijn songs uit met een energieke zeskoppige band — en een belangrijke rol voor de trompet.

Tangarine
Op de plaat klinken ze prachtig, op tv zijn ze steengoed, maar live is Tangarine écht een belevenis. De stemmen van Sander & Arnout zijn altijd in perfecte harmonie. Uitbundige songs worden afgewisseld met kleine intieme liedjes, maar ze vertellen altijd een persoonlijk verhaal.

Crying Boys Cafe
CBC hanteert een wonderbaarlijke combinatie van stijlen, waarbij je jezelf afvraagt: “wáárom werkt dit zo goed?” Nou, gewoon. Muziek geworteld in rootsy stijlen als gospel, doo wop, (gevangenis)blues en soul, maar tegelijkertijd met een scherpe hang naar stilistische indiepop werkt! Zonder geforceerd te klinken.

LGHTNNG
LGHTNNG maakt elektropop die stoelt op de 80s, de hoogtijdagen van de synthpop, zonder gedateerd te klinken. Nummers met een sound en sfeer in de lijn van bands als Chromatics en Electric Youth. Soms rustig en melancholisch, dan weer opwekkend en dansbaar. Hun track ‘Sharks’ haalde binnen 2 maand tijd meer dan 40K views op YouTube via New Retro Wave channel.

Tamarin Desert
Het Eindhovense viertal Tamarin Desert maakt psychedelica met ballen. Ze combineren psych à la Tame Impala en Pond met rammelende gitaren, vettige fuzzriffs en grooves die doen denken aan een moderne Led Zeppelin met iets meer gevoel voor pop. En ook op de planken schijnen ze hun mannetje te staan.

Kinoo
Kinoo is een gloednieuwe band uit Groningen. Ze spelen coming-of-age liedjes, vormgegeven in muziek die refereert aan 70’s krautrock en de Captured Tracks catalogus. Het resultaat is een handjevol sterke popliedjes, gedragen door motorische drums en prominente baspartijen!

The Movement
Gewoon Rock! Dat is hoe de vier nuchtere jongens van The Movement hun muziek omschrijven. Geen poespas maar hard, rauw en puur. Deze energieke band, met invloeden van Foo Fighters en Thin Lizzy, laat menig podium op zijn grondvesten schudden.

Quiet Hollers
Indie band Quiet Hollers is het geesteskind van singer-songwriter Shadwick Wilde, afkomstig uit Louisville, Kentucky. De band kwam in 2013 met het prachtige debuut: ‘I Am The Morning’. Het album bleef nog onder de radar bij de meeste mensen aan deze kant van de oceaan, maar werd hoe langer hoe meer opgepikt door muziekbloggers. Het nieuwe, titelloze, album zal zeker niet onopgemerkt blijven. De band doorbreekt de grenzen van de rootsmuziek, met invloeden uit de indierock, alternative country, college rock en post punk.

Drive Like Maria
Drive like Maria vestigde haar naam op festivals als Pukkelpop, Lowlands, Appelpop en Zwarte Cross. De band staat voor een rockperformance die het podium af dendert en het publiek ademloos achterlaat, verlangend naar meer van dit intense, stevige en soms melancholieke repertoire.

45ACIDBABIES
Soms heeft een mens muziek nodig die zowel hard als vies is. Het Utrechtse 45ACIDBABIES voorziet in die behoefte, met keiharde garage-elektropunk. Met invloeden als Die Antwoord, Sleigh Bells en The Dead Weather zetten ze rauwe aanstekelijke grooves neer en zorgen deze rellende kids dat niemand stil staat wanneer ze de tent verbouwen.

Klangstof
Koen van der Wardt kennen we als bassist van Moss en hij schreef ondertussen ook eigen liedjes en kon die vervolgens niet helemaal kwijt bij die band. Ergo: Klangstof werd vorig jaar geboren. De band combineert spannende elektronica a la Radiohead, filmische indiepop en af en toe een postrock-eruptie. Volgens 3voor12 is Klangstof ‘here to stay’!
Afgelopen weekend stond Klangstof op festival Into The Great Wide Open en speelde een prachtige 3voor12 sessie.

Programma onder voorbehoud.